Teraz jest środa, 14 listopada 2018, 05:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 18 grudnia 2009, 01:03
Posty: 24
Post Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
Witam,

przeglądam materiał z karty SxS (oryginalnej)

Obrazek

i jest problem jak widać. Obraz się wykrzacza na ok 10 klatek i to ma miejsce kilka razy na karcie. Tylko na jednej karcie to zauważyłem.
Na pewno nie jest to nic fajnego, nie jest problemem to jakoś przykryć albo naprawić ale interesuje mnie czy nie mam uszkodzonej kamery albo karty :?
Obraz jest uszkodzony w tym samym miejscu, ale nie za każdym razem wygląda ono tak samo (układ "kostek" się zmienia).


Podczas przeglądania materiału w kamerze chwilę przed pojawieniem się błędów wyświetla się niebieski ekran z napisem "Media Error Playback Halted".

Miał ktoś kiedyś podobny problem?


Załączniki:
ex1r_problem_6_s.jpg
ex1r_problem_6_s.jpg [ 100.37 | Przeglądane 84 razy ]

_________________
Panie reżyserzu, a czy wesela w 4K filmujecie?


Ostatnio edytowano piątek, 20 sierpnia 2010, 00:30 przez wwjjppll, łącznie edytowano 1 raz
wtorek, 17 sierpnia 2010, 12:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 400
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
No to niezły szajs. A tak się napaliłem na ten model. Widzę z jasnością też nie za bardzo a 1/2" CMOS. A jaki to zapis czy HD?
Pozdrawiam

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


wtorek, 17 sierpnia 2010, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 31 sierpnia 2006, 01:30
Posty: 451
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
S_tach napisał(a):
No to niezły szajs. A tak się napaliłem na ten model. Widzę z jasnością też nie za bardzo a 1/2" CMOS. A jaki to zapis czy HD?
Pozdrawiam


Ten obrazek ma 46,91 KB :) Nie spodziewaj się na nim odzwierciedlenia rzeczywistości :)

_________________
...zanim coś napiszesz...poczuj się dyplomatą...
2xProcesor, 1xPłyta główna, 4xPamięc ram, 1xCDROM, 1xFDD, 6xDysk twardy, 1xKarta graficzna, 1xZasilacz


wtorek, 17 sierpnia 2010, 14:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 11:38
Posty: 207
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
Czy aktualizowałeś soft kamery? Moim zdaniem coś jest walnięte ale stawiałbym na kartę. Problem faktycznie przykry i nadający się do serwisu.

_________________
"Kameruję" kamerami, "aparatuję" aparatami i "komputeruję" komputerem... :)


wtorek, 17 sierpnia 2010, 20:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
Nagrywam na tej kamerce kilka lat ( poprzednio bez "R" ) i nigdy mi się "coś takiego" nie przytrafiło. Też stawiałbym na kartę pamięci.


środa, 18 sierpnia 2010, 12:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
jezeli problem sie pojawia tylko w tym miejscu i za kazdym razem to na bank jest wina karty, sprobuj sformatowac ja kilka razy i zobacz wtedy czy jest problem.


środa, 18 sierpnia 2010, 20:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 sierpnia 2010, 19:05
Posty: 4
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
Proponuję sformatować (wolne formatowanie) kartę w czytniku np. laptopa. Miałem podobny problem z kartą SxS-1 32GB , nie mogłem skopiować jednego z plików. Po wybraniu opcji odzyskaj dane w Win 7 dało się go skopiować. Po skopiowaniu sformatowałem kartę i problem z kartą jak na razie zniknął. Jednak na kilku klatkach odzyskanego pliku widać podobne efekty.


czwartek, 19 sierpnia 2010, 19:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
hmm. jak dla mnie to cos nie tak ze karty za "worek kasy" fixuja. to juz bardziej pewny wydaje sie adaptor z kartami sandiska.
A moze to jakas wadliwa seria tych kart.
Karty powinno sie formatowac w urzadzeniu w którym maja byc uzyte.


czwartek, 19 sierpnia 2010, 19:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 sierpnia 2010, 19:05
Posty: 4
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
Po formatowaniu z systemu Win trzeba sformatować kartę jeszcze raz przez kamerę (inaczej kamera w ogóle nie chce rozpocząć nagrywania). Natomiast po formatowaniu tylko kamerą cały czas jeden z nagranych plików nie chciał się skopiować. Tylko dogłębne formatowanie pomogło. Co do niezawodności to za taką kasę nie powinno być z nimi żadnych problemów. Dla porównania dodam że karty SSD Express Card Verbatim 32GB których EX1R nie chce czytać osiągają w Lapku Dell Studio lepsze wyniki prędkości zapisu i odczytu niż seryjne SxS. Cena jak wiadomo duużo niższa.


czwartek, 19 sierpnia 2010, 19:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 18 grudnia 2009, 01:03
Posty: 24
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
Pliki bezproblemowo się kopiują, także odzyskiwać danych nie trzeba. Sformatowałem kartę w kamerze. Na razie problem nie występuje ponownie, ale martwi mnie to, na pewno nie jest to pożądany efekt na obrazie.

_________________
Panie reżyserzu, a czy wesela w 4K filmujecie?


czwartek, 19 sierpnia 2010, 20:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 19 sierpnia 2010, 19:05
Posty: 4
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
Ja zgłosiłem swój problem sprzedawcy kart. Trwają negocjacje z S co do wymiany karty na nową. Co z tego wyjdzie czas pokaże.


czwartek, 19 sierpnia 2010, 20:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 22 października 2008, 10:02
Posty: 16
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
U mnie 2 razy zdazyło się, że nie mogłem skopiować pliku do kompa.
W Vegasie można było odtworzyć, ale przy ponownym zapisie przez Vegasa od pewnego momentu czarny ekran - dzwięk był.
Obeszłem to dzielac plik w Vegasie na dwa z chwilowym pominięciem miejsca gdzie zaczynał się czarny ekran.
Czy ktos miał problem z skopiowaniem pliku do kompa?
Jaki obecnie jest nr softu do EX 1R ?


piątek, 20 sierpnia 2010, 15:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 11:38
Posty: 207
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
Na stronach sony ostatni nr softu to 1.10 i taki ja mam u siebie.
https://www.servicesplus.sel.sony.com/S ... nload.aspx

_________________
"Kameruję" kamerami, "aparatuję" aparatami i "komputeruję" komputerem... :)


sobota, 21 sierpnia 2010, 08:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
a nie jest to problem ze pliki kopiowane sa w czytniku a nie przez kamere i gniazdo usb. Moze powstaja jakies anomalia, problem sterowników itp?
Az nie chce sie wierzyc ze nie jest to problem jednostkowy tylko ogolu. przeciez kamera ma mozliwosc odzysku danych z karty.
Zaraz sie okaze ze + to tylko szybkosc skopiowanych danych na kompa i nosnik stanie sie bardziej zawodny niz tasma!!!
To juz lepiej niech nie daja kart do standardu i opuszcza cene kamery o 2 tys.
za ta kase moge sobie kupic 4 karty SDHC 32GB Sandiska i nie miec problemu.


sobota, 21 sierpnia 2010, 09:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 22 października 2008, 10:02
Posty: 16
Post Re: Sony EX1 R i błędy w nagranym obrazie
Problem dotyczył kart SanDisk klasa 10 - próbowałem kopiować z czytnika i przez kamerę i nic.
Na całej karcie problem wystapił tylko z jednym katalogiem


sobota, 21 sierpnia 2010, 09:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL