Teraz jest środa, 14 listopada 2018, 09:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Sony NX-70 pytanie do użytkowników 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Czy ktoś rozwiązał następujący problem który występuje wyłącznie w trybie nagrywania kamerą Sony NX-70 1920x1080 50p LPCM:

- windows media player lub inny odtwarzacz np. VCL odtwarza sam obraz bez dźwięku
- Adobe Premiere 5.5 nie wykrywania ścieżki audio w clipach mts

Natomiast:
- przy odtwarzaniu bezpośrednio z kamery dźwięk jest,
- w pamięci kamery nie ma osobnych plików audio - są tylko mts
- dołączone do kamery oprogramowanie Content Managment Utility odtwarza pliki prawidłowo z dźwiękiem

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 19 marca 2012, 22:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
jeśli dźwięk dolby to jest 5 ścieżek poniżej na time-line.Możliwy brak kodeka dźwięku w systemie

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 19 marca 2012, 22:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Tyle że z dolby digital jest OK, z LPCM w trybie 50i też jest OK tak więc kodek jest. Poza tym cała muza wykorzystywana w Premiere jest w LPCM.
Dźwięku nie ma tylko w trybie z LPCM 50p. Z różnych forów dowiedziałem się, że:
- ten problem występuje również u innych,
- Sony Vegas też nie wykrywa ścieżki audio,
- Edius wykrywa ścieżkę audio prawidłowo.

To nie jest wielki problem, bo można ustawić DD i jest OK.
Myślę, że ten problem rozwiąże nowy firmware do NX-70.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 19 marca 2012, 23:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Może wina leży po stronie adobe premiere i niezgodności presetu z tym audio, we wcześniejszych wersjach CS4 premiere np. nie czytał LPCM (50i) z NX5E a Dolby akceptował idealnie...
wtedy też nie pomogły żadne kombinacje, dopiero przejście na CS5 rozwiązało problem.
Na presetach blackmagic-a i adobowskich jest ten sam objaw, sprawdzałeś?


wtorek, 20 marca 2012, 10:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Waldek69 napisał(a):
Może wina leży po stronie adobe premiere i niezgodności presetu z tym audio, we wcześniejszych wersjach CS4 premiere np. nie czytał LPCM (50i) z NX5E a Dolby akceptował idealnie...
wtedy też nie pomogły żadne kombinacje, dopiero przejście na CS5 rozwiązało problem.
Na presetach blackmagic-a i adobowskich jest ten sam objaw, sprawdzałeś?


Myślę że masz rację, też mi to przyszło na myśl. W ustawieniach blackmagic-a nie ma trybu 1920x1080 50p, więc utworzyłem sekwencj 50i i 25p - jest dokładnie to samo. Gdy wyświetlę w Premiere preferencje pliku nie wyświetla informacji o audio tak ajkby jej nie było, te pliki w oknie projektu mają przypisane ikonki z filmem a nie z filmem i głośnikiem. Wybiór opcji Interpret footage też nic nie daje gdyż wszystkie opcje dotyczące audio są nieaktywne. Premiere nieprawidłowo interpretuje te pliki i ewidentnie traktuje je jak pliki bez audio, lecz te pliki mają audio.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 20 marca 2012, 12:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Waldek69 napisał(a):
Może wina leży po stronie adobe premiere i niezgodności presetu z tym audio, we wcześniejszych wersjach CS4 premiere np. nie czytał LPCM (50i) z NX5E a Dolby akceptował idealnie...
wtedy też nie pomogły żadne kombinacje, dopiero przejście na CS5 rozwiązało problem.
Na presetach blackmagic-a i adobowskich jest ten sam objaw, sprawdzałeś?


Myślę że masz rację, też mi to przyszło na myśl. W ustawieniach blackmagic-a nie ma trybu 1920x1080 50p, więc utworzyłem sekwencje 50i i 25p - jest dokładnie to samo. Gdy wyświetlę w Premiere preferencje pliku nie wyświetla informacji o audio tak jakby jej nie było, te pliki w oknie projektu mają przypisane ikonki z filmem a nie z filmem i głośnikiem. Wybiór opcji Interpret footage też nic nie daje gdyż wszystkie opcje dotyczące audio są nieaktywne. Premiere nieprawidłowo interpretuje te pliki i ewidentnie traktuje je jak pliki bez audio, lecz te pliki mają audio.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 20 marca 2012, 12:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Star napisał(a):
Waldek69 napisał(a):
Może wina leży po stronie adobe premiere i niezgodności presetu z tym audio, we wcześniejszych wersjach CS4 premiere np. nie czytał LPCM (50i) z NX5E a Dolby akceptował idealnie...
wtedy też nie pomogły żadne kombinacje, dopiero przejście na CS5 rozwiązało problem.
Na presetach blackmagic-a i adobowskich jest ten sam objaw, sprawdzałeś?


Myślę że masz rację, też mi to przyszło na myśl. W ustawieniach blackmagic-a nie ma trybu 1920x1080 50p, więc utworzyłem sekwencje 50i i 25p - jest dokładnie to samo. Gdy wyświetlę w Premiere preferencje pliku nie wyświetla informacji o audio tak ajkby jej nie było, te pliki w oknie projektu mają przypisane ikonki z filmem a nie z filmem i głośnikiem. Wybiór opcji Interpret footage też nic nie daje gdyż wszystkie opcje dotyczące audio są nieaktywne. Premiere nieprawidłowo interpretuje te pliki i ewidentnie traktuje je jak pliki bez audio, lecz te pliki mają audio.


W ustawieniach Blackmagica nie ma presetu 1080 50p, ale jest ciut wyżej w adobowskich avchd 1080p.
Są nowe stery do Intensity Pro w wersji 9.2, ale czy to coś zmieni nie wiem, ja mam wersje 8.6 , pozdr.

http://www.blackmagic-design.com/suppor ... &leg=false


wtorek, 20 marca 2012, 12:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Ja właśnie najpierw sprawdzałem ten materiał w sekwencji adobowskiej AVCHD 1920x1080 50p, dopiero półniej gdy pojawił się ten problem próbowałem innych sekwencji, lecz wygląda na to, że Premiere po prostu źle interpretuje takie pliki video.

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 20 marca 2012, 12:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Star napisał(a):
Ja właśnie najpierw sprawdzałem ten materiał w sekwencji adobowskiej AVCHD 1920x1080 50p, dopiero półniej gdy pojawił się ten problem próbowałem innych sekwencji, lecz wygląda na to, że Premiere po prostu źle interpretuje takie pliki video.


Też tak myślę, chyba nic innego nie wykombinujesz, historia się powtarza, widocznie adobe uważa ze preset AVCHD 1920x1080 50p z Dolby Digital to standard, a LPCM to jeszcze dla nich abstrakcja... dojdą do tego po czasie, jak zwykle :D


wtorek, 20 marca 2012, 12:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Mam nadzieję że w ramach aktualizacji wersji 5.5 :wink:

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 20 marca 2012, 14:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 25 marca 2012, 18:42
Posty: 15
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Mam pytanie, w jaki sposób nagrywać pod światło np na tle okna, pod słońce?


niedziela, 25 marca 2012, 18:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2021
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Ustaw ręcznie przysłonę.


niedziela, 25 marca 2012, 18:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 25 marca 2012, 18:42
Posty: 15
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Ustawiałem, regulowałem też wzmocnieniem i migawką.Panoramując na okno nadal przyciemnia.


niedziela, 25 marca 2012, 19:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1509
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
AVCHD 1920x1080 50p -taki preset jest w plugin main concept do premiere 5

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


niedziela, 25 marca 2012, 20:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 25 marca 2012, 18:42
Posty: 15
Post Re: Sony NX-70 pytanie do użytkowników
Dzięki Pinto za podpowiedź. Jeszcze raz na spokojnie popróbowałem różnych ustawień i doszedłem do tego jak blokować ekspozycję. A że jest to moja pierwsza kamera, to wiadomo trzeba szukać podpowiedzi u innych użytkowników. A tak w ogóle, to o innych modelach kamer np panasonikach już tyle jest wątków, iż wydaje się że wszyscy używają właśnie tych kamer. Dla mnie sony jest najlepsza. Byłbym orędownikiem wątku o poradach, ustawieniach czy napotkanych problemach z nx-70. Pozdrawiam i życzę spokojnych świąt a po nich długiego sezonu.


wtorek, 3 kwietnia 2012, 09:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL