Teraz jest sobota, 28 marca 2020, 23:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Canon EOS 5D Mark III jako kamera 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
Nie ma się czym podniecać, ani jednym ani drugim modelem. Nikon ma swoje zalety i Canon ma. Miałem cały system Nikona i zostawiłem go na rzecz Canona, nie bez powodu. Po pierwsze to ISO a po drugie to dupiaste odwzorowanie barw nie tylko czerwieni czy zieleni ale również i skóry w słabo doświetlonych scenach. Wszyscy wiedzą, że Nikon oddaje w takich warunkach skórę zbyt ziemistą. A ISO, no cóż pożyjemy zobaczymy, puki co wg danych znów nikona przegrywa.

Czułość ISO
NIKON
ISO 100 - 6400
Lo-1 (ISO 50)
Hi-1 (ISO +12800)
Hi-2 (ISO 25,6 tysiące)

CANON
ISO 100-25600 (w krokach 1/3-stop lub całość-stop)
L:50 H1:51200, H2: 102400

Canon dał ciała z brakiem 4:2:2 ale do końca nie wiemy czy tego nie będzie. Natomiast poprawił galaretkę, morę, ISO i AF. Tak na prawdę nikt też nie zna dokładnie funkcji nowej 5-ti. Musimy poczekać na większa ilość testów.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 15 marca 2012, 10:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
TOKKSA napisał(a):
Canon dał ciała z brakiem 4:2:2 ale do końca nie wiemy czy tego nie będzie. Natomiast poprawił galaretkę, morę, ISO i AF. Tak na prawdę nikt też nie zna dokładnie funkcji nowej 5-ti. Musimy poczekać na większa ilość testów.

nikon też nie popełnił 4:2:2 (i tak na więcej w przypadku lustrzanek nie można liczyć)... na HDMI jest pełne 1920x1080 (4:2:2 8bit) ale tylko w momencie wyłączonego zapisu na wewnętrzne karty... pixel w nikonie jest 30% mniejszy co ma wpływ na szum i być może dlatego tylko takie iso
adi0 napisał(a):
a tak na powaznie chodzilo mi o to ze mk3 nie reprezentuje trybem wideo nic ciekawszego niz mk2, a roznica cenowa bedzie ewidentna. Liczylem ze canon da 1080p50, ze rozwiaze problem rolling shuttera itp. (w xf300 rozwiazano ten problem).

poprawki dotyczą głównie jako aparatu fotograficznego, funkcja kamery jest opcją dodatkową (chodziaż dodali tryb I)... a cena to cena nowości...


czwartek, 15 marca 2012, 12:25
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1472
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
Troche przydlugawe ale warto choc pobieznie obejrzec, ok 70 min gosc (z Canon Polska) opowiada o filmowaniu http://bankier.tv/w-poszukiwaniu-tytulu ... 10706.html


piątek, 16 marca 2012, 02:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
ntpeeter napisał(a):
na HDMI jest pełne 1920x1080 (4:2:2 8bit)

Wydaje mi się że :
4:2:2 to 10 bit
4:2:0 to 8 bit
?


piątek, 16 marca 2012, 03:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
MMirek napisał(a):
ntpeeter napisał(a):
na HDMI jest pełne 1920x1080 (4:2:2 8bit)

Wydaje mi się że :
4:2:2 to 10 bit
4:2:0 to 8 bit
?

:) 4:2:2 to składowe luminacji i różnicowe kolorów... a ilość bitów określa precyzję... 8 bitów to 255 poziomów a 10 bitów to 1023 poziomów... 4:2:2 nie oznacza, że jest 10 bitów może być i 8 bitów...


piątek, 16 marca 2012, 10:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 20 lutego 2006, 22:29
Posty: 672
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
MMirek napisał(a):
ntpeeter napisał(a):
na HDMI jest pełne 1920x1080 (4:2:2 8bit)

Wydaje mi się że :
4:2:2 to 10 bit
4:2:0 to 8 bit
?


10 bitowe 4:2:2 to dopiero w Sony F3 :D


piątek, 16 marca 2012, 11:07
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2005, 17:50
Posty: 156
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
Byłem niedawno na prezentacji nowej lustrzanki Nikona D800 we Wrocławiu. Nie będę się rozpisywał bo jak ktoś siedzie w Canonie to chyba nie warto się przesiadać. Ponieważ siedzę w obu systemach to nie mam problemu z przesiadką. Do rzeczy... sama prezentacja to oczywiście opis sprzętu i to można znaleźć na stronach Nikona. Najważniejsze było testowanie. Oczywiście w 10 minut nie sposób poznać sprzętu ale ja jestem zauroczony i wchodzę w D800. Za 2-3 miesiące mogę się podzielić praktycznymi ocenami.


niedziela, 18 marca 2012, 23:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
Pierwsze 48 godzin z 5D Mark III ....:

http://philipbloom.net/2012/03/22/5dmk3/

----------------------------------------
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.bsmultimedia.sklep.pl
2 x Xeon E5680 / EVGA SR2/ 48GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.06 / Sony NEX-FS100 / Canon 5D Mark II i kilka szkieł ...

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 22 marca 2012, 19:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
Czy ktoś wie kiedy 5D mIII w sklepach ?
Dzwonilem do kilku firm i nikt nic nie wie .... :(


sobota, 24 marca 2012, 16:54
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 19 października 2008, 22:04
Posty: 45
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
mam pytanie do znawców tego aparatu,czy w mk III jest auto fokus automatyczny czy dalej jak w mk II manualny.


poniedziałek, 26 marca 2012, 23:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
taki jak w MKII niestety....

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


poniedziałek, 26 marca 2012, 23:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 19 października 2008, 22:04
Posty: 45
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
Dzięki kolego,muszę przyznać że lipa z tym manualnym fokusem,a juz miałem kupować ze względu że bedzie miał automatyczny fokus. Z tego co wiem to chyba Nikon d800 ma auto fokusa przy kreceniu filmów


wtorek, 27 marca 2012, 00:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 13:31
Posty: 223
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
gdyby NEX-FS100 nie był taki drogi, to masz AF na słoikach od sonki alfa przez przelotkie i zawsze na słoikach z e-mountem. Ale 20 k zeta to qurna za drogo jest na dzisiaj .... Zostaje chyba Mark III.


wtorek, 27 marca 2012, 06:59
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 5 kwietnia 2005, 17:50
Posty: 156
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
tomek2570 napisał(a):
Dzięki kolego,muszę przyznać że lipa z tym manualnym fokusem,a juz miałem kupować ze względu że bedzie miał automatyczny fokus. Z tego co wiem to chyba Nikon d800 ma auto fokusa przy kreceniu filmów

Tak, D800 ma AF, jednak przy małej GO lepiej używać manualnej. Aparat wyszukuje twarze i do nich dostosowuje ostrość. Jak jest ich więcej niż jedna to może wystąpić efekt falowania.
Więc nie jest to typowy AF jak w kamerach ale w pewnych warunkach może się sprawdzić.
Trzeba czekać na testy. Aparat pojawił już się w sklepach więc lada dzień będzie wszystko wiadomo.


środa, 28 marca 2012, 10:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Canon EOS 5D Mark III jako kamera
Maciek N napisał(a):
Tak, D800 ma AF, jednak przy małej GO lepiej używać manualnej.

Zgadzam się. Ostatnio testowałem D800. Ma faktycznie autofocus ale w wielu przypadkach i tak trzeba zdać się na ręczne ostrzenie, i to nie tylko przy małej GO. Na pewno jest to dalekie od autofocusa w kamerach.

Pozdr.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


środa, 28 marca 2012, 11:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL