Teraz jest niedziela, 19 sierpnia 2018, 02:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 20:33
Posty: 20
Post Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
Witam wszystkich. Jestem poczatkujacym wiec prosze o wyrozumialosc :roll:
i pomoc z waszej strony. Posiadam kamerke nx5e lecz nie umiem dobrze jej ustawic . Ostatnio nagralem filmik i widac na nim plamki w szczegolnosci jak filmowane jest tlo w kolorze czarnym nie obrabialem filmiku. Posiadam Maca i do niego nie moge wgrac vegasa.Czy sa jakies programy i czy musze je miec na Maca do obrobki filmow ? :?: Po podlaczeniu kameri Mac sam konwertuje do hd. Pytanie czy musze ustawic tylko picture profil czy tez wiecej ustawien w menu. Jezeli mozecie pomuszcie i dajcie jakies rady !!!!:)) lecz przypominam jestem zoltociobem !!!!!!!!!! :oops: dzieki serdeczne :)
Podaje linka mozecie obejrzec urywki filmikow i prosze o komentarz co robie nie tak.
----mozna na prv djmike79@hotmail.com

http://www.youtube.com/watch?v=jLkIrZPHTmE
http://www.youtube.com/watch?v=2ywel_D2Wa8


niedziela, 8 sierpnia 2010, 19:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
jak masz plamki na obrazie to juz przesadziłeś z podbiciem (GAIN), generalnie w kamerach semi-pro to graniczna wartość GAIN przy której nie ma kaszany to +12dB. Od razu można powiedzieć ze w egipskich ciemnościach to żadną kamerą nie poszalejesz (no chyba ze noktowizyjną). Warto mieć ze soba jakies światło, chocby nawet małą lampke nakamerową (20-20W) zeby doswietlic pierwszy plan i pracowac na mniejszym podbiciu. (to w przypadku nagrywania ludzi na imprezach i wywiadach)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 18:55
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 20:33
Posty: 20
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
bardzo dziekuje . Mozesz mi jeszcze powiedziec gdzie to sie ustawia ?


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 19:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
poszukaj przełącznika GAIN na obudowie (nie znam tej kamery a Tobie polecam przeglądnąc instrukcje).

do tej pory nagrywałeś na automatycznych nastawach tak?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 19:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
michal0779 napisał(a):
bardzo dziekuje . Mozesz mi jeszcze powiedziec gdzie to sie ustawia ?

Regulacja wzmocnienia (Gain) może byc mamualna lub automatyczna.
Przycisk Gain i przełącznik H, M, L służą do ręcznej regulacji wzmocnienia, ponadto w menu kamery możemy ustawić granicę maksymalnego podbicia np. +12.Wszystko opisane w instrukcji kamery str. 29.


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 19:53
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 20:33
Posty: 20
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
ale jestem tepy dzieki jeszcze raz :o :o :o :o


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 19:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 20:33
Posty: 20
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
a czy nagrany film zrzucona na maca musze jeszcze dodatkowo kompresowac ? jak podlacze kamerke do maca zaladuje filmik to widac jeszcze te czarne plamki mniej ale widac . jak to zlikwidowac ? :idea:


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 19:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 20:33
Posty: 20
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
Przepraszam za proste pytania ale dla mnie to czarna magia dopiero zaczynam zabawe z nx mieszkam za granica i nie mam kogo sie poradzic - wszystko w waszych rekach -- :)
ustawilem picture profil 4 jak na linku ale nie mam tego efektu jak do tego dojsc http://www.youtube.com/watch?v=1KFd2cSzJJw
prosze o informacje krok po kroku
jeszcze raz dziekuje !!!!!


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 20:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
nic nie ma podane na temat czasu migawki ale mam wrażenie ze była ustawiona na 1/25s.

a co do Mac'a - jakiego softu uzywasz?

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 20:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 20:33
Posty: 20
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
Mac OS X 10.6.4 wchodzi do imovie pozniej zaznaczam udostepnij i eksportuj film
a gdzie mozna zobaczyc ustawienia migawki


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 20:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
w trybie manualnym bedziesz miał mozliwosc ustwienia pod przełącznikiem Shutter (tu tez odsyłam do instrukcji) ale z czasem 1/25s to radze uzywac go tylko w tragicznych warunkach :)

a co do iMovie to nie mam pojecia jak to sie tam odbywa montaz na plikach AVCHD :(

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 20:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 20:33
Posty: 20
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
a czy musze ustawiac dodatkowo w menu ? i w jaki systemie 1080/50i FX


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 20:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
Croolick napisał(a):
nic nie ma podane na temat czasu migawki ale mam wrażenie ze była ustawiona na 1/25s.

a co do Mac'a - jakiego softu uzywasz?


Czas otwarcia migawki był ustawiony na 1/50s, jest podany w opisie filmiku :D
http://www.youtube.com/watch?v=1KFd2cSzJJw


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 20:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 14 marca 2010, 20:33
Posty: 20
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
CZYLI shutter speed na 150 ?


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 20:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Pomoc w ustawieniach NX CAM- NX5E
Waldek69, faktycznie 8O
chyba do okulisty musze isc :(

michal0779, 1/50 to typowy czas naświetlania ale w pewnych sytuacjach uzywa sie dluzszego czasu a w innych krótszego

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


poniedziałek, 9 sierpnia 2010, 20:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL