Teraz jest piątek, 19 października 2018, 06:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Sony NX5, czy Sony Z5 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Sony NX5, czy Sony Z5
Którą wybrać do zastosowań głównie plenerowych?
Interesuje mnie wygoda obsługi, dobra kompatybilność formatów itp.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 21 października 2010, 15:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 28 listopada 2009, 16:58
Posty: 147
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
To są moim zdaniem 2 takie same kamery. Obiektyw ten sam, przyciski te same, tylko inaczej rozmieszczone po obudowie, LCD to samo, mikrofon ten sam.

Różnią się formatem wyjściowym - NX5 to AVCHD , a Z5 to HDV.


czwartek, 21 października 2010, 16:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
bartek_zoom napisał(a):
To są moim zdaniem 2 takie same kamery. Obiektyw ten sam, przyciski te same, tylko inaczej rozmieszczone po obudowie, LCD to samo, mikrofon ten sam.

Różnią się formatem wyjściowym - NX5 to AVCHD , a Z5 to HDV.


tak dla scisłosci
NX5 to AVCHD , a Z5 to HDV a
NX5 to AVCHD a Z5 to mpeg2.
i na NX5 pisza ze full HD a na Z5 ze HDV, tyle tylko ze NX5 jak wiadomo nie ma full HD bo w z5 tez moge zrobic full hd :lol:


czwartek, 21 października 2010, 16:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
Dokładnie :mrgreen:

Z materiału zarejestrowanego Z5 jak i z NX5 można zrobić płytę BDR.
Konia z rzędem temu kto zauważy różnicę w obrazie.
Jedyny "mankament" to, to, że Z5 "pisze" na kasetach miniDV.
Rozwiązaniem jest zakup recordera na karty CF - MRC1K, ale to wydatek ok.
2900 pln. Jeżeli mamy taki recorder to możemy "pisać" w tym samym czasie
na kasetce miniDV i na karcie pamięci CF. Dodatkowo recorder MRC1K "pasuje" praktycznie do każdej kamery ( VX2100, FX1, Canon XHA1 ) ...

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / Tesla C2050 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / FireCoder Blue /Adobe CS4 Production Premium / Edius 5.51 / Edius 6 trial / PMW-EX1R / HS700

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 21 października 2010, 20:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
Gdybym ja teraz miał kupić nową kamerę i stał przed takim wyborem, kupiłbym NX5.Może dlatego ze nie znam jej :) ALE-FullHD, zapis na karty robi swoje, kasetki DV jak dla mnie to rzecz bardzo uciążliwa. Poza tym testowałem Z5 z FX1000, Z5 szumi bardziej niż FX1000.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 21 października 2010, 21:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
bartek_zoom napisał(a):
To są moim zdaniem 2 takie same kamery. Obiektyw ten sam, przyciski te same, tylko inaczej rozmieszczone po obudowie, LCD to samo, mikrofon ten sam.

Różnią się formatem wyjściowym - NX5 to AVCHD , a Z5 to HDV.

Dokładnie.
Wiadomo też, że avchd wymaga mocnej jednostki do montażu.


czwartek, 21 października 2010, 21:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
fx 1000 nie szumi mnie niz z5. Skąd taka teoria. Z z5 wycisne lepszy obrazek bo ma ze 3 razy wiecej opcji w menu do kreowania obrazka a fx 1000 no... troszke mniej mozliwosci


czwartek, 21 października 2010, 21:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
Darku szczerze teraz mając taką kase to zamiast tych 2 co wymieniłeś kupiłbym Sony PMW EX1R w USA


kamitomi napisał(a):
fx 1000 nie szumi mnie niz z5. Skąd taka teoria. Z z5 wycisne lepszy obrazek bo ma ze 3 razy wiecej opcji w menu do kreowania obrazka a fx 1000 no... troszke mniej mozliwosci


Sam byłem zaskoczony. Ale taki jest fakt, po wymianie Z5 na nowy model nic się nie zmieniło. W ustawieniach Z5 też grzebaliśmy :) ale na nic się to zdało.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 21 października 2010, 21:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
No tak. Wystarczy troszkę dołożyć i mamy PMW-EX1R ...
Waluty teraz potaniały i nie jest wcale taka droga.

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / Tesla C2050 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / FireCoder Blue /Adobe CS5 Production Premium / Edius 5.51 / Edius 6 trial / PMW-EX1R / HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 21 października 2010, 22:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
to nie wiem moze jakis felerny egzemplarz. testuja te dwa modele u mnie nie było szumów widocznych na niekorzysc z5.
wymienilem fx 1000 na z5 tylko i wyłacznie na jakosc obrazka i zapis na karcie w recorderze.
A idac tropem ex1 to tez ten sprzecik mialem i porownujac szumy ex1 & z5 to ex1 ma szumy i to nie male. jak na przetwornik 1/2" to szumow powinno byc mniej. przy wzmocnieniu chociazby 3dB.
Tak czy siak ex1r to kamera ktora bede filmowal w przyszlym roku i mysle ze warto jest dolozyc pare groszy wiecej :lol:

a jak kupie z USA to chyba jak ktos ja przywiezie do Polandi bo tak to taniej chyba nie bedzie jak doloza wszystkie oplaty


czwartek, 21 października 2010, 22:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
Dokładnie.
Ale jak nawet kupisz bilet do USA i tak się opłaci ....
Cena w Stanach ok. 5800 $ :mrgreen:
Troszkę drożej masz w Anglii. Kupowałem ostatnio za 4.000 GPB + 20 GPB transport UPS-em do naszego pięknego kraju :mrgreen:

Co do Z5 to TOKKSA, musiałeś faktycznie trafić na jakąś "nieudaną partię".

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / Tesla C2050 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / FireCoder Blue /Adobe CS5 Production Premium / Edius 5.51 / Edius 6 trial / PMW-EX1R / HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 21 października 2010, 22:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
Bogusław Spala napisał(a):
Troszkę drożej masz w Anglii. Kupowałem ostatnio za 4.000 GPB + 20 GPB transport UPS-em do naszego pięknego kraju :mrgreen:



Hmm
to chyba dla stalych klientow bo szukalem w sklepach w UK i w takiej cenie nie znalazlem :(


czwartek, 21 października 2010, 22:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
Fakt. Nigdy nie kupuję jednej sztuki.
Bardzo się opłaca zakupić kilka. Wtedy cena może być sporo niższa.
Ale jak poszukasz to znajdziesz w dobrej cenie. Jeżeli zarejestrujesz sobie VAT EU to w Anglii kupisz po cenie netto. ( - 19% angielskiego VATu )

-----------------------------------------
http://vimeo.com/channels/ex1r#9103780
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 24GB DDR3 ECC-R Kingston / Tesla C2050 / BD-R LG / SSD OCZ 90GB Vertex 2 / 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / FireCoder Blue /Adobe CS5 Production Premium / Edius 5.51 / Edius 6 trial / PMW-EX1R / HS700.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 21 października 2010, 22:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
Licze na to ze waluta poleci jeszcze w dół i ceny spadna :mrgreen:


czwartek, 21 października 2010, 22:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 04:44
Posty: 61
Post Re: Sony NX5, czy Sony Z5
Ja bym stawiał na NX5 ze względu na karty. Za Z5 przemawia możliwość nagrywania w DV przy SD zamiast mpeg2 jak to ma miejsce w NX5.

Wydaje mi się że w plenerze lepiej sprawdzą się karty ze względu na warunki atmosferyczne, piasek itp. Kiedyś duża wilgotność powietrza sprawiła, że brud z taśmy oklei głowicę i kamera odmówiła posłuszeństwa, do tego dziury.
Różnica ceny między nimi to jakieś 1000zł, za to nie kupi się rekordera dla z5.


piątek, 29 października 2010, 04:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot], Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL