Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 13:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2013, 00:06
Posty: 10
Post Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
Witajcie, mam jeszcze jeden taki problem, po nagraniu obrazu na kasetę i podczas zgrywania dzieje się coś oto takiego

http://www.youtube.com/watch?v=lvu6Pq4e2QQ

To jest takie pierwsze 5 minut... dalej powiedzmy że obraz jest o wiele lepszy, ale też są lekkie zakłócenia.

Moje pytanie brzmi co mam robić?

Czy to wina kasety czy czego? Używam kaset TDK. Na jednek kasecie ładnie nagrało mi a na drugiej to już widać oto taki efekt, bo na kasetach Sony to już kompletnie obrazu nie ma, normalnie wygląda jak zakodowany sygnał Canal+ z lat 90


wtorek, 15 stycznia 2013, 14:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
adekpabianice napisał(a):
Witajcie, mam jeszcze jeden taki problem, po nagraniu obrazu na kasetę i podczas zgrywania dzieje się coś oto takiego

http://www.youtube.com/watch?v=lvu6Pq4e2QQ

To jest takie pierwsze 5 minut... dalej powiedzmy że obraz jest o wiele lepszy, ale też są lekkie zakłócenia.

Moje pytanie brzmi co mam robić?

Czy to wina kasety czy czego? Używam kaset TDK. Na jednek kasecie ładnie nagrało mi a na drugiej to już widać oto taki efekt, bo na kasetach Sony to już kompletnie obrazu nie ma, normalnie wygląda jak zakodowany sygnał Canal+ z lat 90

typowy objaw padniętego toru przesuwu taśmy... service only...


wtorek, 15 stycznia 2013, 14:48
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2013, 00:06
Posty: 10
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
koszt naprawy? i niech mi powie ktoś z Łodzi gdzie są jakieś seriwsy


wtorek, 15 stycznia 2013, 14:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2013, 00:06
Posty: 10
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
Przepraszam że post pod postem ale piszę z Androida a mnie zależy też troszke na szybkiej odpowiedzi
Jeszcze mam takie pytanie czy to jest wina tylko podczas zgrywania odtwarzania kasety przez tą kamerę? jeżeli włożę do innej kamery to obraz będzie ok i nic dziać się nie będzie?


wtorek, 15 stycznia 2013, 15:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
Omijaj serwis w Łodzi koło Urzędu Pracy (na paryskiej) - ponad miesiąc kamery nie miałem, popsuli mi coś w oprogramowaniu i gnieździe firewire w kamerze FX1. Odesłałem z reklamacją, kamera cudownie przestała się wieszać, ale i tak gniazdo nie działa.
A naprawiali sprzęgło.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


wtorek, 15 stycznia 2013, 15:11
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2013, 00:06
Posty: 10
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
Więc jakiego serwisu mam szukać? No i ile kosztuje taka naprawa?
Bo jeżeli włożę kasetę do innej kamery to tak mi dziać się nie będzie?


wtorek, 15 stycznia 2013, 15:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1508
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
naprawa i czyszczenie kosztowała mnie 700 zł w WAWA uL.Żytnia ale 10 lat temu

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


wtorek, 15 stycznia 2013, 20:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 8 stycznia 2013, 00:06
Posty: 10
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
No to nie ma w województwie łódzkim serwisu do kamer minidv?


czwartek, 24 stycznia 2013, 22:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
Chcę wycofać to co napisałem o serwisie w Łodzi. Dopiero dzisiaj okazało się, że to nie oni popsuli mi kamerę, tylko ja sam ją załatwiłem swoim kablem firewire, choć nie wiem jak to możliwe.
Skąd wiem?




Dzisiaj popsułem drugą w taki sam sposób.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


piątek, 25 stycznia 2013, 22:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
maviozo napisał(a):
Chcę wycofać to co napisałem o serwisie w Łodzi. Dopiero dzisiaj okazało się, że to nie oni popsuli mi kamerę, tylko ja sam ją załatwiłem swoim kablem firewire, choć nie wiem jak to możliwe.
Skąd wiem?




Dzisiaj popsułem drugą w taki sam sposób.

normalnie... wtyczka (6pin) kabla wpięta (mimo blokady) w kartę, obrócona o 180 stopni da ładne 12-15V na piny danych z kamery...


sobota, 26 stycznia 2013, 09:46
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 28 listopada 2006, 17:56
Posty: 21
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
Serwis ul. Rewolucji 1905 r. 21/3 , 90-206 Łódź
Tanio i sprawnie.


sobota, 26 stycznia 2013, 11:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
ntpeeter - kabla nie wyciągałem z budy przez 6 lat. Magicznie sam się odwrócił? :)
Niemniej jednak i tak już po ptokach. A ponieważ było to ostatnie zlecenie nagrane na kasety, po prostu wykręcam firewire z kompa i wyrzucam w pizdu.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


sobota, 26 stycznia 2013, 11:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
maviozo napisał(a):
ntpeeter - kabla nie wyciągałem z budy przez 6 lat. Magicznie sam się odwrócił? :)
Niemniej jednak i tak już po ptokach. A ponieważ było to ostatnie zlecenie nagrane na kasety, po prostu wykręcam firewire z kompa i wyrzucam w pizdu.

inaczej portu nie zepsujesz... ale to już nie twoje zmartwienie :)


sobota, 26 stycznia 2013, 16:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
Efekt jest taki, że kamera się resetuje co chwila po włączeniu. Ponieważ za pierwszym razem byłem pewien, że to serwis popsuł odesłałem i.. wróciła bez gniazda, ale też się nie resetowała. Teraz załatwiłem tak samo drugą - nie działa gniazdo i się resetuje. Czeka mnie wymiana płyt głównych, czy raczej tylko gniazdo?

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


sobota, 26 stycznia 2013, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Canon XL1 - Problem z obrazem z kasety.
maviozo napisał(a):
Efekt jest taki, że kamera się resetuje co chwila po włączeniu. Ponieważ za pierwszym razem byłem pewien, że to serwis popsuł odesłałem i.. wróciła bez gniazda, ale też się nie resetowała. Teraz załatwiłem tak samo drugą - nie działa gniazdo i się resetuje. Czeka mnie wymiana płyt głównych, czy raczej tylko gniazdo?

nie wiem jak jest w canonie ale podobnie do innych - specjalistyczny serwis potrafi wymienić tylko uszkodzony kontroler firewire... a jak nie można to wymiana płyty... jeżeli koszty naprawy przewyższą wartość sprzętu (może się tak zdarzyć - nie życzę ale...) to daj sobie spokój z naprawą...


sobota, 26 stycznia 2013, 20:39
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL