Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 12:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 fx1000 gubi klatki - pomocy 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 25 listopada 2005, 15:41
Posty: 68
Post fx1000 gubi klatki - pomocy
właściwie nie wiem w czym leży problem, używałem juz przeróżnych kaset, i tych zwykłych dv i tych droższych rekomendowanych do hdv i praktycznie prawie zawsze na każdej z nich są 2-3 fragmenty z 1-2 sekundową przerwą (zamrozony obraz lub w połowie czarny i oczywiście bez dzwięku). Czasem problem wystąpi tylko przy zgrywaniu i przy kolejnym odtworzeniu jest ok ale zawsze przynajmniej jest 1 moment gdzie się po prostu nic nie nagrało. Na razie lawiruje i mam szczęscie że można to przy montażu zamaskować lub wyciąć lub wstawić przebitkę itp ale w końcu trafi się wesele że obraz charatnie się w czasie przysięgi czy 1 tańca czy błogosławieństwa i będzie pogrom.... macie jakieś rady, kamera wydaje się ok, czyszczenie głowicy nie pomaga, dodam też że problem ten nigdy nie wystąpił gdy nagrywałem w dv nawet na lichych kasetach, zawsze problem jest przy hdv a ponieważ teraz juz nagrywam tylko w hd to mam ogromny problem. Zaczynam być juz na tyle zdesperowany ze rozważam zakup rejestratora Blackmagic Design HyperDeck Shuttle z dyskiem ssd ale moze jest jakiś inny sposób ale te błędy wyelimonować, czy to wina kaset ?????? nie wierze aby wszytskie kasety różnych producentów miały jakiś feler ......


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 17:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1368
Post Re: fx1000 gubi klatki - pomocy
Jesli na wszystkich kasetach, widocznie cos z kamera, torem tasmy, glowica? Jakos ciebie nie rozumiem, meczysz sie z tym od dluzszego czasu i nie pomyslales o serwisie? dziwne podejscie, chcesz kupowac rejestrator zamiast najpierw sprawdzic i ewentualnie naprawic. Piszesz, ze kobinowales z roznymi kasetami- najlepiej trzymac sie jednego typu (tak mi powiedziano w autoryzowanym serwisie Sony), pewnie zasyfiony, rozregulowany tor.


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 17:17
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 28 listopada 2009, 16:58
Posty: 147
Post Re: fx1000 gubi klatki - pomocy
Przewidziałem to niestety przy zakupie kamery 2,5 roku temu i kupiłem HVR-Z5 z rekorderem na karty CF. Zapomniałem co to dropy (na taśmie pewnie występują, ale nawet taśm nie oglądam - są backupem). Wszystko Jacku co Ci wyeliminuje ten problem jest warte swoich pieniędzy. A czy to będzie wspomniany sprzęt, czy taki rekorder jak mój to już Twój wybór. Powodzenia i pozdrawiam.


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 17:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 25 listopada 2005, 15:41
Posty: 68
Post Re: fx1000 gubi klatki - pomocy
jacekxyz napisał(a):
Jesli na wszystkich kasetach, widocznie cos z kamera, torem tasmy, glowica? Jakos ciebie nie rozumiem, meczysz sie z tym od dluzszego czasu i nie pomyslales o serwisie? dziwne podejscie, chcesz kupowac rejestrator zamiast najpierw sprawdzic i ewentualnie naprawic. Piszesz, ze kobinowales z roznymi kasetami- najlepiej trzymac sie jednego typu (tak mi powiedziano w autoryzowanym serwisie Sony), pewnie zasyfiony, rozregulowany tor.

kamerę mam od nowości (niecałe 2 lata) i naprawdę mało uzywana (max 10-12 wesel rocznie), w 1 roku większość nie chciała hd i filmowałem w dv gdzie jak napisałem problem nie istniał nawet na najbardziej lichych kasetach wielokrotnie używanych, problemy zaczełysię dopiero przy hdv, początkowo używałm sony excellence ale na forach pisali że to szajs i strasznie popsuła się ich jakość, potem testowałem inne z tańszych aż w końcu doszedłem do markowych hdv i problem dalej istnieje a między czasie upłyneły 2 lata.... poza tym zadzwoniłem do zaprzyjaźnionej konkurencji filmującej fx1 i fx1000 i na oby tych kamerach kumpel ma to samo !!! więc nie sądzę aby to była wada kamery tym bardziej, ze jak pisałem dv nagrywa perfekcyjnie.... jednak jutro zadzwonię do serwisu i sony i chociaż zapytam czy problem jest im znany i czy mogą coś zaradzić bo jak nie to chyba odżałuje te 1700zł na recorder ....


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 18:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1368
Post Re: fx1000 gubi klatki - pomocy
bartek_zoom napisał(a):
Wszystko Jacku co Ci wyeliminuje ten problem jest warte swoich pieniędzy. A czy to będzie wspomniany sprzęt, czy taki rekorder jak mój to już Twój wybór. Powodzenia i pozdrawiam.

Masz racje, ale uwazam, ze jednak mimo wszystko warto miec mechanizm sprawny, gdyz rekorder tez moze nawalic.


poniedziałek, 25 czerwca 2012, 19:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 2 lutego 2005, 23:40
Posty: 1160
Post Re: fx1000 gubi klatki - pomocy
widocznie sony juz tak maja w hdv ze sie tak dzieje a nie inaczej. Mając kiedys fx 1000 i z5 taki sam problem i objawy, bluescreen nawet jezeli tasmy były nowe lub raz czy dwa nagrane. I działo sie to od samej nowości a nie po przepracowanych 200 godzinach.
Objaw ustapił gdy do z5 dolaczylem recorder na cf.
Te same kasetki dałem kuzynowi w prezencie i dalej na nich nagrywa wakacje w dv i nawet w LP zero problemów.


niedziela, 1 lipca 2012, 15:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL