Teraz jest wtorek, 13 listopada 2018, 04:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 HMC151 autofokus 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post HMC151 autofokus
witam,
zastanawiam się nad wysyłką do serwisu mojego HMC-ka. Problem w tym, że w większości przypadków ostrość ustawiana jest na tylny plan. Twarz wypełnia około 80% kadru a ostrość ustawiana jest nadal na tło. Przy szerokim koncie obiekt główny znajduje się np w odległości 3 metrów od kamery a sprzęt ustawia ostrość na 7m :-(. Miał ktoś z was taki przypadek?? Kolega radzi mi wysłać sprzęt do Anglii tłumacząc, że tamten serwis jest "bardziej profi" i naprawiają ekspresowo.
pozdrawiam
Łukasz

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


niedziela, 11 lipca 2010, 11:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: HMC151 autofokus
jak masz niedoświetloną twarz i kontrastu na krawędziach nie da się złapać to normalne ze ostrość pójdzie na tylny plan, chyba ze z Twojej strony jest wszytko OK to zdradzę Ci ze w ogóle autofocus to w wielu przypadkach zbędny wynalazek :wink:

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 11 lipca 2010, 12:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 12 lutego 2009, 22:42
Posty: 66
Post Re: HMC151 autofokus
Popieram to co napisał Croolick, a poza tym zawsze jak najdalej od serwisów jeśli to nie jest konieczne, a w tym przypadku nic Ci nie poprawią. korzystaj z manualnego focusa, włącz sobie też wyświetlanie odległości w metrach, i na bieżąco widzisz na jakiej jesteś odległości z ostrością


niedziela, 11 lipca 2010, 12:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: HMC151 autofokus
podczas zabawy weselnej się nie martwię o ostrość bo ustawiam na np 3 metry i sprawa zalatwiona ale problem jest jak robię np szybki najazd na twarz nom i wtedy zanim ustawię to chwilę zejdzie. :-(. Wcześniej pracując z VX-em rzadko ostrzyłem ręcznie, ewentualnie po ustawieniu ostrości przez automat blokowałem przełączając na manual. Może to kwestia czasu zanim to opanuję.

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


niedziela, 11 lipca 2010, 14:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: HMC151 autofokus
dokładnie tak - kwestia czasu a potem to juz nawet z szacowania odległości usatwisz.. pozatym mozesz sie jest wspomagac opcja EVF DTL (wyostrzanie kawędzi na podglądzie) no i focus assist (jest powiększanie obrazu i wykres). Nie jestem pewien co do HMC151 ale w HPX171 są 3 tryby pracy focusa:
-AF - czyli pełny automat
-MF - 100% manualnej kontroli
-MA - manual z asystentem który sam do-ostrza (coś jak fine tuning ;) ) z tym że ta opcja niekoniecznie moze sie na wesele sprawdzić jak ludzie sie dosyc szybko ruszaja

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 12 lipca 2010, 03:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2009, 00:39
Posty: 49
Post Re: HMC151 autofokus
Witam
też jestem posiadaczem Panasonica 151 od miesiąca. Cały czas wydaje mi się że jest obraz nie ostry. Wyczytałem że można sobie ustawiać odległość ostrości , tylko pytanie do fachowców jak i gdzie to należy ustawić i jaka odległość powinna być? Czekam na podpowiedzi.


środa, 14 lipca 2010, 21:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: HMC151 autofokus
grobelm napisał(a):
Witam
też jestem posiadaczem Panasonica 151 od miesiąca. Cały czas wydaje mi się że jest obraz nie ostry. Wyczytałem że można sobie ustawiać odległość ostrości , tylko pytanie do fachowców jak i gdzie to należy ustawić i jaka odległość powinna być? Czekam na podpowiedzi.


:twisted:

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


środa, 14 lipca 2010, 23:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 4 lipca 2010, 23:57
Posty: 43
Post Re: HMC151 autofokus
Odnośnie poprawy ostrości w HMC151 to w jej ocenie pomocny jest EXPANDED. Zazwyczaj jest wystarczający. Jeśli jeszcze są wątpliwości to włączamy EVF DLT który podnosi kontrast monitora. Nie wiem czy wszyscy wiedzą ale w trakcie działania AF można sterować ostrością manualnie. Oczywiście funkcja jest bez sensu jeśli działa automat ale ja ją wykorzystuję właśnie do oceny ostrości. Kilka ruchów pierścieniem rozwiewa moje wątpliwości ostrzenia. Nie trzeba tracić czasu na przełączanie na manual.
Opisane prze ze mnie funkcje są wystarczające do tego aby w pełni zapanować na AF i korzystając z nich nie miewam w tej kwestii wpadek.


piątek, 16 lipca 2010, 20:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: HMC151 autofokus
EVF DLT chyba wyostrza krawędzie a nie zmienia kontrast

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


Ostatnio edytowano piątek, 16 lipca 2010, 23:42 przez lukasz8402, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 16 lipca 2010, 23:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 4 lipca 2010, 23:57
Posty: 43
Post Re: HMC151 autofokus
lukasz8402 napisał(a):
EVF DLT chyba wyostrza krawędzie.

Nie wyostrza. Zmienia tylko obraz wyświetlany na monitorze kamery. Nie ma to wpływu na zapis materiału źródłowego a bardzo pomaga w ocenie ostrości.


piątek, 16 lipca 2010, 23:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: HMC151 autofokus
wyostrza krawędzie NA WYŚWIETLACZU LCD i w WIZJERZE

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


piątek, 16 lipca 2010, 23:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL