Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 12:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problem z 550d 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2008, 23:06
Posty: 90
Lokalizacja: Wrocław
Post Problem z 550d
witam filmuje lustrzanka canona 550d i po jakimś czasie samoistnie sie wyłącza bez żadnego ostrzeżenia wyskakuje tylko napis "nagrywanie zostało przerwane automatycznie" nagrywam na kartach sdhc klasa 10 16gb, czy ktos wie jak zaradzić temu aby aparat wcześniej informował a nie przerywał nagrywanie odrazu?


poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 17:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Problem z 550d
Jest ograniczenie wielkości pliku na karcie do 4GB co daje około 12 minut filmu, czy po takim czasie aparat przestaje nagrywać?


poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 17:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2008, 23:06
Posty: 90
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Problem z 550d
czasmi przestaje nagrywac po 12 a czasmi po 16 minutach, czy istnieje jakis firmware ktory nie ma tego limitu?


poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 17:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Problem z 550d
Może Magic Lantern coś tu poradzi?


poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 18:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Problem z 550d
ML poradzi jak się ustawi kodek VBR (qscale) to można i 2x dłużej kręcić. Można też zejść z jakością (mniejszy bitrate).
W ML jest również funkcja automatycznego wznawiania nagrywania - tracimy wtedy parę klatek, ale zawsze to coś, problemu nie ma jak dźwięk jest nagrywany na rekorderze.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 18:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2008, 23:06
Posty: 90
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Problem z 550d
a czy jest on bezpieczny tak samo jak orginalny?


poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 18:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Problem z 550d
100% pewności nie ma. Używasz na własne ryzyko. No i nie wiem jak z gwarancją. U mnie działa, problemów nie zauważyłem.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 19:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: Problem z 550d
FAT 32 powoduje ograniczenie zapisu do 4 Gb i nic na to nie poradzisz.


wtorek, 19 kwietnia 2011, 01:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Problem z 550d
http://magiclantern.wikia.com/wiki/Bit_rate
4GB nie przeskoczysz, ale czas wydłużysz.

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


wtorek, 19 kwietnia 2011, 01:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: Problem z 550d
Mariusz, jasna sprawa że zmniejszając bitrate wydłużysz czas . Ale nie ma nic darmo - traci się na jakości . Nie mam 550, więc trudno mi obiektywnie stwierdzić na ile ta jakość się pogarsza. W maju kupię 550 jako rezerwowy foto do 5dMk2 to może poćwiczę :) Mając te 2 body i kilka szkiełek mógłbym się pokusić o jakąś realizację DSLR , ale jakoś odwagi mi brakuje ...
Przy okazji - ktoś używa tego http://herculesjib.com/index.php?main_p ... cts_id=114 Chciałbym narazie do EX1 a później rozbudować do pełnego zestawu do 5dMk2.


środa, 20 kwietnia 2011, 03:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2011, 16:03
Posty: 92
Post Re: Problem z 550d
Ależ oczywiście jakość spada. Ale w większości wypadków można awaryjnie jak ktoś musi mieć dłuższe ujęcie bez przerw zejść do bitrate rzędu 22mbit i będzie ok. AVC jest bardzo wydajnym kodekiem, zauważmy, że takie HDV w mniej wydajnym kodeku mpeg2 miało tylko 25mbit.

Dobrym rozwiązaniem na tę przypadłość (FAT) jest stosowanie rekordera dźwięku osobnego i to chyba tyle w tym temacie ;)

_________________
Mac Pro, Macbook pro, Final Cut, Filmowanie tylko dSLR - lustrzanki różnego rodzaju :)


środa, 20 kwietnia 2011, 10:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: Problem z 550d
Byłoby niezłe rozwiązaniw w postaci tego http://www.atomos.com/ninja/
ale ponoć Canon nie wypuszcza czystego sygnału po HDMI . Fajna sprawa monitor podglądu i rekorder w jednym. Ponoć z Nikonem i Panasonikiem nie ma problemu.


środa, 20 kwietnia 2011, 11:08
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2008, 23:06
Posty: 90
Lokalizacja: Wrocław
Post Re: Problem z 550d
bylo by rewelacyjne, teraz tylko ktos musi kupic i przetestowac


środa, 20 kwietnia 2011, 19:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: Problem z 550d
Czytałem że w którymś rogu obrazu z HDMI w Canonie jest jakiś biały kwadracik i lipa ...
Możesz to sprawdzić ?
Jak Canon to usunie to może być fajne rozwiązanie, szczególnie dla Makowców bo zapisuje Prores.


środa, 20 kwietnia 2011, 19:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL