Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 14:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Canon HV30 nie odtwarza fragmentu kasety 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 listopada 2010, 11:41
Posty: 5
Post Canon HV30 nie odtwarza fragmentu kasety
Cześć,

Mam problem, mój HV30 nie odtwarza fragmentu kasety. Kilkanaście minut z początku taśmy, nagrywanej na nim w HDV jest widoczne tylko na szybkim podglądzie. Nie da sie odtworzyc na wyswietlaczu, oczywiście nie da sie zrzucić... Reszta tasmy ok. Problematyczne nagranie jest z innego dnia niż reszta, być może kaseta była też wyciągana z kamery w miedzyczasie. Sprawdzałem czy czasem nie była nbagrywana w innym formacie (DV albo HDV PF25) - no tez sie nie odtwarza.

Jak myslicie - mam sie raczej pożegnać z tym nagraniem? Cholernie mi na nim zależy...

pzdrw

Kuba


piątek, 19 listopada 2010, 12:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Canon HV30 nie odtwarza fragmentu kasety
Jak zachowuje się licznik czasu w czasie, kiedy przewijasz, próbujesz odtwarzać ten wadliwy fragment? Czy kiedy zatrzymasz taśmę na wadliwym fragmencie, wyciągniesz i otworzysz osłonkę taśmy, to czy widać fizycznie jakieś zarysowania, zagięcia taśmy?
Próbowałeś w jakiejś innej kamerze to odtworzyć?


piątek, 19 listopada 2010, 12:46
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 listopada 2010, 11:41
Posty: 5
Post Re: Canon HV30 nie odtwarza fragmentu kasety
Hej,

Licznik generalnie nie przesuwa sie. W ogóle przycisk PLAY nie odpala tej tasmy, nic sie nie zmienia. Dziwi mnie że widzę nagranie na szybkim podglądzie, bo jakby czegoś kamerze rzeczywiście brakowalo np była zawinieta tasma -to by nic się nie działo, sladu nagrania by nie było... i już.

Wróce do domu to sprawdze jedną rzecz - czy jak zatrzymam ten szybki podgląd to czy pojawia sie licznik choć na moment.

Nie mam dostępu do innej HV30, nie sprawdzałem. Tasma chyba OK, ale jeszcze raz sprawdze


piątek, 19 listopada 2010, 14:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2010, 21:12
Posty: 28
Post Re: Canon HV30 nie odtwarza fragmentu kasety
Jedno pytanie, może nie logiczne (na pozór) ale odpowiedz. Czy kasetka na której to się stało była nowa, świeżo wyjęta z opakowania (foli), a może używana, ale przewinięta do początku w przewijarce ?


piątek, 19 listopada 2010, 19:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 19 listopada 2010, 11:41
Posty: 5
Post Re: Canon HV30 nie odtwarza fragmentu kasety
Kasetka TDK DVM60 nie była zupełnie nowa, było na niej wcześniej jakieś nagranie, taśma nie ma śladu zawinięcia, rys, czy odpadającej warstwy magnetycznej.

Licznik zachowywuje sie dziwnie tzn przewijam do poczatku wciskam play i nic same kreski, naciskam przewijanie i pojawia sie i szybko biegnący licznik i szybki podgląd. Przestaję naciskać przewijanie i licznik zatrzymuje sie, przez moment mam ostatnią klatkę z przewijania po czym niebieski ekran ze stojącym licznikiem. Powiedzmy że czekam 20 sek na tym PLAY (licznik stoi) i przyciskam przewijanie: pojawia sie obraz i licznik zmiania wartość o te 20 sek po czym podczas przewijania znowu leci szybko.

Nastepne nagranie zachowuje sie zupełnie normalnie, odtwarza idealnie, żadnych drop'ów czy zacięć, kolorki i obraz ideolo.

Szkoda mi nagrania, wydaje mi sie że coś tam jednak jest skoro mam podgląd...

Aha - przewijarki nie mam, przewijam kamerą jak potrzebuję.


piątek, 19 listopada 2010, 21:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL