Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 21:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Sony DCR HC 14E - problemy 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 11 sierpnia 2004, 12:37
Posty: 1
Lokalizacja: Oświęcim
Post Sony DCR HC 14E - problemy
Witam
Mam pytania:
1. Około 5 lat temu kupiłem w sklepie kamerę DCR HC-14E. Jako, że nie jestem
pasjonatem filmowania, kamery używałem sporadycznie. Została ona użyta
dosłownie na nagranie 8 kaset w trybie SP - czyli używałem jej 8 godzin.
Filmowałem jedynie podczas wyjazdów na wczasy i na 2 imprezach. Niedawno na
ekranie wyświetlacza pojawił się komunikat, że należy użyć kasety
czyszczącej głowicę, jednocześnie jakość obrazu uległa znacznemu pogorszeniu
(zaczęły pojawiać się zniekształcone obrazy, zakłócenia). Kupiłem takową
kasetę, użyłem jej zgodnie z instrukcją, ale po około 10 minutach filmowania
komunikat zaczął pojawiać się ponownie. Ponownie użyłem kasety czyszczącej,
ale komunikat zaczął się znowu pojawiać.
Proszę o informację czym może być spowodowane takie zachowanie kamery? Czy
możliwe, że głowica uległa uszkodzeniu? Jak wspomniałem kamery używałem
naprawdę rzadko i mało. Znajomi mają kamery po kilka czy kilkanaście lat i
używają ich bez problemów. Czy z moją jest coś nie tak?
2. Drugie pytanie: mam wspomniana wyżej kamerę, próbuję ściągnąć materiał video na dysk komputera. Po włączeniu przechwytywania po jakimś czasie kamera przestaje dawać sygnał do komputera i program do przechwytywania video zawiesza się. dzieje się tak zawsze, niezależnie jakiego programu używam. Czym to może być spowodowane? (komputer: Core2Duo 3.0, 4 gb ram, 640 GB HDD, kamera podłączona [przez IEEE1394.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
tomek :(


wtorek, 1 września 2009, 12:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4506
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Sony DCR HC 14E - problemy
Przychodzą mi do głowy dwie rady. Jedna na pewno - zmień kasetki na inne, natomiast te nagrane wgraj do komputera, (czyszcząc głowicę, trudno) i już nie używaj. Druga rada to trochę strzał w ciemno: wysusz kamerę. Postaw w suchym przewiewnym miejscu na dzień / dwa. Nawet od tego bym zaczął. Gdyby nie pomogło, a zawartość starych kaset jest tego warta, to oddaj do czyszczenia w serwisie.

_________________
最诚挚的问候


środa, 2 września 2009, 17:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: Sony DCR HC 14E - problemy
Nie przechowuj kasety w kamerze !!!!!!!!!!!

To znaczy po zakończeniu filmowania na koniec dnia wyjmij kasetę z kamery i schowaj do opakowania na kasetę.
Jeżeli kaseta pobędzie sobie w kamerze przez kilka dni, a nawet tygodni, to jest baaaaaardzo duże prawdopodobieństwo na tego typu problemy.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 13 września 2009, 22:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post Re: Sony DCR HC 14E - problemy
Romcio napisał(a):
Nie przechowuj kasety w kamerze !!!!!!!!!!!

To znaczy po zakończeniu filmowania na koniec dnia wyjmij kasetę z kamery i schowaj do opakowania na kasetę.
Jeżeli kaseta pobędzie sobie w kamerze przez kilka dni, a nawet tygodni, to jest baaaaaardzo duże prawdopodobieństwo na tego typu problemy.


witam
Pierwszy raz czytam taką opinię o niepozostawianiu kasetek w kamerze. Osobiście używam kasetek (tzn.zawsze jakaś jest w środku mniej lub więcej czasu)minidv przez 5 lat, w dwóch kamerach i nic takiego nie zaobserwowałem. Owszem miałem jedną awarię podobną do twojej w kamerce JVC, ale była jeszcze na gwarancji i po naprawieniu serwis stwierdził uszkodzenie stabilizacji obrazu. Ale używałem jej przez prawie 2 lata, teraz używam kamery Sony HC96E i od prawie dwoch lat nie mam żadnego problemu z kasetkami, cały czas używam 12 kasetek różnych firm. Niektórych już nie używam do ''poważnych celów'' ale gdy jeszcze od czasu do czasu pofilmuje mojego psotnego wnuczka to materiał na dvd jescze jest całkiem znośny. Dziwi mnie tylko, że tak mało tą swoją kamerką filmowałeś, a ma takie objawy jak by była non stop eksploatowana. Wymiana kasetek na inne nowe to może mieć sens.
Ad.2 może coś z kabelkiem do przechwytu jest nie tak? Zdarzały się historie, że były problemy przy przechwycie i pomogła własnie wymiana tego kabelka na nowy.

_________________
Core2Duo E4400/2GBRam Dual Geil/480GBHDD/geforce7600GS
JVC GR-D73/SoonyHC96E/ AP1.5


środa, 30 września 2009, 20:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL