Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 16:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Kamera która nagrywa w AVCHD 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lipca 2010, 10:11
Posty: 10
Post Kamera która nagrywa w AVCHD
Witam. Mam zamiar kupić kamerę która nagrywa w AVCHD.
Jest może ktoś kto się zna na tym i mógłby mi powiedzieć czy nadaje się ten format do nagrywania wesel, studniówek itp. Czy nie lepiej byłoby wziąć HDV?
Chociaż bardziej wolałbym jednak AVCHD.

Jaki sprzęt potrzeba mieć do obróbki? Obecnie posiadam Sony VX2100 i chcę zmienić na coś lepszego.

Komputer:
Intel Core2Duo E6400 2x2,13 GHz
GeForce 7950GT 512 MB GDDR 3 , 256 bit
2 GB RAMu

Oczywiście jeśli zajdzie taka potrzeba to wymienię któryś z podzespołów.
Proszę mi opisać mniej więcej czym AVCHD różni się od HDV oraz jakimi programami to obrabiać (też zmienię jeśli zajdzie taka potrzeba) obecnie mam Corel VideoStudio Pro X3 więc myślę że nie będzie potrzeby nawet zmiany tego oprogramowania bo kupiłem go jakiś miesiąc temu


sobota, 3 lipca 2010, 10:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 764
Lokalizacja: Polska
Post Re: Kamera która nagrywa w AVCHD
Cytuj:
Proszę mi opisać mniej więcej czym AVCHD różni się od HDV oraz jakimi programami to obrabiać


1. kodek H264 zamiast mpeg2
2. Premiere CS4++ Sony Vegas, Edius 5.50++, Edius Neo Booster - to te które sprawdzałem.

_________________
OSX 10.12 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100 - GH2 - TascamDR07


sobota, 3 lipca 2010, 11:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lipca 2010, 10:11
Posty: 10
Post Re: Kamera która nagrywa w AVCHD
a czy jakość nagrania jest lepsza/gorsza?


sobota, 3 lipca 2010, 12:24
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4499
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kamera która nagrywa w AVCHD
Jakość nagrania będzie zależała od klasy kamery bardziej, niż od systemu zapisu. HDV to łatwiejszy montaż na słabszym sprzęcie, AVCHD wyraźnie mniejsze pliki.
Sprzęt to komputer z procesorem co najmniej o 4 rdzeniach - i5, lub i7 jak ktoś chce drożej, lub Phenom II jak ktoś chce taniej i kartą graficzną, RAM, odpowiednio do programu / dodatków do programu. Resztę dobieramy według tych samych zasad co zawsze do montażu.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 3 lipca 2010, 14:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 3 lipca 2010, 10:11
Posty: 10
Post Re: Kamera która nagrywa w AVCHD
RAM - dokupię aby było 4 GB oczywiście SLI (firmy OCZ)
Karta graficzna: Geforce 7950 GT - myślę że jest to dobra karta i poradzi sobie z obróbką filmów
Procesor: mam płytę główną która posiada socket 775 (dokupić 4 rdzeniowego Q8300 4x2,5GHZ 4x2,5 GHz? obecnie mam 2 rdzeniowego Intel C2D E6400 2x2,13)


sobota, 3 lipca 2010, 23:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4499
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Kamera która nagrywa w AVCHD
SLI? :wink: RAM 4 GB starczy do wszystkiego, z wyjątkiem Premiere. Poczytaj na forum o praktycznych wymaganiach poszczególnych programów. Na stronach producentów masz oficjalne, zaniżone z reguły, ale też warto poczytać. Quad na 775 może być. Jeszcze niedawno polecał bym i5 na 1156 i DDR3, przy założeniu że sprzedasz posiadaną płytę i pamięć i że złotówka się umocni, a ceny spadną, ale Intel już zapowiedział wycofywanie się z tej podstawki. Pozostaje więc AM3 z Phenomami o 4 i 6 rdzeniach, lub faktycznie pozostanie przy 775. Wszystko zależy od cen. Poszukaj ich na skąpcu, ceneo... itd. a osiągi procesorów masz tu: LINK.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 4 lipca 2010, 12:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL