Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 12:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Problem z HDV 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 17 kwietnia 2009, 23:06
Posty: 29
Post Problem z HDV
może ktoś z Was miał podobny problem? Otóż nagrywając obraz kamerką Sony Fx1000 po 40 min zacieła się taśma albo coś :) Objawiło się to kolorowymi pasami na wyświetlaczu poczym kamera przestała reagować na jakiekolwiek polecenia nie pomogłą On/Off. dopiero po wyjęciu i włożeniu baterii kamera wysuneła taśmę. Po włożeniu kasetki wszystko wróciło do normy. W domu sprawdzam a tam na kasecie od 0- 40 min materiał nie nagrany tzn jak przewijam na podglądzie to widać to co nagrywałem jak puszczam normalnie na Play to jest niebieski obraz. Zaznaczam że podczas nagrywania od 0 do 40 min kamerka pokazywała REC i czasomierz też leciał także niczym mi nie sygnalizowała że nie nagrywa. Po awarii i włożeniu kasetki od 40 min do końca taśmy jest już ok
Miał ktoś taki przypadek? Czy materiał "niby nagrany" od 0 do 40 min jest do odzyskania?


wtorek, 19 czerwca 2012, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: Problem z HDV
Miałem ten sam objaw z sony FX1 (nagrywanie w HDV), młodzi idą sobie od ołtarza, ja pod chórem szybki zwrot na zewnątrz i bez wyłączania kamery nagrywam dalej, młodzi wychodzą z kościoła, cały czas jest rec i idzie licznik (na szczęście, jak się później okazało, wyjście bez atrakcji i od razu życzenia) po chwili nagrywania życzeń niebieski ekran i jakiś error (już teraz nie pamiętam numeru), podobnie jak u Ciebie pomogło wyjęcie baterii, aby ożywić kamerę. Przy zrzucaniu HD Splitem nie było momentu samego wyjścia z kościoła na zew. do chwili pojawienia się błędu, potem wszystko OK. Przy normalnym odtwarzaniu niebieski ekran, przy przewijaniu do przodu, widać wyjście i początek życzeń - dziwna sprawa, materiał niby jest, ale nie dało się go zrzucić 8O Tylko raz mi się to zdarzyło, na nowych kasetach Panasonic AY-HDVM63MQ


wtorek, 19 czerwca 2012, 22:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: Problem z HDV
Kaseta raczej nie ma tu znaczenia ale może to też być powód, to był bład mechanizmu kamery, albo taśma źle owinęła bęben albo rolka dociskowa się zblokowała i zanim kamera wyczuła błąd zliczania impulsów spod talerzyków lub błąd na głowicy synchro pojawił się brak zapisu.
Sytuacja taka mogła być tylko jednorazowa, lecz nie wykluczone że może się pojawić znowu. Musisz znać kod błędu który został wyświetlony, wtedy łatwiej to zdiagnozować.

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


środa, 20 czerwca 2012, 08:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL