Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 22:22




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Sony hvr-z7 a z5 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 393
Post Sony hvr-z7 a z5
Witam. Mam małe pytanko jako że przymierzam się do kupna z7.
Chodzi mi czy czasem sony z5 nie ma lepszego obiektywu od z7 w standardzie (wiem że z7 ma wymienne) ?.
Także małe pytanko jak sobie radzi z dzwiękiem?
Pozdrawiam

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


czwartek, 1 lipca 2010, 12:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
W modelu Z5 masz "szkło" sony x 20 / 29.5 mm
Z7 ma obiektyw "carl zeiss" x 12 / 32mm, więc nie tak szeroki jak w Z5.
Ale można go wymienić na inny, jaki tylko zechcesz i na jaki Cię stać.
A poprzez adaptor można zapiąć "szkło" od np. Nikona czy Canona :mrgreen:
Z7 nie ma wbudowanego mikrofonu jak Z5. Jak kupisz coś sensownego to i dźwięk będzie dobry. Np. Sennheiser ME62 + K6P.


czwartek, 1 lipca 2010, 12:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 393
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
Bogusław Spala napisał(a):
Z7 nie ma wbudowanego mikrofonu.

Tego nie wiedziałem . W takim układzie czy dodatkowy mikrofon jest stereo czy taki jak w z5 mono?
Mało rzeczywiście wiem na temat tego modelu.
Jeszcze pytanko czy obiektyw jest porównywalny do FX1?
Dzięki Panie Bogusławie za info pozdrawiam.

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


czwartek, 1 lipca 2010, 12:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
W Z7 są 2 gniazda XLR więc podłączając 2 mikrofony uzyskamy efekt "stereo".
Obiektyw jest moim zdaniem lepszy od tego z modelu FX1 ...


czwartek, 1 lipca 2010, 13:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 393
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
Napewno głupie pytanie ale jak zamocować dwa mikrofony skoro jeden uchwyt?? :oops:
pozdrawiam.

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


poniedziałek, 5 lipca 2010, 14:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
S_tachu: pracuję Z7 już kilka miesięcy, i uważam, że jest to świetna kamera ze świetnym szkłem. Tego x12 nigdy mi nie "brakło" w typowych sytuacjach (także weselnych). Szerokość nie jest powalająca, ale też daję radę.
W zależności od Twoich nawyków obiektyw Zeiss w Z7 może okazać się - jak dla mnie - o tyle znakomity, że daje feeling "prawdziwego" Canona, czy Fujinona, na których pracuje mi się najlepiej, bo nie mają serwo, tylko mechaniczną ostrość, transfokację i przesłonę. W Z5 mimo, iż sterowanie tymi ustawieniami jest świetne, to jednak przejście na ustawienia manualne tylko "udaje" pełny manual. Przekręcając pierścieniem nie "czujesz" mechanizmu obiektywu. Dla mnie to jest bardzo ważne.

Z7 nie ma wbudowanego mikrofonu, ale w komplecie mikrofon jest. To dość silnie kierunkowy "short shotgun", który ma tę zaletę, że dość dobrze wybiera dźwięki z przodu (czyli te, których źródło kamera "widzi"), a tłumi te, które dochodzą z boku.

Jednak niezaprzeczalną (i trudną do pobicia) zaletą Z7 jest fakt, że potrafi ona pisać równocześnie na kasetach i kartach pamięci CF. Zwolennicy każdego z tych mediów będą z jednej strony czuli się pewni, a z drugiej zabezpieczeni. Sam gram przeważnie na obu na raz dla bezpieczeństwa. Dołączony w komplecie rejestrator MRC ma tę wadę, że startuje ok. 30 sekund (mowa o pierwszym włączeniu kamery). Zdarzyło się więc, że gdy miałem wyłączoną kamerę, pierwsze ujęcie nagrało się tylko na kasetę. Oczywiście potem karta startuje natychmiast, a kaseta, jeśli kamera nie nagrywała ponad 3 minuty, chwilę później.
32GB karta starcza na 150minut nagrania, a zrzuca się to na komputer 4 - 6 razy szybciej, niż trwa materiał.

Szczerze polecam Ci tę kamerę!

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


wtorek, 6 lipca 2010, 16:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 393
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
Dzięki MKmagic O takie opinie mi chodzi. Tylko cały czas po głowie mi ten mikrofon chodzi otóż on jest monofoniczny tak? W takim układzie trzeba takie dwa albo jakiś konkretny coby pasował w uchwyt i był Stereo, dobrze rozumuje? Przy FX mam Monacora i świetnie daje sobie radę. Tutaj znowu nie pasuje wtyk minijack (chodzi o Z7),Czy jakiś model mikrofonu nadaje się bez przeróbek do Z7?
Pozdrawiam

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


wtorek, 6 lipca 2010, 18:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
Kwestia mikrofonu do kamery, to temat rzeka, zwłaszcza, że ja na punkcie dźwięku mam bzika (blisko współpracuję z firmą JBL).
Stereofoniczny dźwięk z planu, zwłaszcza nagrywany mikrofonem z kamery nigdy nie jest optymalny. Kierunkowość mikrofonu z Z7 jest jego ogromną zaletą, a brzmieniowo określiłbym go jako "niezły". W Son Vegas można go ładnie skorygować, i brzmi to naprawdę dobrze.

Przyzwoite mikrofony stereo są dość drogie. Ten mikrofon, jaki masz obecnie, to co to za model dokładnie? Może spasuje w uchwycie, a wtyczkami się nie przejmuj - zwykła przejściówka wystarczy. Ale nie polecam.

Napisz mi tylko, czy planujesz ją (Z7) wykorzystywać na weselach?

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


wtorek, 6 lipca 2010, 18:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 393
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
właśnie potrzebna do wesel. Obecnie FX 1 który używam jest niezły tylko ten zapis HDV na taśmie trochę denerwuje zwłaszcz jak się trafią dropy przy SD można było wytrzymać ale przy HDV trochę to wkurza no i oczywiście zrzut materiału( SD mam małą kamerkę SONY i ona robiła za odtwarzacz a teraz ona nie nadaje się do HDV)
No i jeszcze FX1 jest trochę za bardzo potrzebująca światła a wiadomo nastrój itp. Mój mikrofon przy FX to MONACOR 600-ST .Teraz zacząłem rozważać zakup albo Z7 lub EX1R różnica w cenie mała ale potrzeba nowych akcesoriów typu akumulator i karty pamięci trochę tą różnicę powiększa.
Jeszcze raz dzięki za wypowiedzi Pozdrawiam

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


wtorek, 6 lipca 2010, 19:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
Wcale nie jestem pewien, czy akumulatory Ci do Z7 nie podejdą. EX-1 ma na pewno inne, niż Z7 (więc Z7 pewnie będzie miała takie, jak FX-1).
A mikrofon...
Trochę się boję tego sterczącego, plastikowego mikrofonu w Z7, kiedy kręcę tańce. W końcu ktoś z tańczących wpadnie na mnie i mi go złamie. Szukam aktualnie krótszego i najlepiej metalowego.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 9 lipca 2010, 23:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 393
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
Że do z7 nadadzą się akumulatory to wiem i że EX ma inne też wiem .
Pytałem w Beiksie czy można pooglądać oba modele to mi powiedzieli że z EX1R nie ma problemu a z7 oni nie mają bo zainteresowanie zerowe.
Ja mam przy FX mikrofon Monacor 600 i on jest metalowy tylko że on ma wtyczkę jack mały. Ciekawe czy są przejściówki między mały jack a dwa XLR-y?
Pozdrawiam

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


sobota, 10 lipca 2010, 11:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
Nawet, jeśli nie ma, to wykonać samemu nie problem.
A skąd jesteś?

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


sobota, 10 lipca 2010, 15:33
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:02
Posty: 193
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
S_tach napisał(a):
Ja mam przy FX mikrofon Monacor 600 i on jest metalowy tylko że on ma wtyczkę jack mały. Ciekawe czy są przejściówki między mały jack a dwa XLR-y?
Pozdrawiam

Zastanów się, czy do kamery tej klasy mikrofon Monacor lub Yogi się nadaje?Temat ten już parę miesiecy temu ktos z tego forum wałkował,poszukaj w archiwum.Moim skromnym zdaniem dobre sa mikrofony np Shure i Bayerdynamic jak i Sony ECM957 po dokupieniu kabla XLR stereo na w XLR mono.Takowe mikrofony wystawiłem dzis na allegro,pozdr


sobota, 10 lipca 2010, 16:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1159
Post Re: Sony hvr-z7 a z5
S_tach napisał(a):
Że do z7 nadadzą się akumulatory to wiem i że EX ma inne też wiem .
Pytałem w Beiksie czy można pooglądać oba modele to mi powiedzieli że z EX1R nie ma problemu a z7 oni nie mają bo zainteresowanie zerowe.
Ja mam przy FX mikrofon Monacor 600 i on jest metalowy tylko że on ma wtyczkę jack mały. Ciekawe czy są przejściówki między mały jack a dwa XLR-y?
Pozdrawiam

to ze przerobisz jacka na dwa xlr to nie jest problem. problem jest taki ze czułosc tego mikrofonu wtedy spada i to bardzo a dlaczego zerknij w paramtery mikrofonu.


poniedziałek, 19 lipca 2010, 23:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL