Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 02:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 CMOSy w Sony w praniu:) 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 15 października 2009, 19:11
Posty: 23
Post CMOSy w Sony w praniu:)
Witam, pierwsze pytanie, czy uda się taką kamerą z CMOS, zrobic dłuższy materiał z dyskoteki ze stroboskopami? drugie pytanie do filmowców weselnych, czy mieliście przypadki trudnych warunków pracy na weselach gdyby zespół miał dziwne oświetlenie wywołujące "rolling shuter", jak sobie radzicie, czy to koniec nagrania?
pzdr


poniedziałek, 23 listopada 2009, 14:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
powiedz świetlikowi żeby wiecej świecił głowami, skanerami, blinderami i co tam jeszcze ma a zeby stroboskop był tylko dodatkiem

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 23 listopada 2009, 18:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
na weselach zadnych lampy moga sobie błyskac do bolu brak stroba i jest git


poniedziałek, 23 listopada 2009, 22:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
Hej

W nowym clip browserze jest funckja do usuwania "artefaktów" ze strobo,

Pozdrawiam
Muchomor


poniedziałek, 23 listopada 2009, 23:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
ale to chyba soft do xdcam a nie do fx 1000 i z5


poniedziałek, 23 listopada 2009, 23:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
tak... hmm.. ale też cmos sony :)


poniedziałek, 23 listopada 2009, 23:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
No tu niestety, Sony amatorski sprzęt zostawiło na razie w polu. Minimum serie EX, które piszą w XDCAM mają teraz problem cmos z głowy. Przynajmniej główny problem. Być może kiedyś funkcja ta wejdzie w firmware kamer, nie tylko pro. Jestem przekonany, że za rok, góra dwa CMOS będzie mieć same zalety, a jego wady zostaną wyeliminowane lub przynajmniej zniwelowane do stopnia minimalnego.


poniedziałek, 23 listopada 2009, 23:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
z5 i z7 to chyba nie jest sprzet amatorski


wtorek, 24 listopada 2009, 21:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
No, dla Sony każdy sprzęt, który ma XLR to profesjonalny, czyli Z-tki się łapią wszystkie. Ja uznaję jednak za pro dopiero system XDCAM minimum ;)


środa, 25 listopada 2009, 00:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
ASM napisał(a):
No, dla Sony każdy sprzęt, który ma XLR to profesjonalny, czyli Z-tki się łapią wszystkie. Ja uznaję jednak za pro dopiero system XDCAM minimum ;)

bo zamiast kaset ma karty
czy chodzi o wielkosc przetwornika
:lol:


środa, 25 listopada 2009, 08:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
Wielkość przetwornika, pełny HD 1920x1080p oraz nagrywanie minimum 35mbit. Sam jeszcze jadę na HDV ale już niedługo ;)


środa, 25 listopada 2009, 14:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
do momentu kiedy nie bedzie cmos lub cosik innego działał tak jak na przetwornik przystało nie kupie zadnego ex1 i temu podobne.
teraz mozna wydac kase a za rok a moze nie sony wpadnie na genialny pomysł budowy przetwornika i kto pozniej kupi taki sprzet - nikt


środa, 25 listopada 2009, 18:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
Wiesz, czekać można tylko nie wiadomo jak długo. Ja sprzęt potrzebuję już. A jak wyjdzie coś nowego za rok, dwa to się wymieni - problemu nie widzę u siebie.

Tak samo jakbym 3 lata temu narzekał na HDV bo to nie "full" itp to do dziś bym czekał i jechał w SD. A ile kasy bym przez to czekanie stracił to nawet nie liczę już...


środa, 25 listopada 2009, 20:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
ex1 czy ex3 ma wiecej wad niz zalet. dziwie sie ze sony cos takiego wogole sprzedaje.
a full hd co ci niby da, chyba ze odtwarzasz materiał na 50calowym tv lub wiekszym i siedzisz w odległosci 1 m to moze bedzie róznica miedzy 1440 a 1920 bo ja 40 calowym lcd nie widze róznicy 8)


środa, 25 listopada 2009, 21:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: CMOSy w Sony w praniu:)
Ja tam widzę różnicę. Porównywałem sobie EX1 i swoją FX1 i jakość obrazka jest na tyle dobra abym mógł powiedzieć o kroku do przodu. Przez dwa-trzy lata EX1 mi wystarczy.

Mówisz 1440px. Ok. Dzięki przekształceniom pixel aspect ratio robi się 1920 i jest to praktycznie niezauważalne. Ale jeżeli mój CCD posiada 960 pikseli, z których robi 1440, z których to później musi być 1920 to sam widzisz... Dodatkowo męczy mnie już przeplot, który powoduje utratę rozdzielczości pionowej na którą ludzkie oko jest najbardziej wrażliwe. Przerzucam się od początku sezonu (luty) na 1080p. CMOS przeżyję, robiłem wiele prób EX1, znam jej wady i zalety, wiem czego się spodziewać. Stwierdzam, że do moich potrzeb jest wystarczająca. Nie kupuję kota w worku ;) Ale to tylko moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać.


środa, 25 listopada 2009, 23:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL