Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 11:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Zoom H2 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 14 lutego 2007, 20:12
Posty: 51
Post Zoom H2
Witam. W jednym z postów pytalem o jakis dyktafon do wykorzytywania w czasie nagrywania slubow, aby miec oddzielne zrodlo dzwieku. Bylo kilka na ebay, ale porownujac dyktafony z Zoome H2, doszedlem do wniosku ze lepiej kupic zoomai tak tez zrobilem :) Za 179 dolcow kupilem zooma H2 z 4 Gb karta i sluchawkami samsona (calkiem znosne). Mm teraz pytanie czy ktos uzywa zooma i podpina do niego np zewnetrzny maly mikrofonik ktory nastepnie jest przypiety w klapie u pana mlodego a sam rejestrator siedzi sobie wygodnie u mlodego w kieszeni?? Aha czy mozecie polecic jakis mikrofon ktory bedzie w miare dziala z zoome?


piątek, 25 września 2009, 03:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Zoom H2
Ja tam stawiam/wieszam zooma obok głośnika, ustawiam 90 czy 120 stopni w zależności od położenia i jest ok. Nie zawracam sobie głowy mikrofonami dodatkowymi, aczkolwiek można i tak - dać młodemu i będzie ok. Nie robię tak też dlatego, iż bardzo często (90%) jest albo skrzypaczka, albo chór albo jeszcze coś co też trzeba dobrze nagrać a mikrofon u młodego nie zbierze tego jak ma być z oczywistych względów. Zgrywanie z głośnika w większości przypadków się sprawdza wyśmienicie, dodatkowo wspieram się atr na kamerce.


piątek, 25 września 2009, 21:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 14 lutego 2007, 20:12
Posty: 51
Post Re: Zoom H2
No niby racja ale bylem ostatnio na weselu (USA) na ktorym ceremonia odbywala sie na zewnatrz i nie bylo naglosnienia, tzn mialo byc ale w koncu nie wiem czy wysiadlo czy co. Co prawda jedna kamera miala mik kirunkowy wiec ogolnie jakos to wyszlo ale... a maja sam glos mlodego z zooma plus pomieszac to z glosem kamery i jest gitara. Nie wiem kupilem jakis tandetny mikrofon na ebay za kilka dolcow, ale kurcze nie dziala, tzn dostalem dwa i ani jeden ani drugi nie dziala. Podlaczylem do kompa i wszystko jest OK z nimi wiec nie wiem co jest grane, czy zoom musi miec specjalny mikrofon. Z gniazdem wszystko Ok bo jak podlaczylem mikrofon sennheiser mke300 to normalnie nagrywa, a z takimi badziewnymi w ogole. Ma ktos pomysl?


sobota, 26 września 2009, 23:58
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 10 lipca 2009, 17:38
Posty: 66
Post Re: Zoom H2
przecież zamiast do pana młodego można podpiąć mikrofon bezprzewodowy obok głośnika i wszystko bedzie ok.... oczywiscie stosuję tak gdy w kościele nie mam możliwosci bezposrednio podpiąć się pod mikrofony.... zaczepiam mikrofon 10 cm od głośnika i reguluje dżwięk tak jak mi potrzeba, odpada wtedy ciężki i mozolny montaż dzwięku nagranego na oddzielne dyktafony


niedziela, 27 września 2009, 17:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 14 lutego 2007, 20:12
Posty: 51
Post Re: Zoom H2
No wiec ciekawe co bys zrobil w przypadku o ktorym pisalem, kiedy nie ma naglosnienia, Calosc odbywala sie w ogrodzie botanicznym i z naglosnieniem byla lipa. A ilez to roboty podlozyc dziwek z zooma jesli nie wylaczasz kamery przez cly czas i zoom rowniez dziala bez przerwy. Jak dla mnie to okolo 2-3 minut roboty. Ale nie wazne, kazdy robi jak mu wygodnie :) W kazdym razie rozwiazalem problem z mikrofonem. Okazalo sie ze mikrofon musi miec zasilanie jakies a zoom domyslnie ma wylaczone zasilanie portu mikrofonu, wiec mikrofon z bateryjka mala (sennheiser mke300) dziala a te nie chcialy. Wlaczylem w opcjach plug in power i teraz juz dziala jak nalezy. Pozdrawiam.


poniedziałek, 28 września 2009, 04:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 1 listopada 2004, 00:52
Posty: 552
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Zoom H2
Do zooma dodają taki czarny woreczek szmaciany, doszyłem do niego paski rzepa tak by móc objąć różnej szerokości głośniki kościelne i tymże rzepem opasam głośnik mikrofonem rear, ustawiam gain na middle i mam czysty dźwięk,z całej mszy a głosy z kościoła zebranych gości typu amen, z duchem twoim itp biorę z kamery bo zoom nie zbiera. Na zabawie stawiam na statywie z dala od głośników jak jest możliwość to można powiesić gdzieś na lampie nad głowami ludzi i też słychać jak się ludzie bawią, najważniejsze że dźwięk jest stały bez słyszalnego przechodzenia między głośnikami. Najlepsze jest to jak zabawa przeniesie się z sali np na taras a orkiestra zostaje w środku, wtedy urządzenie sprawdza się idealnie,zostawione na sali zbiera orkiestrę a kamera bawiących się ludzi.


poniedziałek, 28 września 2009, 15:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 10 lipca 2009, 17:38
Posty: 66
Post Re: Zoom H2
Zgadzam się kopan że metoda stosowana przeze mnie nie nadaje się ślubów na zewnątrz bez odpowiedniego nagłośnienia... wtedy zdecydowanie lepiej wybrać inną metodę, na szczęście w moich stronach nie zdarzają się takie śluby:)) pozdrawiam serdecznie


czwartek, 1 października 2009, 15:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post Re: Zoom H2
ja na salo mam zooma wpietego zawsze do miksera
wychodzi o nieb lepiej niz gdy byłby dzwiek rejestrowany za pomoca mikrofonów zooma
podczas montazu audio z kamery + audio z zooma
wychodzi pieknie bez zastrzezen. troche zabawy jest z synchronizacja ale po kilku weselach dochodzi sie do wprawy i montaz staje sie przyjemnoscia


czwartek, 8 października 2009, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post Re: Zoom H2
Ja z kolei stawiam na statyw i mam prawdziwy dźwięk wielokanałowy . 4 z Zooma centralny z kamery zbierający akcję .


niedziela, 11 października 2009, 02:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL