Teraz jest poniedziałek, 25 czerwca 2018, 02:24




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Canon XH-A1s temat zbiorczy 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 16 lipca 2010, 08:41
Posty: 77
Post Canon XH-A1s temat zbiorczy
Witajcie. Tak sobie pomyślałem że możnaby zrobić temat zbiorczy kamery Canon XH-A1s i bez s ? Porady, problemy, itp? Jeżeli pomysł spotka się z pozytywną opinią to byłoby dobrze.. Może na początek.. Macie jakiś pomysł na dekielek zakrywający obiektyw? Standardowo w kamerach jest to inaczej rozwiązane a ciągłe zdjemowanie i zakładanie jest męczące.. Może da sie dokupić inny tulipan?


sobota, 12 marca 2011, 13:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
Witam. Osłona przeciwsłoneczna jest na tyle duża, że wystarczy założyć filtr UV na obiektyw (dla świętego spokoju) i nie korzystać podczas zdjęć z dekielka. Ja dekielek zdejmuję na początku a zakładam kiedy chowam kamerę do torby choć czasem zdarzy mi się zapomnieć :) Za to ja mam inny problem, po nakręceniu kołowego filtra polaryzacyjnego i założonej osłonie przeciwsłonecznej ciężko nim obracać :(


sobota, 12 marca 2011, 18:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 16 lipca 2010, 08:41
Posty: 77
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
W takim wypadku zostaje jedynie zrezygnować z osłony na czas filmowania z filtrem, czyli zapewne jakiegos pleneru, bo rozumiem że tylko wtedy go używasz? A powiedz mi w jakiego trybu najwiecej używasz podczas filmowania ślubu i wesela? Dla mnie najwygodniejszym wydaje się tryb TV, do tego presecik panlook2 i jest ok. Panuje wiele opini że można spokojnie zaufać automatowi kamery jednak jakoś boje się korzystać z zielonego kwadracika... odrazu zapytam jeszcze korzystasz moze z balansu bieli w kelwinach? dla mnie rewelacja, przyznam że można naprawdę dopasować idealnie kolor a w przypadku filmowania na dwie kamerki ustawić taka sama temperature w kelvinach i heja! ;-)


wtorek, 15 marca 2011, 19:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
Kamerę (XH-A1) mam od miesiąca. Od dawna fotografuję sprzętem Canona i z XH-A1 czuję się jak w domu. Najczęściej używam M, rzadziej Av a Tv tylko w dobrych warunkach oświetleniowych przy szybko poruszających się obiektach. M jak i Av pozwala mi operować głębią ostrości, często korzystam z ND aby ograniczyć ilość światła. Inna sprawa, że filmuję głównie w plenerze i rzeczy nie związane ze ślubami a z przyrodą. Co do balansu bieli to głównie Kelviny ew. szara czy biała kartka. Jeśli chodzi o presety to mam jeden i zależnie od sytuacji go koryguję. W plenerze przy dziennym świetle korzystam z krzywej gamma Cine2 i lekko obniżam Setup. Z kolei wczoraj filmowałem w nocy kościół oświetlony halogenami i aby oddać prawidłowo barwy musiałem obniżyć RGN do -18 bo obraz był mocno zaczerwieniony (w XH-A1 mam najniżej 2800K, w XH-A1s jest bodajże 2000K). Generalnie podoba mi się to co daje Cine2. Z pełnej automatyki nie korzystam, podobnie jak w moich lustrzankach Canona. Przedwczoraj filmowałem samoloty na lotnisku w trybie Av. Był to błąd, powinienem użyć Tv i ustawić czas dłuższy niż 1/100 bo łopaty śmigłowca stoją niemal w miejscu :(


środa, 16 marca 2011, 15:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 16 lipca 2010, 08:41
Posty: 77
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
A testowałeś może paczkę 40 presetów w których jest międzyinnymi Panlook oraz wiele innych, chociażby presety przy słabszym oswietleniu? Jeżeli będziesz miał ochotę to udostępnię Ci je i sobie potestujesz oraz wytlumacze jak ich stosować. Ja miałem problem bo nie działały. Po konsultacji z Panem z serwisu stwierdził iż nie wie jak ich używać.. Sam siedząc kilka wieczorów doszedłem i napisałem do serwisu Canona że jeżeli mają ochotę dowiedzieć się to niech zadzwonią do mnie bo ja nie miałem jako tak numeru do nich.. i wyobraź sobie że zadzwonili :)) " Panie Kamilu czy mógłby Pan zdradzić tajemnicę jak ich używać?" :) Co do trybu M.. nie wiem czy dałbym rade ogarnąć sytuacje na ślubie i korzystać z pełnego Manuala..


środa, 16 marca 2011, 23:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
Presetów mam w sumie 21 bo chyba tyle może obsłużyć jednocześnie XH-A1. Wiem jak z nich korzystać ale chcę też wiedzieć który parametr za co jest odpowiedzialny dlatego tak kombinuję :) Co do trybu M to nie taki straszny jak go malują. Zaletą jego jest to że ustawia się ekspozycję (migawkę i przysłonę) i jeśli nagle w kadr wejdzie źródło światła to ekspozycja pozostanie stała, w trybach półautomatycznych nastąpi przyciemnienie obrazu a kiedy źródło światła zniknie z kadru jego rozjaśnienie. Jak wszystko ma to swoje plusy i minusy. Ja filmując w plenerze w stałych warunkach oświetleniowych ustawiam ekspozycję w trybie M dajmy na to na pień drzewa i teraz jadąc kadrem w górę mam pewność, że dochodząc do korony drzewa kiedy w kadrze pojawia się jasne niebo automatyka nie przyciemni mi obrazu. Oczywiście niebo będzie (albo i nie) przepalone ale drzewo nadal będzie miało stałą ekspozycję. Podobna sytuacja może być na weselu gdzie sala taneczna będzie słabiej oświetlona niż część "jadalna" i jeśli tylko w kadrze pojawi się więcej światła od tej części jadalnej to automatyka przyciemni tańczących ludzi. Ale tak jak pisałem, wesel nie filmuję więc trudno mi się wypowiadać. Acha, pisałem o filmowaniu śmigłowca, popełniłem wtedy jeszcze jeden błąd (oprócz za krótkiej migawki) mianowicie nie filmowałem na M przez co śmigłowiec na ziemi z budynkami lotniska w tle miał poprawna ekspozycję ale kiedy wzniósł się w powietrze i w tle było tylko niebo automatyka natychmiast przyciemniła obraz co dało poprawnie naświetlone niebo i czarną sylwetkę śmigłowca. Równie dobrze zamiast przejść na M mogłem w Av czy Tv zablokować ekspozycję przyciskiem Exp. Lock co chwilowo wyłączyłoby automatykę.


czwartek, 17 marca 2011, 01:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 29 marca 2007, 15:59
Posty: 14
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
Od grudnia posiadam kamerę A1. Przeglądałem sieć odnośnie wyszukania presetów - z "gotowców" oraz wypowiedzi różnych użytkowników zebrałem listę ok. 85 pozycji. Część z nich jest modyfikacją wcześniejszej wersji: np. Vision ma kilka odmian, VividRGB podobnie. Są presety "tematyczne"" B&W czarno-biały, Memory "sepiopodobny" - raczej bez potrzeby, gdyż lepiej efekty robić w kompie (można je cofnąć) niż na oryginalnym materiale. Odnośnie listy presetów: łącznie nie 21, lecz 29: od 1 do 6 w kamerze, 7-9 fabryczne, 20 na karcie. CP2 ustawiony na "wstecz" - można wtedy poruszać się w lewo i prawo na liście presetów. Pozdrawiam.


czwartek, 17 marca 2011, 09:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 16 lipca 2010, 08:41
Posty: 77
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
Przyznam że chciałbym zobaczyć tą sylwetkę śmigłowca bo jeżeli dobrze sobie to wyobrażam to efekt mógł wyjść nawet ciekawy. Blokady ekspozycji używam przy filmowaniu w domu. Jak jest sporo okien to inaczej nie dałoby rady. W sezonie 2010 pamietam że miałem przywitanie młodego w jakimś ganeczku... 4 ściany a na trzech po oknie ;-) Wracając do helikoptera można uratować sytuacje przy montażu nakladając odpowiednią maskę. Nie wiem na jakim programie montujesz dlatego nie będę tłumaczył każdego. Ja walcze teraz z serwisem Benro. Zakupiłem statyw KH-25rm i nie działa mi sterownik (pilot) od statywu z kamerą. Niby instrukcja mówi o modelach kamer które współpracują ( nie ma modelu XHA1s) ale mówi że oprócz modeli wymienionych wszystkie z interfejsem Lanc. Sklep gdzie kupilem nic nie wie, serwis tez nic nie wie i czlowiek musi uczyć się na własnych błędach całe życie. Nie chce mi się wierzyć że uszkodzone jest nieużywane nigdy gniazdo w kamerze..


czwartek, 17 marca 2011, 11:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
Też mam Benro z pilotem i niby działa ale dziwnie. Przede wszystkim po podłączeniu do kamery pilota jest on martwy. Wystarczy jednak wcisnąć na nim przycisk on/off i kamera się wyłącza. Ponowne wciśniecie on/off włącza kamerę i pilot działa ale nie tak od razu, nie działa np. zoom. Dopiero wciśniecie przycisku REC powoduje że zoom działa. Mowa oczywiście o XH-A1. Wczoraj byłem w sklepie i sprzedawca mówił o kliencie z XH-A1s który ma problem z tym pilotem, może mówił o Tobie? :)


czwartek, 17 marca 2011, 14:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
XH-A1 używam od 2,5 roku.
Najczęściej pracuję w trybie Tv + blokada ekspozycji, co równa się trybem M z możliwością szybkiego przełączenia na pół-automat po zwolnieniu blokady.
WB - wszystkie z możliwych oprócz Auto.
Custom presety na codzień 1-4 lekko zmodyfikowane przeze mnie.
Większość opcji w presetach wiem do czego służą. Największą "niewiadomą" jest nadal dla mnie ostatnich 6 parametrów - nie operuję nimi swobodnie, raczej po omacku, dlatego bazuję raczej na gotowych i zmieniam je "pod siebie".
Bardzo istotną rzeczą jest WB. Ręczny pomiar działa w sztucznym oświetleniu lepiej niż operując w kelwinach lub korzystając z predefiniowanych. Przykład chociażby wzięty z domowych warunków oświetlenia - czyli sztuczne - oświetlenie główne: 2x świetlówki 18W ~4000K, ściany w kolorze "kogel mogel" - ręczny balans na białą kartę = kolory ok,
ręczne ustawienie w kelwinach (szukanie pomiędzy 2800-4500K) - nie przynosi takich rezultatów jak pomiar ręczny - ściany i biel leciutko wpadają albo w zieleń albo róż - optymalnej temp K nie mogę znaleźć. Możliwe, że dokładność 100K jest w tym przypadku niewystarczająca.

Pozdrawiam


czwartek, 17 marca 2011, 15:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 16 lipca 2010, 08:41
Posty: 77
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
No właśnie pan Tomek ze sklepu z Pabianic mówił o osobie która była z kamerą XHA1 czyli pewnie mówił o Tobie heh jaki ten świat mały.. jakies pół godzinki temu wróciłem z fotoaparacików bo bylem jeszcze raz z kamerą i dalej jest ten sam problem.. brak komunikacji z pilotem. W przyszłym tygodniu potrzebuje jeszcze kamery ale na początku kwietnia chyba wyśle ją do serwisu :/ mam nadzieje że wróci do 23 kwietnia..


czwartek, 17 marca 2011, 19:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
To byłem ja :)


czwartek, 17 marca 2011, 19:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2011, 12:33
Posty: 40
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
Koledzy może wymienimy się sprawdzonymi presetami z których najczęściej korzystamy?


czwartek, 17 marca 2011, 21:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 2 sierpnia 2006, 14:49
Posty: 122
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
A czemu nie? :-)
Zmodyfikowany "-3dB" - używam od -3dB do +6dB:
GAM: N
KNE: L
BLK: P
PED: -3
SET: 1
SHP: 3
HDF: L
DHV: 0
COR: 2
NR1: 0
NR2: L
CMX: 1
CGN: 10
CPH: 2
RGN: -2
GGN: 0
BGN: 3
RGM: 42
RBM: -15
GRM: 0
GBM: 15
BRM: 10
BGM: -1


czwartek, 17 marca 2011, 22:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2011, 12:33
Posty: 40
Post Re: Canon XH-A1s temat zbiorczy
No to kolej na mnie.
Najczęściej wykorzystywane przeze mnie ustawienia. Używam od 0dB do +12dB:)
Głównie wesela.

GAM: N
KNE: M
BLK: P
PED: -4
SET: -4
SHP: 0
HDF: M
DHV: 0
COR: 0
NR1: 0
NR2: 0
CMX: N
CGN: 12
CPH: 0
RGN: 0
GGN: 3
BGN: 0
RGM: 10
RBM: 0
GRM: 6
GBM: 0
BRM: 10
BGM: -3


piątek, 18 marca 2011, 00:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL