Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 06:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 błędy przy nagrywaniu sony z1 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 11 maja 2009, 23:09
Posty: 31
Post błędy przy nagrywaniu sony z1
koledzy filmowcy, czy zdarza wam się czasem taka skaza?? o co chodzi?
wina taśmy, czy głowicy???
http://imageshack.us/photo/my-images/828/unledfxh.jpg/


środa, 3 sierpnia 2011, 16:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: błędy przy nagrywaniu sony z1
panyapko napisał(a):
wina taśmy, czy głowicy???

Może być zarówno jedno albo drugie. Niestety przy nagrywaniu na taśmy takie rzeczy się zdarzają. Zrób jeszcze raz próbe nagrania na tej tasmie w tym samym miejscu i będziesz wiedział.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


środa, 3 sierpnia 2011, 17:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: błędy przy nagrywaniu sony z1
najzwyklejszy drop na taśmie.

Jaka taśma i ile razy nagrywana?

Niestety takie sytuacje się zdarzają.
Ja używam każdej kasetki tylko raz kupuję tylko dobre ze sprawdzonego źródła, dbam o kamerę bardziej niż o swoją kobietę, co roku serwisuję a i tak od czasu się drop pojawi.
Taki urok miniDV


środa, 3 sierpnia 2011, 19:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 29 lipca 2009, 10:28
Posty: 250
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: błędy przy nagrywaniu sony z1
Ja coś takiego miałem w filmie kilka razy okazało się, że w kompie padła pamięć i to powodowało takie dropy po wymianie pamięci wszystko wróciło do normy może sprawdź to na oryginalnym nagraniu na taśmie.
Filmy jeszcze raz wgrywałem i już były ok więc może w twoim kompie też padła jedna kość pamięci.

_________________
SONY FX-1000 może nie szczyt doskonałości, ale fajna kamerka
oraz sony NEX-VG10E i jeszcze kilka innych z tej samej firmy zoom H2n.


środa, 3 sierpnia 2011, 20:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1359
Post Re: błędy przy nagrywaniu sony z1
Typowy syf, tasma albo glowica, czego bys nie robil od czasu do czasu takie cos sie pojawi. PrzemyKu - ja juz dawno temu zauwazylem, ze nie kiedy (raczej rzadko) przy pierwszym nagraniu jest wiecej syfow niz przy 2 czy 3 na tej samej tasmie. Druga sprawa nigdy nie masz pewnosci, ze tasma nie jest skopana (z jakas wada) dowiesz sie o tym po pierwszym nagraniu. Ja jade po 4 razy i nie ma zadnych problemow (uzywam tylko jednego rodzaju tasm - tak mi poradzono w serwisie). Wlasnie ten 1 raz jest wielka nie wiadoma - zreszta bylo na ten temat sporo na forum


środa, 3 sierpnia 2011, 22:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: błędy przy nagrywaniu sony z1
PrzemyKu napisał(a):
najzwyklejszy drop na taśmie.

Jaka taśma i ile razy nagrywana?

Niestety takie sytuacje się zdarzają.
Ja używam każdej kasetki tylko raz kupuję tylko dobre ze sprawdzonego źródła, dbam o kamerę bardziej niż o swoją kobietę, co roku serwisuję a i tak od czasu się drop pojawi.
Taki urok miniDV

Gratuluję koledze odwagi ...nigdy bym nie założył nowej taśmy choćby była nie wiem jakiej super sprawdzonej firmy zresztą już raz osobiście się o tym przekonałem na weselu kiedy nie nagrałem oczepin i kilku mniej ważnych tańców.
Pozdrawiam


czwartek, 4 sierpnia 2011, 17:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1359
Post Re: błędy przy nagrywaniu sony z1
Jama to w twoim watku byla zdaje sie dosc obszerna dyskusja na ten temat. To ty miales problem sie z Canone ?


czwartek, 4 sierpnia 2011, 19:03
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 5 listopada 2009, 15:33
Posty: 166
Post Re: błędy przy nagrywaniu sony z1
Panowie pracuję tak 3 rok i nigdy nie miałem problemów z taśmami. Wcześniej praca na sony fx100, z1 i fx1, od dwóch lat na xh a1s.

Każdy z nas jest przekonany do swojego sposobu, nie ma sensu się spierać.
Ryzyko podobne w obu przypadkach. Myślę też, choć to bardziej przeczucie niż twarde dane.
Że ważne jest użytkowanie kamery (taśm) w ten sam sposób.
Tj te same taśmy, nagrywanie kasetki raz lub kilka razy, przewijanie bądź nie.

Stosuję jeden model, kamera nigdy mnie nie zawiodła, rzadko pojawiające się dropy zastępuję przebitkami lub wycinam zbędny materiał. dźwięk nagrywam niezależnie. Także bez obaw. Jestem spokojny o nagrany materiał i oby nigdy ten sposób mnie nie zawiódł.


poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 15:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 sierpnia 2005, 22:37
Posty: 599
Post Re: błędy przy nagrywaniu sony z1
przepraszam ale nie chcę zakładać nowego tematu ,problem podobny ale z akumaulatorem Sony NP-F770 infoLithium- podczas nagrywania włączył się komunikat bateria... C:04, myślałem że padła bateria ale na wyświetlaczu czas pozostały ok 4godzin, po odczepieniu i powtórnym założeniu akumulatora to samo ale po dwóch godzinach kręcenia ,nastepne odczepienie i założenie akumulatora- dalej już bez przeszkód aż do wyczerpania ,zaglądam do instrukcji a tam napisane:C04 NIE JEST UŻYWANY AKUMULATOR InfoLithium,użyj akumulatora InfoLithhium ,nie wiem o co tu chodzi,nigdy nie używałem zamienników do kamer jakie kiedykolwiek miałem ,zawsze oryginały,teraz też oryginał, czy miał ktoś podobny problem,kamera Sony FX1000e


poniedziałek, 8 sierpnia 2011, 15:50
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL