Teraz jest sobota, 17 listopada 2018, 04:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Czy istnieje mozliwosc cyfrowego zgrania obrazu z kamery ... 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Czy istnieje mozliwosc cyfrowego zgrania obrazu z kamery ...
Witajcie,

Mam takie pytanie. Czy istnieje mozliwosc cyforwego zgrania filmu z kamery SONY DCR-TRV16E na komputer. Juz tlumacze o co mi chodzi. Mam dolaczony do kamery program o nazwie PIXELA. Po podlaczeniu kamery do komputera kabelkiem USB mozna przy pomocy tego programu moge zgrywac filmy, wydaje mi sie jednak, ze komputer probuje zrobic to w czasie rzeczywistym, to znaczy jesli chce zgrac np. 20 sekundowy film, to on bedzie to robil 20 sekund. Powoduje to znaczny spadek jakosci obrazu (procesor nie daje sobie z tym rady). Czy istnieje mozliwosc przegrania danych z kasety miniDV bit po bicie (tak, jak jest to robione z kart pamieci w aparatach cyfrowych) a nastepnie odtworzenia tego w postaci pliku np .mpg ? Dzieki temu mozna byc odtworzyc film na komputerze bez straty jakosci. Zdaje sobie sprawe, ze dostep do danych na kasecie miniDV jest inny niz np. na karcie, jednak wydaje sie to teoretycznie mozliwe. Jesli jest taka mozliwosc, prosilbym o wskazowki co do tego, jak to zrobic (jakiego programu do tego uzyc). Zalezy mi na szybkiej odpowiedzi. Z gory dziekuje.

Pozdrawiam,
Maciek


poniedziałek, 15 września 2003, 17:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
USB przez które chcesz zgrywać materiał ma zbyt małą przepustowość, materiał DV z pełną jakością można zgrać tylko przez Fi WI inaczej
IEEE 1394.

_________________
xxx


poniedziałek, 15 września 2003, 18:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Do grywania filmu służy tak jak napisał Witek FireWire i tylko tą kartą zgrasz film w dobrej jakości.
I nie da się przeskoczyć czasu zgrywania-jeśli film trwa 30 min. to będzie się zgrywać 30 min.


poniedziałek, 15 września 2003, 19:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam ponownie

Dzieki za odpowiedzi. Mam w zwiazku z nimi kolejne pytania.
1. Czy taki kabelek Fire Ware mozna uzyc z kamera o ktorej wspominalem ?
2. Czy potrzeba do tego jakiegos specjalnego sprzetu (bardzo szybkiego komputera, jakiejs dodatkowej karty itp.) ?
3. Ile taki kabelek mniej wiecej kosztuje i gdzie go mozna dostac we Wroclawiu ?
Prosze takze o wszelkie inne wskazowki dotyczace przesylania obrazu w ten sposob. Z gory dziekuje.

Pozdrawiam,
Maciek


poniedziałek, 15 września 2003, 22:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
1) nie znam modelu, ale podejrzewam ze tak, po prostu zobacz czy ma wyjscie dv, wejscie chyba jest zablokowane
2) w miare szybkiego dysku duzej pojemnosci dysk, 1h materialu dv to ponad 10GB, jesli nie posiadasz zlacza fire wire to niezbedna jest karta z takowym zlaczem
3) kabelek kupisz razem z niezbedna karta fire wire, np na allegro do kupienia komplet ponizej 100zl


wtorek, 16 września 2003, 06:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co do karty to nie trzeba na Allegro. Prościej i szybciej kupisz w sklepie komputerowym kupiłem Mint FireWire + kabel + oprogramowanie Ulead Video Studio 6 SE za 73 zł, to samo bez oprogramowania za 63 zł. I taka moja rada odpuść sobie to oprogramowanie Pixela Image Mixer, jest bardzo toporne i nie masz zbytniego wpływu na postać ściąganego filmu.


wtorek, 16 września 2003, 08:30
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Do tego co napisali przedmówcy dodam: Przechwytuję w Vegas Video ponieważ dzieli mi na poszczególne klipy tak jak zostało zarejestrowane na taśmie (W tym miejscu zawodowcy przeklną mnie lub wyśmieją, ale to ich prawo. Ja innego amatorskiego montażu nie wyobrażam sobie.) Montuję w AP 6.5, Konwertuję do SVCD. Dodatkowo zgrywam materiał na kamerę spowrotem (DV in/out) i pozostawiam do czasu aż nagrywarki DVD spadną do ceny akceptowanej przeze mnie. Sądząc z realiów nagrywarkę kupię po następnych wakacjach. Swój pierwszy film zmontowałem na komputerze z Celeronem 330 troszkę podkręconym, obecnie pracuję (z powodzeniem) tylko na P III 550. Ostatnie zdanie napisałem aby AMATORZY mający trochę starszy sprzęt wyzbyli sie kompleksów.


wtorek, 16 września 2003, 11:07
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 27 sierpnia 2003, 11:35
Posty: 9
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Faktycznie oprogramowanie PIXELA jest cieniutkie. Są inne dużo lepsze. Spróbuj kupić kartę FireWire z kabelkiem i innym programikiem. Życzę powodzenia

_________________
beti


wtorek, 16 września 2003, 15:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL