Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 19:43




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Blokada expozycji w kamerach sony 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 19:49
Posty: 58
Post Blokada expozycji w kamerach sony
Witam, stałem się posiadaczem kamery FS100. Jest to moja pierwsza kamera Sony, zawsze pracowałem na Canonie. Mam pytanie, w XH-A1 mogłem nagrywać w trybie pół automatycznym, tzn. jeśli nie było potrzeby ręcznego nagrywania to kamera ustawiała wszystkie parametry automatycznie, jednak jak np. chciałem przejść z jednej części sali na drugą, a po drodze były kona z których wpadało ostre światło, to mogłem na chwilę zablokować expozycję jednym przyciskiem, obraz mi się nie przyciemniał przy przechodzeniu, a następnie odblokować expozycję i przełączyć na auto gdy warunki były już w miarę spójne...

Czy w kamerach też jest jakiś przycisk za to odpowiedzialny?
Pracuję na manualu, ale mam np. gain w trybie auto, chciałbym na chwilę zablokować jego wartość jaką ustawiła automatyka. Jeśli wyłączę auto, to kamera ustawi aktualną wartość na przełączniku, który jak wiemy ma tylko trzy stany do zapisania...


piątek, 26 kwietnia 2013, 10:43
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2011, 19:57
Posty: 162
Post Re: Blokada expozycji w kamerach sony
W fs100 , nigdy nie korzystaj z automatyki !!! Tryb auto jest skopany ,więc trzymaj się jak najdalej . Fs100 jest bardzo czułą kamerą więc trzymaj się poprawnej ekspozycji . Na słoneczne dni , obowiązkowo nd filter .
Polecam Fader nd- dig pro-hd . Starszą wersję fadera nie polecam , miałem sprzedałem dziadostwo .


piątek, 26 kwietnia 2013, 21:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 19:49
Posty: 58
Post Re: Blokada expozycji w kamerach sony
@0123 - skracania czasu naświetlania nie polecasz? Z filtrami robi się żonglerka... Szkoda, że jeszcze nie wymyślili adaptera z wbudowanymi filtrami :D


środa, 1 maja 2013, 09:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Blokada expozycji w kamerach sony
Już wymyślili :)
Poza tym jeszcze są fadery jakby co..

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


czwartek, 2 maja 2013, 00:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 września 2011, 19:57
Posty: 162
Post Re: Blokada expozycji w kamerach sony
endigarnek Oczywiście że możesz kręcić shutter speed albo przymykać obiektyw . Ja również tak robię . Wszystko zależy jaki efekt chcesz osiągnąć . Dużo by pisać o tym można było , choć jest to banalny temat . Są ogólnie przyjęte reguły ale nie trzeba ich się trzymać jeśli twoim zamiarem jest uzyskać troszkę odmienny efekt . Tak naprawdę to od ciebie zależy jak ma coś wyglądać .


czwartek, 2 maja 2013, 02:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 czerwca 2008, 19:49
Posty: 58
Post Re: Blokada expozycji w kamerach sony
Jaka firma robi adapter z wybudowanym filtrem szarym?


czwartek, 2 maja 2013, 10:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot], Google [Bot] i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL