Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 03:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 9 listopada 2010, 00:03
Posty: 74
Post Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
Witajcie
Posiadam S Fx1000e, Wyłączając kamere kamera resetuje wszystkie moje ustawienia i kazdorazowo prosi o ustawienie daty i godziny.

W instrukcji było napisane, że podłączenie do sieci powinno pomóc - niestety nie. Również nagrałem 2min materialu (jak w instrukcji) i też to nic nie dało.
W innych kamerach są baterie tego typu, ale wymienne, a w tym soniaczu zdaje mi się, że to wewnętrzne.


Pomożecie? :)


niedziela, 5 lutego 2012, 11:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 19 października 2011, 18:34
Posty: 43
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
Zgadza się, HDR-FX1000E posiada wewnętrzną baterię, która podtrzymuje pamięć zawierającą m.in. datę i czas. Bateria ta ładuje się, gdy kamera jest podłączona do prądu, a jej pełne rozładowanie następuje, gdy kamera nie jest używana przez 3 miesiące.

Zalecane rozwiązanie w tej sytuacji to podłączenie kamery do zasilacza, wyłączenie jej (przełącznik na pozycji OFF [CHG]) i pozostawienie na przynajmniej dobę.

Jeśli urządzenie będzie nadal "zapominać" ustawień, może to oznaczać, że wbudowana bateria straciła pojemność. W takim przypadku najpewniejszym rozwiązaniem będzie oddanie jej do serwisu.
Pozdrawiam.

_________________
Niegdyś Sony HDR-HC9E, do niedawna Sony HDR-CX700VE, obecnie Sony HDR-AX2000E oraz niezmiennie całkowity brak akcesoriów, mnóstwo pomysłów i montaż na 3-letniej "rakiecie" klasy Dual-Core :)


niedziela, 5 lutego 2012, 20:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 299
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
HDR-FX1000E ma akumulator podtrzymujący pamięć pod panelem sterowania magnetowidem

poza tym jak kamera nie jest włanczana przez jakiś czas ( 5-6 miesięcy ) i nie ma akumulatora to następuje jest wyładowanie, aby naładować ten akumulator należy podłączyć pod zasilacz kamerę na co najmniej dobę
jak to nie pomoże, to wymiana, ale niestety sama część do tanich nie należy , z usługą wymiany w serwisie ubędzie ładnych parę stówek

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


środa, 16 maja 2012, 15:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
Niedawno na forum był temat o wymianie akumulatora w FX1000. Chyba nawet był podany koszt takiej usługi.


środa, 16 maja 2012, 15:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 299
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
Przemek_PC napisał(a):
Niedawno na forum był temat o wymianie akumulatora w FX1000. Chyba nawet był podany koszt takiej usługi.

nie było
chyba że chodzi Ci o VX2000, to było, ale to inny temat niemający nic wspólnego z FX1000

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


środa, 16 maja 2012, 17:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 marca 2011, 11:18
Posty: 285
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
Jak nie było jak było viewtopic.php?f=4&t=36644


środa, 16 maja 2012, 20:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 299
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
Przemek_PC napisał(a):
Jak nie było jak było viewtopic.php?f=4&t=36644
mało info na temat, poza tym nawet informacja o umieszczeniu baterii jest błędna, odsyłanie do serwisu to najprostsza metoda

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


czwartek, 17 maja 2012, 08:09
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 10:39
Posty: 182
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
darek_k napisał(a):
Przemek_PC napisał(a):
Jak nie było jak było viewtopic.php?f=4&t=36644
mało info na temat, poza tym nawet informacja o umieszczeniu baterii jest błędna, odsyłanie do serwisu to najprostsza metoda




Na różnych forach podają różne umiejscowienie tej baterii, np. na forum fotonu ponoć znajduje się pod panele4m LCD, a zdaniem innych by do niej się dostać należy zdemontować kieszeń kasety.
Uważam gdzie by ta bateria się nie znajdowała TO JEŻELI PRODUCENT NIE PRZEWIDZIAŁ MOŻLIWOŚCI SAMODZIELNEJ JEJ WYMIANY TO LEPIEJ NIE RYZYKOWAĆ i te czynność zlecić serwisowi znającemu ten model kamery bo w najlepszym przypadku można pourywać zaczepy obudowy.
Ponadto podobnież po wymianie baterii tej należy dokonać regulacji układu jej zasilania


wtorek, 10 lipca 2012, 23:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
Bo to prawda ze znajduje sie pod panelem lcd (nie w obudowie lcd tylko rączce), dojscie do baterii w kilka minut. Potem wizyta np u zegarmistrza i po bólu. Jak sie zmiescisz w czasie w godzine cała operacje zamykasz.


czwartek, 12 lipca 2012, 20:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 10:39
Posty: 182
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
[quote="kamitomi"]Bo to prawda ze znajduje sie pod panelem lcd (nie w obudowie lcd tylko rączce), dojscie do baterii w kilka minut. Potem wizyta np u zegarmistrza i po bólu. Jak sie zmiescisz w czasie w godzine cała operacje zamykasz.[/quote]
---------------------------------------------------------------------------
W temacie dokumentacja kamery SONY FX 1000 jest serwisówka , gdzie pokazane jest umiejscowienie tej baterii.
Nie tak ona jest na wierzchu, aby do niej się dostać trzeba zdemontować panel LCD . wizjer no i oczywiście panel sterowania torem magnetowidowym oraz kilka płytek


Ostatnio edytowano sobota, 14 lipca 2012, 20:16 przez Ciekawskodociekliwy, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 13 lipca 2012, 19:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
bez zadnej serwisówki w z5 doszedłem do baterii bardzo szybko, nie wiedziałem nawet czy ona tam jest, ale idac tropem sony takie same miejsce jak w vx 2100 gdzie tez kiedys wymieniałem. Kto ci karze demontowac całą raczke, 8)


piątek, 13 lipca 2012, 19:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 10:39
Posty: 182
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
Może w Z% jest prościej ale FX trzeba zdemontować panel sterowania toru magnetowidu


środa, 18 lipca 2012, 00:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
Brawa dla Sony za umiejscowienie tej baterii. Chęć zysku zasłania zdrowe myślenie. Niedługo by wyciągnąć kasetę/kartę trzeba będzie oddawać sprzęt do serwisu. Dla mnie żenada.


środa, 18 lipca 2012, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
Ciekawskodociekliwy napisał(a):
Może w Z% jest prościej ale FX trzeba zdemontować panel sterowania toru magnetowidu


No fakt - dumnie to brzmi - kilka przycisków na płytce, kilka tasm to wypięcia i bateria jest na talerzu. Jezeli dla Ciebie to są mocno skomplikowane czynności to fakt, lepiej oddać do serwisu bo mozna narobić więcej szkody.
W serwisie tez pracują ludzie i jezeli ma sie troche pojęcia o elektornice w głowie to takie zabiegi wykonuje sie bez problemu. A jezeli ktos wykonuje takie czynnośc rutynowo i ma dostęp do cześci to robi takie wymiany jeszcze szybciej.
Całość kamery podzielona jest na kilka modułów, sądzisz ze serwis naprawia dane bloki? Jak przyjedzie kamera do naprawy i padnie cos na płytce to sie nawet nie zastanawiają i wymieniaja całość. Tak samo jak z TV czy komputerami.


środa, 18 lipca 2012, 14:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 9 listopada 2010, 00:03
Posty: 74
Post Re: Sony Fx1000 - wyłączenie kamery powoduje reset ustawien
No i u mnie w koncu dead - bateria. Kamera wisi na kablu juz 24h i teraz wzialem aku, wymienilem i ...dupa. Reset aktualny.

Naprawde to jest chore, przykre i żałosne, ze producent tak sie pitoli z kamerami. W canonie min. xl1s mial wyjscie na baterie, a tutaj? :( Przeciez nie bede wysyłał do serwisu....
Ciekawe czy osoba pokroju zegarmistrza by umiala sie tym zając?


środa, 1 sierpnia 2012, 15:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL