Teraz jest środa, 14 listopada 2018, 09:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Aparat do filmów HD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 października 2010, 23:45
Posty: 26
Post Aparat do filmów HD
Witam!
Panowie poszukuje dobrego aparatu najlepiej canona ale nie koniecznie tylko i wyłącznie do filmowania w HD z autofocusem koniecznie.Bawiłem sie 5DmkII.Obraz piekny itp.ale bez AF.Proszę o porady.Dziekuje


piątek, 8 lipca 2011, 12:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Aparat do filmów HD
To pozostał ci jedynie Panasonic GH2, do którego właśnie wyszedł hack :) z obiektywem 14-140. Jako jedyny zapewnia on cichy i ciągły AF.Co do hack-a to puszka ta nabiera nowego wymiaru:
- zniesiono limit 30 min w PAL
- przełączanie systemów PAL<>NTSC
- zmiana w sposobie rejestracji obrazu 50i/50p/25p w FHD
- wybór dowolnego języka menu
- aktywne wyjście HDMI, na którym otrzymujemy nieskompresowany sygnał FHD
oraz grupę zapaleńców z DVXUSER w postaci np.
- LPowell, który właśnie pracuje nad najlepszymi ustawieniami kodeka AVCHD i Vitaliy Kiselev dzięki któremu mamy to wszystko :wink:


piątek, 8 lipca 2011, 14:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Aparat do filmów HD
Ja się tylko zastanawiam ,czemu wo gule jakaś grupka jest zmuszona hakować tego GH2 . Czemu producent od razu tego wszystkiego nie da ?.

Cytuj:
- zniesiono limit 30 min w PAL

To na pewno jest dobra wiadomość ,choć i tak nie sadziłem że ten panas potrafi nagrywać przez 30min (mówimy o najwyższej jakości ).Kiedyś czytałem ze jest problem bo pliki są nagrywane w systemie FAT32 (ograniczenie zapisu do 4 gb) .
Nasuwa mi się pytanie jak sobie radzi z przegrzewaniem ,napisz jak jest u ciebie .


piątek, 8 lipca 2011, 17:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 października 2010, 23:45
Posty: 26
Post Re: Aparat do filmów HD
Panowie a co sądzicie o canonie 60D.Żona fotografuje canonem 5DmkII i ammy sporo obiektywow wiec skożystałbym z nich a tak wszystko od nowa


piątek, 8 lipca 2011, 18:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Aparat do filmów HD
Żadne lustro od canona nie da ci af . Af oferuje panasonic i sony (nie jest on tak dobry jak w kamerkach ,ale jest). Puszka 60d da ci to samo co 5d mark2
(mowa tylko o AF ) . Jak bym miał puszkę 5d mark 2 to nie zawracał bym sobie głowy inną puchą . Obrazek rekompensuje wszystkie nie dogodności .Może napisz co dokładnie chcesz filmować .


piątek, 8 lipca 2011, 18:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 października 2010, 23:45
Posty: 26
Post Re: Aparat do filmów HD
Plenery ślubne przede wszystkim oraz po kawałku kościoła troszke na sali.


piątek, 8 lipca 2011, 18:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Aparat do filmów HD
Na wstępie żeby było fair chce cie uświadomić żebyś podchodził do moich wypowiedzi z dystansem ,czemu : nie mam żadnego lustra .Cała maja wiedza opiera się czysto teoretycznie ,nie mam w tej kwestii praktyki .Od zawsze miałem tradycyjna kamerę . Też chciałem kupić coś ala lustro do filmowania wesel. Tu masz linka możesz poczytać viewtopic.php?f=4&t=34060 .
W skrócie napisze że mi stanowczo odradzono . NEX-FS100 i AG-AF101 to takie podrasowane DSLR ,bez wielu wad jakie dslr posiada .
Z twojej wypowiedzi wnioskuję że żona robi zdjęcia a ty chcesz filmować .
Najpierw powinieneś zapoznać się z nieudogodnieniami jakie ma filmowanie lustrem . Dla mnie 2 najważniejsze to przegrzewająca się matryca i 12 min ciągłość nagrania (potem znowu trzeba wcisnąć rec ) .Wyobraź sobie że młodzi zakładają sobie obrączki a tu nagle aparat ci zdycha :oops:
W plener to jak najbardziej każda pucha się sprawdzi i jak dojdziesz do wprawy to cudeńka można . GH2 byłby optymalnym wyborem(AF) ale jak trafisz na ciemny ,kościół albo weselną sale będzie tobie ciężko a żona ze swoim 5dm2 + jasnym szkłem da rade .Jak sam widzisz ciężko się na cokolwiek zdecydować .Może kup zwykła kamerę, a z lustra korzystaj z żoną do pleneru (zdjęcia +video ) .
Filmowanie wesel
to nie tylko kamera
-porządny statyw z dobrą głowica (najlepiej olejową)
-komp do obróbki AVCHD przydał by się z prockiem i7 2600
-soft
I na końcu umiejętność poskładania tego wszystkiego do kupy .Czasy kręcenia wszystkiego co popadnie (kotlety itp ) i montowania serduszek i innych dupereli mijają .Teraz to stedycamy, na weselu to normalka .


piątek, 8 lipca 2011, 20:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Aparat do filmów HD
Tak sobie czytam niektóre wypowiedzi i uśmiech pojawia się mi na twarzy :lol: No cóż. Ludzie nawet nie chcą poszukać informacji w internecie na temat filmujących aparatów. Ręce opadają. Jak ktoś ma parcie na Canony to niech je kupuje. Mi to wsio ryba. Canony 550D, 7D a w szczególności 60D w porównaniu do Panasonica GH2 to "stara" technologia. Odgrzewane kotlety. Teksty typu
nagrywane w systemie FAT32 (ograniczenie zapisu do 4 gb) .
Nasuwa mi się pytanie jak sobie radzi z przegrzewaniem ,napisz jak jest u ciebie

to jakiś mit przeniesiony z Canona. Szczególnie o przegrzewaniu matrycy :lol:W Panasonic-u bez problemu nagrałem 2,2 h i matryca się nie przegrzała. Canon również zapisuje w FAT 32.
Puszka 60d da ci to samo co 5d mark2
:D
Ja się tylko zastanawiam ,czemu wo gule jakaś grupka jest zmuszona hakować tego GH2 . Czemu producent od razu tego wszystkiego nie da ?.
"Czysty" GH2 na dzień dobry bije jakością 60D a z hack-iem to nawet szkoda gadać. Czemu producent ogranicza możliwości sprzętu ? Na to nawet nie trzeba odpowiadać. Z resztą wybór należy do was. to wasza kasa ale jeszcze poczytajcie http://www.eoshd.com/content/460/canon- ... iew-part-1 i http://www.eoshd.com/content/465/canon- ... iew-part-2 .


Ostatnio edytowano piątek, 8 lipca 2011, 23:31 przez mstmst, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 8 lipca 2011, 23:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 sierpnia 2010, 16:24
Posty: 444
Lokalizacja: Mazury
Post Re: Aparat do filmów HD
a czy w mniejszych rozdzielczościach markII również filmuje tylko 12 minut czy już wtedy więcej ?

_________________
szczęsliwej drogi już czas...


piątek, 8 lipca 2011, 23:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Aparat do filmów HD
vgrzes napisał(a):
a czy w mniejszych rozdzielczościach markII również filmuje tylko 12 minut czy już wtedy więcej ?

A powiedz mi co na to FAT32 ? Może ma jakiś wpływ na długość nagrywania :wink:


piątek, 8 lipca 2011, 23:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 25 października 2010, 23:45
Posty: 26
Post Re: Aparat do filmów HD
Czytanie ze zrozumieniem to podstawa.Filmuje juz 10 lat i posiadm 4 kamery takze wiem cos na temat kamer itp.Pytanie brzmiało.jaki aparat do filmowania przede wszystkim plenerów slubnych oraz czasami koscioła i czasami na sali(4,5 piosenek)Chodzi mi o canona bardziej z racji że zona wykonuje fotki i dysponuje większa iloscią obiektywów które i mi by sie przydały.Chodzi tez jak znawcy wiedza o ISO w nim.Nie zastanawiałb7ym sie nad drugim markII ale obawiam sie braku tego AF.


sobota, 9 lipca 2011, 11:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Aparat do filmów HD
Wibra jak siedzisz w systemie Canona to przy nim zostań. Pytałeś się co ma AF więc Ci napisałem. W Canonie tego nie ma. mytomek też to ładnie opisał.
O znalazłem kolejne porównanie http://www.eoshd.com/content/459/first- ... -canon-60d - tak dla ciekawskich.


sobota, 9 lipca 2011, 12:04
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Aparat do filmów HD
Kiedy czytam niektórych wypowiedzi śmiać mi się chce jak niektórzy czytają ze zrozumieniem .
Kolega ma 5d m2 ,chce koniecznie AF ,rozgląda się za 60D .
Wiec mu odpowiadam :
Cytuj:
Puszka 60d da ci to samo co 5d mark2
(mowa tylko o AF )

Nic nie widzę dziwnego w pytaniu się ,jak twoja pucha radzi sobie z przegrzewaniem .Wiele użytkownikom canona już po 15-20 min świeci się dioda ostrzegająca .Znam nawet kolesia który zakłada biała cienką szmatę na swoje body w upalne dni :) .Twierdzi że dłużej tak może nagrywać :) .
Cytuj:
"Czysty" GH2 na dzień dobry bije jakością 60D a z hack-iem to nawet szkoda gadać. Czemu producent ogranicza możliwości sprzętu ? Na to nawet nie trzeba odpowiadać.

Ja odpowiem .Po to żeby odgrzanego kotleta z GH2 wsadzić w AG-AF101 dodać kilka bajerów i krzyknąć 5000$. Tak producenci w dzisiejszych czasach nas naciągają .I nie twierdze ze tylko panas to robi ,canon,sony to samo .Matryca z Nex-5 wsadzona do NEX-VG10 cena razy 3 :x .


sobota, 9 lipca 2011, 12:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Aparat do filmów HD
mytomek nie pisz bzdur. W Panasonicu AG-AF101 jest sensor z GH1. Jak już wspomniałem wiele mitów z Canona przeszło na inne puszki :wink:
ps. autor we wstępie podał, że puszka nie musi być Canona więc dałem mu lepsze rozwiązanie.


Ostatnio edytowano sobota, 9 lipca 2011, 12:35 przez mstmst, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 9 lipca 2011, 12:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 19 czerwca 2010, 13:29
Posty: 177
Post Re: Aparat do filmów HD
Jeszcze większy mam ubaw w takim razie :)
Cytuj:
W Panasonicu AG-AF101 jest sensor z GH1


sobota, 9 lipca 2011, 12:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL