Teraz jest poniedziałek, 12 listopada 2018, 20:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Sony Z5 i nagranie w SD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post Sony Z5 i nagranie w SD
Zrobiłem sobie porównanie obrazu SD uzyskanego z kamery HVR-Z5
- nagranie w SD
- nagranie w HDV skonwerowane przez kamerę do SD
- nagranie w HDV przekonwertowane do SD w Procoderze 3
http://vimeo.com/10417535
Obraz bez podbicia w mało korzystnym oświetleniu nie wykazuje większych różnic nawet na 42 calowym ekranie. No może ten z Procodera delikatnie mydli.


czwartek, 25 marca 2010, 22:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 18 maja 2005, 15:30
Posty: 466
Post Re: Sony Z5 i nagranie w SD
Według mnie test źle wykonany ponieważ niemoża określać ostrości obrazu po jego skrawku.Lepiej by się to zobrazowało robiąc 10 sekundowe ujęcia każdego nagrania łącznie z nagraniem HD. Słaba jakość na vimeo również niepozwala zobaczyć istote problemu.


piątek, 26 marca 2010, 00:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post Re: Sony Z5 i nagranie w SD
Wrzucając te porównanie chciałem pokazać w jaki sposób doszedłem do wniosku, że sposób uzyskania obrazu SD z kamery HDV nie ma znaczenia bo oglądajac to na większym monitorze nie znalazlem jakichś ogromnych różnic. Inna sprawa to jakość tego obrazu tak samo jak sens pracy w SD kamerą HDV :D.
Nie wiem czemu miałoby służyć porównanie SD z HDV bo napisano już setki jeśli nie tysiace razy, że nie ma porównania. Ale klient nasz pan i na ile to pozwala kompresja zrobiłem takie:
http://vimeo.com/10457185
Nagrywałem specjalnie w nie najlepszym oświetleniu bo takie zazwyczaj spotykamy na naszych planach zdjeciowych :D.
Może ktoś poda jakiś PICTURE PROFILE do przetestowania lub źródło gdzie takie dane mozna znaleźć?


piątek, 26 marca 2010, 21:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony Z5 i nagranie w SD
w procoderze przed renderem ustaw filtr sharpen. działa lepiej niz nakładanie unsharpa np w premierze.
Efekt niezły i brak mleczka. oczywiscie trzeba filtr ustawic, pare testów i juz.
Materiał nagrany i montowany w HDV


piątek, 26 marca 2010, 23:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 13 grudnia 2005, 17:36
Posty: 290
Post Re: Sony Z5 i nagranie w SD
Zgadza się. Po przefiltrowaniu obraz z Procodera jest lepszy jednak do celów porównawczych wolałem nie stosować żadnej korekty - stąd ta lekka nieostrość.
Mi chodziło bardziej o presety w kamerze - zrobiłem jakieś swoje jednak zawsze możnaby porównać z tymi, którzy mają je bardziej dopracowane.


niedziela, 28 marca 2010, 20:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL