Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 10:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Canon 550D efekt strobo... 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 12 lutego 2006, 08:38
Posty: 45
Post Canon 550D efekt strobo...
Zafascynowany filmami internetowymi postanowiłem zakupić tego Canona jako zapas i ewentualnie w celu wykorzystania na plenerki, okazało sie że podczas rejestracji materiału w rozdziałce Full HD 1080 25p występuje efekt strobo....720 50p jest oki....na forach DSLR wyczytałem że moze to byc wina monitora w kompie ..mam nowego samsunga Full HD telewizor też samsung 1080p....po wypaleniu płyty Blu Ray jest wyraźne strobo....no może nie dokładnie strobo...może chodzi o pół pola..tzn. progresiv, top field i lower field...w programie edycyjnym.... testowałem wszystkie ustawienia niestety nic to nie dało jestem rozczarowany.... oczywiście czas naświetlania oraz ilość klatek właściwa 1/50 fps 25p...po konwersji do DV jest to samo....natomiast 720 50p jest ok..testowałem zapis na karcie SanDisca class6
Montaż Edius Neo Booster 2..
Jeśli ktoś może coś podpowiedzieć co może być nie tak będę wdzięczny....w innym wypadku pozostaje zwrot aparatu i trzeba będzie poczekac na nowego Panasonica GH-2
plik z aparatu....
http://hotfile.com/dl/81625825/d7a81d6/ ... 1.MOV.html


środa, 10 listopada 2010, 09:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1069
Post Re: Canon 550D efekt strobo...
25p daje taki efekt "filmowy". W GH1 też to występuje więc prawdopodobnie w GH2 też. Trzeba odpowiednio prowadzić kamerę/aparat w tym trybie by nagrania wyglądały dobrze. Coś wyczytałem, że GH2 nie ma prawdziwego 25p :? Tu link z mojego GH1 FHD http://www.przeklej.pl/plik/panasonic-g ... q4de4ad2j6 niestety trzeba się zarejestrować. Zmniejszyłem bitrate podczas edycji z 42000000 bps do ok 16000000 bps by plik nie był zbyt duży. Kolorystyka bez zmian.

ps. Znają koledzy jakąś dobrą stronę gdzie można wstawiać duże pliki bo ta przeklej.pl jakaś dziwna ?


środa, 10 listopada 2010, 12:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 12 lutego 2006, 08:38
Posty: 45
Post Re: Canon 550D efekt strobo...
Z tego co sie orientuję GH-2 zapisuje w 1080 50i...w ten sam sposób jak moja kamera...wiec tego efektu nie powinno być....
zapodam jeszcze ten sam plik po kompresji do avika...
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź... :)
moim skromnym zdaniem materiał w takiej postaci nie nadaje sie do łączenia z plikami z kamery...za duża różnica w płynności obrazu...
http://hotfile.com/dl/81649851/ac7a259/ ... i.avi.html


środa, 10 listopada 2010, 13:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1069
Post Re: Canon 550D efekt strobo...
Matryca w GH1 i pewnie w GH2 natywnie nagrywa w 25p. W swoim standardowo mam FHD w 50i (w aparacie robiony jest przeplot) Ja to wyłączyłem i nagrywam w 25p. Na jedno wychodzi. Informacja o GH2 - http://www.eoshd.com/content/367-Confir ... AL-regions
Tłumaczenie google :mrgreen:
Potwierdzony - Panasonic GH2 jednostek produkcyjnych brak 25p w regionach PAL
Panasonic należy skopiować podejście firmy Canon w zakresie standardów regionalnych i przejść na świecie. Oczywiście jest to decyzja z wysoko, a nie prowadzić inżynierii jeden.

Powiedziano mi, że przez źródła zbliżone do Panasonic, że ostateczna (nie prototyp) kamera PAL rzeczywiście brak 25p i tylko 24p. Potwierdza to, co już podejrzane.

Mam strzał z NTSC GH1 z systemem 24p pod brytyjską oświetlenie uliczne, oświetlenie wnętrz, wszystkie rodzaje światła. Jeśli czas otwarcia migawki był ustawiony na 1 / 50 lub 1 / 100 dostać stroboskopowy wpływ na wiele rodzajów oświetlenia (szczególnie oświetlenie ulic).

To Panasonic opuściliśmy 25p na GH2 PAL to dziwna decyzja, która wymaga dalszych wyjaśnień i dochodzenia. Jest jedna iskierka nadziei jednak, że aparat może być dobrze.

Od GH2 czujnik ma tryb 50p wyjścia, uzasadnione jest, aby przypuszczać, że w trybie 25p GH2 czujnik jest uruchomiony w 50p i po prostu spada co 2 ramki do produkcji 25p. Im wyższa częstotliwość próbkowania oznacza, że wygląd 25p mogą być produkowane w porządku - to nie to samo, co staramy się osiągnąć z 30p 25p, gdzie nie ma wystarczającej liczby ramek równomiernie spadek, a otrzymasz efekt jąkania.

50p z klatek, aby uzyskać 25p pozwoli GH2 nagrać w synchronizacji z 50hz oświetlenie elektryczne w ten sposób, że aparat jest na bieżąco i nie migocze. Możliwe, że właśnie Panasonic 24p Cinema to termin z powodów marketingowych, aby uniknąć nieporozumień. Do moje ręce w sprawie ostatecznego jednostce produkcyjnej nie będę wiedzieć na pewno.

Jednak jedna rzecz Panasonic trzeba dodawać, niezależnie, jest możliwość przełączania pomiędzy 50p i 60p.

60p na modelu NTSC oferuje lepsze możliwości powolny ruch, a wielu operatorów podróży między PAL i NTSC regiony - one potrzebują aparatu, który jest praktyczny w obu regionach, przy działaniu w trudnych oświetlenie elektryczne. Model PAL byłoby dobre w krajach NTSC i NTSC modelu nie będzie dobrze w krajach PAL, nawet przy założeniu, Panasonic rozwiązali problem 24p w PAL krajach gubienia klatek z 50p wyjście czujnika.

Hacked GH1 ciekawe to PAL / NTSC przełącznik tak, to jest to tylko prosty patch firmware.

Choć rozumiem, Panasonic, dotyczące szarej strefy kwitnące, oraz podatku uniku sprzedawców przywozu GH2s do regionów PAL en-masse z terytoriów tańsze Panasonic w Azji (np. krajowych modeli w Japonii), zdolność do aparatu do pracy bez zarzutu zarówno w PAL i regionach NTSC jest istotnym względem poważne filmowców, dziennikarzy i turystów nawet wideo.


środa, 10 listopada 2010, 15:37
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 12 lutego 2006, 08:38
Posty: 45
Post Re: Canon 550D efekt strobo...
A robiłeś próby z 50i oraz 25p....na 50i też jest tzw.strobo...?
a może coś w boosterze źle ustawiam...
Projekt robisz w 108050i...? czy też 1080 25p....?


środa, 10 listopada 2010, 16:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1069
Post Re: Canon 550D efekt strobo...
Tak robiłem na jedno wychodzi. Mi to nie przeszkadza. Odpowiednie kadrowanie i poruszanie się z aparatem niweluje ten efekt. Projekt ustawiam pod wyjściowy format. Jak ma być PAL DVD to z przeplotem jak HD to w 25p.


środa, 10 listopada 2010, 16:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 12 lutego 2006, 08:38
Posty: 45
Post Re: Canon 550D efekt strobo...
Ok...dzięki....widocznie muszę jeszcze poćwiczyć....jak rozumiem właściwe prowadzenie kamery a raczej aparatu to bardzo wolne ruchy na slaiderze lub statywie...a jesli kamera jest na statywie a obiekt sie porusza to wtedy co...? strobo tez bedzie widoczne.... ciekawe jak to jest w 5D...też taki sam obrazek..?


środa, 10 listopada 2010, 16:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1069
Post Re: Canon 550D efekt strobo...
Robiłem sobie testy jadących samochodów, sam siebie kręciłem kręcąc się wokół własnej osi (aparat skierowany na twarz), nagrywałem biegające dzieciaki - wszystko wyszło dobrze.


środa, 10 listopada 2010, 16:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 12 lutego 2006, 08:38
Posty: 45
Post Re: Canon 550D efekt strobo...
Ale projekt HD z tego co sie orientuje to 1080 50i....i tylko w takim projekcie ja na przykład mam w programie edycyjnym opcje wypalenia płyty BD, czy po zaimportowaniu do takiego projektu plików 25p i po wypaleniu płytki BD nie będzie tego efektu..?
W jakim programie Kolega edytuje jeśli można wiedzieć...?


piątek, 12 listopada 2010, 20:17
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL