Teraz jest sobota, 23 czerwca 2018, 06:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Co powiecie na temat Sony DCR-TRV345E 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Co powiecie na temat Sony DCR-TRV345E
Maiłem wziąść JVC GR-D30, jednak kiedy odpaliłem ją w sklepie i porównałem zachowanie się w półmroku na zapleczu z SONY DCR-TRV245E to szczerze pomyślałem i tak "dżejwisa" do kieszeni nie wsadze wiec co z tego ze jest mniejszy skoro obraz gorszy w półmroku (przynajmniej na LCD nie miałem okazji sorawdzic na TV) no ale "soniak" ma 540tys wszyscy krzyczą ze przydalo by sie 800tys poplukałem i patrze do 3000 kupie SONY DCR-TRV345E . Ktoś może doradzić ???


czwartek, 2 października 2003, 17:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dorzuć jeszcze 1500 i kup JVC DV4000 :)


piątek, 3 października 2003, 06:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post kamery..
cześć.. Ja mam SONY 235E i ona ma 800tys.pikseli... jest OK.
zwłaszcza optyka... jeśli kupujesz kamerę zwracaj na to uwagę..
również na akumulatorek jaki jest w zestawie...
poza tym obudowy niektórych kamer są beznadziejne..trzeszczą
kiepskim plastikiem,jak chińskie zabawki..na to też spojrzyj
kupująć kamerę...
Jeśli chodzi o Sony to nie są najgorsze... moja jest wygodna i
się sprawdza... elektroniczna stabilizacja obrazu troszkę pogarsza
czułość przy słabym oświetleniu..poza tym OK. na tle innych,które
oglądałem...


piątek, 3 października 2003, 10:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Sony TRV345E
Mam od paru tygodni Sony TRV345E. Duża rzecz, ale stabilna (super steady shot - czyli optyczny). Zalety: 800tys. pxs, możliwość odtwarzania starych 8-mek (to dla archiwistów teściowej - ale się przydało), wejście analogowe (to samo zastosowanie), są też inne mniej potrzebne bajery - głównie kupiłem właśnie ze względu na przetwornik. Co fajne, to to, że nie ma żadnych "pseudoprzycisków" na LCD (ufff!), np. ręczne ustawiania ostrości - straszny pozytyw!!! Wady: kiepściutko przy słabym oświetleniu (śnieg i trochę kwadraty), głośno brzęczy przy nagrywaniu (przynajmniej na Digital 8) i to podobno tak ma być - to bardzo irytuje i niestety czasem się nagrywa, w zestawie akumulatorek słabawy (więc od razu szykuj 200-300 zł, jak chcesz się wybrać do Tybetu albo do źródeł Amazonki). Nie wiem jeszcze, jak ze zrzucaniem na kompa, bo nie testowałem. Poza tym nie mam uwag.


czwartek, 9 października 2003, 12:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Super Steady Shot w tanich kamerkach Sony wcale a wcale nie jest optyczny. Jest to typowy cyfrowy steadyshot, tyle, ze maja 800k pixeli jest wieksze pole do popisu jezeli chodzi o mozliwosc przemieszczania ramki obrazu.
Latwo jest to sprawdzic wlaczajac i wylaczajac SSS w kiepskim oswietleniu ... przy stabilizacji optycznej nie byloby pogorszenia kolorow i jakosci obrazu.
Optyczna stabilizacja zaczyna sie w modelach tej firmy od pulapu 10000

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


czwartek, 9 października 2003, 17:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post jw
Dzieki Ulv za uswiadomienie z tym SSS... Jak to mozna sie nabrac na tzw. chwyty reklamowe :roll: . Troszeczke z tropu zbil mnie artykul o kamerkach w tymze portalu, gdzie po prostu zle zrozumialem, ze dla Sonego SSS a stabilizator optyczny w zasadzie sa synonimami. Z drugiej strony: no coz, trudno, za te cene i na moje skromne potrzeby jest i tak spoko.
Pozdrowka i jeszcze raz dzieki.


poniedziałek, 13 października 2003, 09:26
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
To jest tak, że dla Sony, zapewnie nieprzypadkowo SSS to zarówno stabilizator optyczny w droższych modelach, jak i stabilizator cyfrowy w kamerach z >=800k pixeli. Nie mam wątpliwości, że jest to działanie celowe, dezinformacyjne ;-)
Bądźmy szczerzy, z doświadczenia wiem, że większość osób nie jest w stanie rozpoznać czy obraz z kamery wyświetlony w telewizorze pochodzi z DSR 570, XL1 czy TRV 345. Co innego po zrzuceniu na komputer gdzie te różnice są większe (ale też nie drastyczne).
Myślę, że jednak czekaja nas zmiany, na które czekam z niecierpliwością, bo oficjalnie wchodzi następca DV - High Definition DV pracujący w trybach 720p i 1080i i zapisujący w mpeg2 i tu też w noramlnym telewizorze, pewnie nie zobaczymy różnic, ale na sprzęcie wyższej klasy i komputerze będą one znaczne. Może ktoś miał już w rękach pierwszą kamerę w tym standardzie - JVC GR-HD1?

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 13 października 2003, 09:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam, zastanawia mnie tylko jedno ?? dlaczego nie ma w tym modelu żadnej możliwości ingerencji w balans bieli (nie licząc oczywiście presetów..)
Pozdrawiam CamDam.
p.s sam posiadam TRV 345E i jak na razie nie narzekam.


czwartek, 16 października 2003, 16:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
A może trzeba to aktywować poprzec lanca, bo niektóre Sony po przestawce mają balans: INDOR, OUTDOR, HOLD gdzie dwóch pierwszych nie trzeba tłumoczyć, a trzeci ustawiamy używając białej kartki... czli blokuje automatykę

pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


czwartek, 16 października 2003, 16:56
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 16 października 2003, 14:28
Posty: 136
Post 
W takim przypadku zapytam .. czy ktoś z Was drodzy forumowicze wie może jak odblokować balans bieli w DC TRV345E ???
Pozdrawiam CamDam.


czwartek, 16 października 2003, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
W kamerach Sony, które posiadają złącze LANC robiło się to za pomocą kabelka podłączonego do komputera i softu, lub specjalnego programatora. Z tego co wiem 345 nie posiada tego dobrodziejstwa.
Słyszałem jednak, ale jest to informacja z drugiej ręki, że są firmy, które podłączają się jakośtam do modułu złącz (podobno sam układy obsługi lanc pozostały, tylko zlikwidowano gniazdo). Przy czym może to być plotka.
Zresztą kamerki Sony mają całkiem sporo funkcji poblokowanych od ręcznego balansu bieli, poprzez zebre, colorbary aż po ręczne parametry ekspozycji (predefinicja czasu lub przysłony). Jedyne co trzeba zrobić to je włączyć. O i jest też drumrotator, więc nikt wam nie wciśnie kitu, że kamera nakręciła 4 taśmy, jak licznik wskaże 300 godzin ;-), bo będzie to znaczyło, że może kręciła, ale na czterech taśmach w kółko ;-)

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


czwartek, 16 października 2003, 17:46
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 16 października 2003, 14:28
Posty: 136
Post 
Jeśli chodzi o 345E to ma ona na pokładzie złącze Lanc..
CamDam.


piątek, 17 października 2003, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Kamery Cdn...
Czoł(gi)em panowie...
Jeśli chodzi o możliwość przeprogramowania kamer Sony to zajrzyjcie na
stronkę http://www.hdp.com.pl jest tam serwis, który takie rzeczy umożliwia...
w zasadzie chyba wszystkie teraźniejsze cyfrówki (sony) dadzą się
przeprogramować bezboleśnie (tzn. no może nie bezboleśnie, jeśli chodzi o kasę.. :? ..bo to wydatek od 100 do 400 zł) można w niektórych modelach poza odblokowaniem DV uzyskać dodatkowe funkcje..
kamera może pracować jako przetwornik analogowo cyfrowy w obie strony, magnetowid cyfrowy itp... przydatne przy pracy z komputerem..
jeśli chodzi o cyfrową stabilizację to myślę,że jak na warunki amatorskie to spełnia ona swoją funkcję wystarczająco... przy prawidłowym oświetleniu nie widać różnic...( w kiepskim oświetleniu jak i tak nic nie widać to co tu stabilizować..? ...ciemność..? :D :D ) w kamerach z przetwornikami ponad 1Mpiksel ta stabilizacja się polepsza...
ale ja nie uważam zeby ten parametr był aż tak krytyczny,myślę,że to
co jest, jest wystarczające za te pieniądze.. lepiej skupić się na optyce na przykład... bo wiele kamer jest bogato wyposażonych w bajery ale mają
słabe przetworniki CCD i optykę właśnie,do tego cieniutki akumulatorek..
z tego co zauważyłem to większość tego(jeśli chodzi o niedociągnięcia) co jest widoczne przy montażu na komputerze jest niewidoczne dla oglądającego ten materiał na TV... no może przeładowanie efektów przez sPECJALISTÓW :wink:
..ja myślę ,że dobrym pomysłem jest stosowanie filtrów polaryzacyjnych i UV to pomaga czasem więcej poprawić nagrany materiał niż inne bajery..
sam się przekonałem filmująć panoramy w górach..kurcze... 8)
ogólnie myślę,że można polecić kamerki Sony..a którą..? to zależy od kasy.. :wink:

pozdrawiam...


niedziela, 19 października 2003, 14:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Przeprogramować można w hdp, tylko dlaczego tak drogo? Można też samemu - przygotowując kabelek za kilka złotych (wtyk równoloegły, wtyk 2,5m jack, 1 tranzystor polowy i kawałek przewodu). Soft jest za darmo i zowie się DVinLite. Więcej info na stronie: http://www.sps.volyne.cz/set1394/anin/code20.html
Ryzyko, prawie żadne, jest przecież Emergency Button (zawsze też można zrobić "gorące zmiany" i nie zapisywać ich na stałe, działa to do wyjęcia bateri, potem fabrycze ustawienia się przywracają).


pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 20 października 2003, 09:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post kombinujemy... :)
Witam Panowie...
No tak... zgadzam się z tym co napisał kolega powyżej... ceny za takie usługi są po prostu bandyckie... to jest po prostu korzystanie z okazji i obdzieranie ludzi niewielkim kosztem... taka usługa powinna kosztować nie więcej niż 50 zł.. są ludzie ,którzy mimo dostępności materiałów nie
potrafią sobie tego zrobić bo akurat nie leży to w zakresie ich umiejętności i zainteresowań.. i będą zmuszeni skorzystać z takiego serwisu.. dla pozostałych jest jeszcze internet... i ludzie, którzy mają chęć podzielić się swoją wiedzą z innymi na takim forum jak to.. na szczęście..
każdy może dorzucić tu skrawek swojej wiedzy i uzbiera się całkiem sporo przydatnych informacji..
moja kamera jest jeszcze nie przeprogramowana ale mam takowy zamiar,
moze juz ktoś sobie to zrobił sam i napisze tu swoje uwagi..? mogą się
przydać...
pozdrawiam :)


wtorek, 21 października 2003, 11:14
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL