Teraz jest poniedziałek, 25 czerwca 2018, 21:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 XH A1s nie wykryta w windowsie 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post XH A1s nie wykryta w windowsie
Witam

Wracam z wesela, chcę zgrać materiał i niestety nic z tego.

Windows 7 PRO 64bit nie wykrywa mi kamery.

Kamerę podłączam kablem Firewire 6/4 (6pin w kamerze, 4 pin w PC).

nie działa premiere pro/ nie działa onlocation, nie działa hdvsplit. nawet wmm nie działa :/

to pierwsze wesele po zakupie kamery, jeszcze nic z niej nie zgrywałem a tu taka niemiła niespodzianka.

Windows podaje od czasu do czasu komunikat o nieprawidłowym rozpoznaniu sprzętu USB.

Czy miał ktoś podobny problem?


poniedziałek, 27 grudnia 2010, 19:28
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: XH A1s nie wykryta w windowsie
Podłączyłem kamerę pod laptopa kobiety z windowsem 7 32 bit.
Kamera wykryta i zainstalowana po 4 sekundach.
Po minucie materiał zgrywał się już przez HDVSplit.

Przyczyna problemu jest już znana. Pytanie tylko czy jest jakieś rozwiązanie, które pozwala korzystać z canona w win7 64 bit? Wymaganym do pracy z premiere CS5??

Bez sensu jest instalowanie drugiej wersji win7 32 bit na tym samym kompie tylko po to by zgrywać materiał (nie jestem pewien czy licencja microsoftu na to pozwala)??

Są jakieś sterowniki homemade? Na stronie canon nic sensownego nie znalazłem.


poniedziałek, 27 grudnia 2010, 20:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: XH A1s nie wykryta w windowsie
Sprawdź czy masz zainstalowane wszystkie sterowniki. Jakiego oprogramowania nie ma na laptopie "kobiety" a jest na Twoim (antivirus firewall)...

_________________
Obrazek


poniedziałek, 27 grudnia 2010, 23:29
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: XH A1s nie wykryta w windowsie
zbyt dużo tych różnić w zainstalowanym sofcie by można określić czy jest jakiś konflikt.
Sprawdziłem też na drugim stacjonarnym na którym zainstalowany jest tylko system - też nie wykryło.

Sprawdzałem fora zagraniczne, na kanale użytkowników XH A1 na vimeo, ktoś opisywał podobny problem. Stanęło na braku sterowników systemowych w in 7 64bit. Niestety rozwiązania nikt nie podał.

Napiszę jeszcze do supportu canon, zobaczymy co odpiszą.


wtorek, 28 grudnia 2010, 11:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: XH A1s nie wykryta w windowsie
Pierwsze z googli.
5 postów niżej.
Suma linków:
Nie ma sterownika do kamery, a problemy są z firewire. Ustaw sterownik zgodny z ohci...
Powodzenia.
PS
Za flaszkę ohci zrobię zdalnie :lol:

_________________
Obrazek


wtorek, 28 grudnia 2010, 15:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: XH A1s nie wykryta w windowsie
robertnik napisał(a):
Pierwsze z googli.
5 postów niżej.
Suma linków:
Nie ma sterownika do kamery, a problemy są z firewire. Ustaw sterownik zgodny z ohci...
Powodzenia.
PS
Za flaszkę ohci zrobię zdalnie :lol:


Dzięki za wskazówki po powrocie do domu wypróbuję tą metodę.
Powinienem sobie poradzić z ohci, w razie czego dam znać na prv, trochę butelek po weselach zostało więc nie będzie problemu :)


wtorek, 28 grudnia 2010, 17:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: XH A1s nie wykryta w windowsie
niestety, ręczne ustawianie różnych typów sterowników dla 1394 nie pomogło.

Chyba czas kupić, dodatkowy kontroler na PCI i zainstalować sterowniki do niego.

Pytanie, muszę szukać czegoś o przepustowości 800Mbps czy 400Mbps wystarczy do zgrywania HDV?


środa, 12 stycznia 2011, 19:51
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: XH A1s nie wykryta w windowsie
Problem wydaje się już rozwiązany.

Stosowałem wcześniej kable 4pin(komp)-6pin(kamera)

kupiłem kabel 6pin-6pin.

Kamera działa i bez problemu przechwytuję obraz.

Wymiana kabla firewire 8zł, radość bezcenna :D


poniedziałek, 17 stycznia 2011, 22:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: XH A1s nie wykryta w windowsie
fajnie ze poszlo :D. czlowiek sie uczy cale zycie
mialem podobnie z drukarka na usb. nowka sztuka z pudelka. tyle co sie nacudowalem przy niej, co mi nerwow napsula... niby sie poprawnie instalowala ale drukowac nie chciala. inny kabel i smiga do teraz ;)

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


poniedziałek, 17 stycznia 2011, 22:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL