Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 09:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Sanyo GH3 - fake 60p ??? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2012, 15:41
Posty: 3
Post Sanyo GH3 - fake 60p ???
Witam forumowiczów. Od niedawna jestem użytkownikiem kamery Sanyo VPC-GH3. Kamera między innymi oferuje zapis filmu w trybie 720/60p i fakt faktem gdy testowałem ten tryb (na zewnątrz, przy dobrym dziennym świetle) obraz wydawał się płynniejszy niż przy zapisie 30p. Lecz ostatnio gdy kręciłem film w pomieszczeniu to już on nie miał takiej płynności i zyskiwał ją tylko gdy "coś" co było w kadrze było dość blisko (1m)... a po skierowaniu kamery w innym kierunku obraz tracił na płynności ... Wiem że to dziwnie brzmi ale może mi ktoś wyjaśnić czemu tak się dzieje ?
Z ciekawości jeszcze zrobiłem test z którego niby wynika że w trybie 60p jest rejestrowanych mniej klatek niż w 30p ??? Nakręciłem video w trybie 60p o długości 5s 506ms, oraz 30p o długości 6s 6ms (ta same sceneria) i wyeksportowałem pojedyncze klatki (Free Video to JPG).
W trybie 60p było to 167kaltek a w trybie 30p 180klatek :?
Podobnie sprawa się miała jak wrzuciłem filmy do IrfanView'a, ten wykrył w przypadku 60p 93klatki a 30p 205klatek :? :? .
Czy może mi ktoś wyjaśnić o co może tutaj chodzić... pytałem się wujka Google i cioci Wikipedii ale moje pytanie pozostaje bez odpowiedzi..

ps. załączam info obu plików wyeksportowanych z programu MediaInfo.


Załączniki:
Info.zip [5.01 ]
Pobrane 55 razy
wtorek, 31 stycznia 2012, 16:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1208
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Sanyo GH3 - fake 60p ???
Podwieś po kilka sek. surówki 30p i 60p filmowanej w podobnych warunkach oraz przedstawiającej ten sam obiekt poruszający się z identyczną prędkością.


wtorek, 31 stycznia 2012, 17:57
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2012, 15:41
Posty: 3
Post Re: Sanyo GH3 - fake 60p ???
Zamieszczam jeden plik w 60p, w prawdzie kręcony w kuchni ale warunki atmosferyczne nie pozwalają mi nakręcić coś na zewnątrz (akurat jestem w odwiedzinach u siostry w UK a wiadomo jaką tutaj mają pogodę :) - z reszą tutaj zakupiłem tą kamerę)
Reasumując wydaje mi się że na filmiku widać że przy przybliżeniu ruch jest płynniejszy:

http://www.mediafire.com/?pvvrixbsdvsbk2b


wtorek, 31 stycznia 2012, 20:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40
Posty: 1208
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Sanyo GH3 - fake 60p ???
Technicznie rzecz biorąc cały materiał ma 59,94 klatek na sek, tyle, że niektóre fragmenty nagrania mają 59,94 fps, ale (chyba) większa część ma zdublowane klatki i na tychże odcinkach realnie jest 29,97 fps.


środa, 1 lutego 2012, 02:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 753
Post Re: Sanyo GH3 - fake 60p ???
Zgadza się. Tzn. klatkaż jest oczywiście stały (59,94), widać tylko normalną pracę "automatyki" kamery. Na ciemnym tle procesor kierując się globalnym odczytem siły światła zmienia prędkość migawki, wydłużając czas naświetlania do 1/30s, co owocuje właśnie pięknymi parami klatek bliźniaczych - a na nich większym rozmyciem ruchu.


środa, 1 lutego 2012, 13:33
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2012, 15:41
Posty: 3
Post Re: Sanyo GH3 - fake 60p ???
Dzięki, za sensowne wytłumaczenie tego zjawiska... wygląda na to że przy słabym świetle lepiej nagrywać w 30p żeby uniknąć efektu "przyśpieszenia" (że się tak wyrażę) bo jak wspominałem wcześnie, kręcąc na zewnątrz przy dziennym świetle w trybie 60p obraz jest płynny i nie pojawiają się żadne zwolnienia..


środa, 1 lutego 2012, 19:20
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 13 października 2011, 02:49
Posty: 1
Post Re: Sanyo GH3 - fake 60p ???
Witam. mam SANYO VPC-FH1 nagrywa 60 klatek bez przeplotu w rozdzielczości 1920x1080 24mb/s ,obraz bardzo płynny wygląda to super ale tryb 60i w tej kamerze mimo mniejszego bitrate'u 16mb/s daje znacznie więcej szczegółów w obrazie i zdecydowanie bardziej mi odpowiada, zawsze ekspozycje ustawiam manualnie , dla 60p minimalny czas otwarcia migawki to 1/60 .


piątek, 3 lutego 2012, 03:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL