Teraz jest wtorek, 17 lipca 2018, 22:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Brak możliwości zgrania filmu z Canona XL1s na komputer 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 9 listopada 2010, 00:03
Posty: 74
Post Brak możliwości zgrania filmu z Canona XL1s na komputer
Witam serdecznie
Mam pewien problem, który zapewne jest banalny i często powtarzający się wsród zielonych, ale mam nadzieje, że ktoś mi pomoże :)
Posiadam kamerę Canona Xl1s, z której dnia dzisiejszego chciałem zrzucić film na komputer. No niestety nie udało się. Po podłączeniu kamery za pomocą kabla firewire, wyskakuje ikonka informująca mnie o możliwości zgrania filmu za pomocą pinnacle 2.0. oczywiscie naciskam "ok" i czekam na zgrywanie. Jednak wbrew moim oczekiwaniom nic się nie działo....kabel jest sprawny (robiłem test zgrywania przez movie makera i wszystko było dobrze - pomijając dużą kompresje).

Czy ktoś wie, co źle robie? Dlaczego nie mogę zgrac filmu?

Pozdrawiam i z góry dziękuje
Ps. wchodzac przez pinnacle i próbując zgrać "multimedia przez urzadzenia", program nie znajduje żadnego sprzętu :?


wtorek, 9 listopada 2010, 00:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 9 listopada 2010, 00:03
Posty: 74
Post Re: Brak możliwości zgrania filmu z Canona XL1s na komputer
Nikt mi nie pomoże? No nie mówcie, ze to taki wielki ambaras dla Was :wink:


wtorek, 9 listopada 2010, 20:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 16 listopada 2007, 09:39
Posty: 3
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Post Re: Brak możliwości zgrania filmu z Canona XL1s na komputer
Wg mnie na pierwszy rzut oka bez dogłębnej analizy co za sprzęt posiadasz w kompie brakuje Ci odpowiedniego "softu" do zrzutu materiału z kamery do komputera. Spróbuj poszukać w sieci (no chyba, że masz a nie napisałeś) jakiegoś softu do obróbki wideo. Zazwyczaj w takim oprogramowaniu są odpowiednie funkcje do ściągania materiału z kamer (kodeki, kompresja i te sprawy :D)

P.S.
Tak na szybko :D bez "dogłębnej analizy" mogłem tyle zaproponować. Napisz może co masz w kompie (np. karty firewire czy tylko złącze na płycie głównej itd.) jakie oprogramowanie do obróbki materiału itp.

_________________
kamery:
Canon XL1 i Canon XM1
komputery:
Pentium HT 2,5GHz, 2GB RAM
Dual Core 2160 1,80GHz, 2GB RAM
montaż:
Adobe Premiere 6.5 + Pinnacle DV500Plus


wtorek, 9 listopada 2010, 22:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2010, 21:12
Posty: 28
Post Re: Brak możliwości zgrania filmu z Canona XL1s na komputer
Zielony981 napisał(a):
....kabel jest sprawny (robiłem test zgrywania przez movie makera i wszystko było dobrze - pomijając dużą kompresje).

Nie rozumię o czym piszesz, jeżeli zgrywasz poprzez kabel firewire, nie masz nic zmienionego (jaka duże kompresja?) poprostu dane z taśmy są przenoszone na dysk. Nie znam Pinacle ale jest taki fajny programik który mi długo już służy tylko do zgrywania Ulead Video Studio (obecnie Corel Video Studio) Bardzo prosty i niezawodny, dzieli (jak chcesz) i zapisuje zgrywany materiał na dysku jako oddzielne pliki co bardzo nułatwia montaż w innych programach edycyjnych.


środa, 10 listopada 2010, 14:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 9 listopada 2010, 00:03
Posty: 74
Post Re: Brak możliwości zgrania filmu z Canona XL1s na komputer
Już ściągam Corel Video Studio i zobaczymy czy będzie działać.
Ujmę to tak -> nie znam się bardzo na komputerach, i ich parametrach, więc piszcie do mnie jak do zielonego :lol:

Nie wiem, czy mam softa...gdyby ktoś mi to tak krok po kroku wytłumaczył, to bym był wdzięczny :)


środa, 10 listopada 2010, 20:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Brak możliwości zgrania filmu z Canona XL1s na komputer
Zielony981 napisał(a):

Nie wiem, czy mam softa)

Soft to skrót od software - czyli oprogramowanie (z ang.)
Faktycznie nick wybrałes prawidłowy :wink:
Co do meritum tematu to Pinnacle w tym, że prosty to w zupełnosci wystarczy Ci aby zgrać materiał z kamery, obrobić i nagrac na DVD. Ulead Video Studio nie jest Ci potrzebny tymbardziej, że na poziomie zaawansowania to to samo co Pinnacle Studio.
Teraz z pamieci Ci dokładnie nie powiem co jak ustawić bo nie uzywam go ale kiedyś znajomemu go instalowałem (aby mógł sobie samodzielnie filmy z wakacji montować:)) i tam w oknie głównym programu jest zakładka CAPTURE (ang. przechwyt) i tam ustawiasz parametry zgrywania. W przypadku kamery, którą uzywasz powinieneś ustawić AVI DV i wtedy materiał idzie przez FW w niezmienionej postaci.

Powodzenia i nie bój się GOOGLE :wink:

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


środa, 10 listopada 2010, 23:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 9 listopada 2010, 00:03
Posty: 74
Post Re: Brak możliwości zgrania filmu z Canona XL1s na komputer
Ok, za pomocą Corela wszystko poszło łatwo :)
Jednak jest jeszcze pewien problem - otóż zgrywając w najwyższym, dostępnym formacie i odtwarzając go na całym monitorze, film jest słabawej jakości, a osoby/zwierzęta/rzeczy są nieostre... (z dźwiękiem jest wszystko ok) :? Natomiast odtwarzając ten sam film na TV wszystko dobrze gra.

A więc w czym jest problem??

ps. chyba wszystko z video clipem jest ok, sądzę, że to po prostu mój monitor jest za słaby na tego typu rzeczy - Benq FP71G+ :roll:


środa, 10 listopada 2010, 23:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Brak możliwości zgrania filmu z Canona XL1s na komputer
To nie monitor jest za słaby, a raczej, można powiedzieć, zbyt dobry do tej kamery.

Twój TV (jeśli jest dobrze, jak piszesz) prawdopodobnie wyświetla obraz z rozdzielczością 720x576, więc taką, z jaką nagrywa kamera. Twój monitor jaką ma rozdzielczość ustawioną to już możesz sobie sprawdzić we właściwościach z pulpitu.
Druga sprawa, to że kamera nagrywa filmy z przeplotem. Czyli z prędkością 50 półobrazów na sekundę, daje to 25 pełnych klatek na sekundę. Jednak zastosowanie przeplotu daje płynniejszy obraz na TV. Niestety wadą stosowania przeplotu są silne rozmycia na monitorze oraz poszarpane brzegi obiektów poruszających się (takie ząbki). Film do prezentacji na komputerze powinien zostać pozbawiony przeplotu, natomiast na potrzeby wyświetlania na TV przeplot zostawiamy. Szczegóły znajdziesz na forum.
To dwie przyczyny słabszej jakości.
Pozdrawiam.


czwartek, 11 listopada 2010, 15:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL