Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 04:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Focus / iris po kablu do panasia 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Focus / iris po kablu do panasia
Niestety automat bywa zawodny, a potrzebuję móc sterować przesłoną w kamerze hmc-151 (podejrzewam, że piloty pasują do wszystkich kamer panasonica, które mają wejście remote 3,5mm).
Piloty są koszmarnie drogie - ponad 800zł za dwie funkcje? Czy jest jakiś tańszy sposób na sterowanie przesłoną (podbiciem byłoby jeszcze lepiej) nie dotykając kamery?
Rozumiem, że pracując w ten sposób trzeba gain zablokować na stałe i pilot steruje wyłącznie przesłoną?

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


poniedziałek, 25 lutego 2013, 17:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
Chyba nie ma metod zastępczych. Użytkuję http://www.manfrotto.com/focus-iris-con ... -panasonic i jest OK.
Ten sterownik pracuje tylko na kranie i czasem na Stredy - na statywie lepiej łapą.


wtorek, 26 lutego 2013, 00:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
Właśnie na kran potrzebne :) automatyka niestety potrafi zawieść, a pozostawienie na jednym ustawieniu też nie zawsze jest ok.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


wtorek, 26 lutego 2013, 01:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
linek

pozdro

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


wtorek, 26 lutego 2013, 02:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 11 listopada 2009, 23:57
Posty: 666
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
jambo napisał(a):
linek

pozdro


Wow!!! Z tego co widzę chyba wyjdzie "trochę" taniej :)
Do kranu takie urządzenie jest obowiązkowe - bez tego nie wyobrażam sobie pracy.
Musi też być dobry monitor, żeby nie "oszukiwał". U mnie monitor to akurat słabe ogniwo łańcucha, ale na wszystko tak od razu nie wystarcza :(
Jest jeszcze inny przydatny gadżet. Kupiłem lampkę Neske Multicolor 2 ze zdalnym - na kablu - sterowaniem jasności - 100% zadowolenia.


wtorek, 26 lutego 2013, 11:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
jambo - dokładnie czegoś takiego trzeba! Pytanie tylko, czy jeśli coś pójdzie nie tak, to czy kamera przeżyje? :D
Ale ogólnie to było do przewidzenia, że towar mocno przesadzony z ceną..

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


wtorek, 26 lutego 2013, 12:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 lipca 2010, 15:08
Posty: 29
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
Witam,
próbował ktoś tego rozwiązania??

_________________
Panasonic AG-AC130EJ + AT8022


poniedziałek, 4 marca 2013, 21:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
Prawie skręciłem, szukam tylko na miejscu minijacka 4polowego. Nieco obawiam się tylko, czy jeśli coś będzie nie tak, czy kamerę szlag trafi.. chociaż skoro to podaje napięcie i ono tylko do niej wraca, to raczej krzywdy sama sobie nie zrobi...generalnie do końca tygodnia powinienem podołać, wtedy się podzielę :)

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


środa, 15 maja 2013, 11:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 lipca 2010, 15:08
Posty: 29
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
To trzymam kciuki ;) to jak skończysz to może ja się wezmę za to cacko

_________________
Panasonic AG-AC130EJ + AT8022


środa, 15 maja 2013, 11:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
To działa genialnie!! :lol:
W sobotę jak znajdę trochę czasu nagram jakieś demko.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


piątek, 24 maja 2013, 00:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 lipca 2010, 15:08
Posty: 29
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
A zrobisz listę potrzebnych rzeczy i tak mniej więcej ile to kosztowało ?

_________________
Panasonic AG-AC130EJ + AT8022


piątek, 24 maja 2013, 07:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Focus / iris po kablu do panasia
Wszystko tam jest wypisane. Najdrożej wyszedł kabel, którego niepotrzebnie w ogóle kupowałem, bo po fakcie namierzyłem sprzedawcę, który ma gotowca. Tak czy inaczej koszty nie powinny przekroczać 50zł. Z tym, że ja robiłem tylko tę część, którą wpina się dużym jackiem, bo sterownik do zoomu/rec już mam.
Choć nie wykluczam zrobienia drugiej wersji, która będzie jako całość.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


piątek, 24 maja 2013, 10:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL