Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 03:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Sony FX1000 i błąd C:31:22 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 304
Post Sony FX1000 i błąd C:31:22
wczoraj po skończeniu przeglądania kasetek gdy chciałem zamknąć kieszeń kasety ( bez kasety ) w kamera FX1000, po zamknięciu kieszeni pojawił się na LCD taki oto błąd, nic nie pomaga reset, wyjmowanie i wkładanie kasety
Jak kaseta jest w mechanizmie to wszystko jest ok i nagrywanie oraz odtwarzanie przebiega bez problemów.

czy ktoś już spotkał się z takim błędem, jakie są ew koszty naprawy


Załączniki:
Komentarz: NAJPIERW TEN KOMUNIKAT
IMG_1134.JPG
IMG_1134.JPG [ 239.06 | Przeglądane 240 razy ]
Komentarz: a potem ten i błąd C:31:22
IMG_1135.JPG
IMG_1135.JPG [ 238.39 | Przeglądane 251 razy ]

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53
poniedziałek, 2 grudnia 2013, 08:21
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: sobota, 28 listopada 2009, 16:58
Posty: 146
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
Prawdopodobnie siada Ci mechanizm wkładania/wyjmowania kasetki. Byłem w tym roku w Euro Cori w Krakowie i serwisant stwierdził, że wszystkie z5/fx1000/z1/fx1 itp. mają ten sam mechanizm, który wysiada po chyba tysiącu czy półtora tysiąca włożeń/ wyłożeń kasetki. Pierwszym objawem jest komunikat o zabezpieczonej kasetce pomimo, że zabezpieczenie jest wyłączone. Następne to podobno nie zamykające się drzwiczki, zatrzymujące się w połowie, nie chcące się otworzyć itp. Tego już nie wiem bo jestem przy pierwszym stadium. Koszt wymiany mechanizmu 900 z haczykiem - dokładnie nie pamiętam


wtorek, 3 grudnia 2013, 22:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 304
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
jakiś cud się stał, kamera po nagrywaniu w sylwestra balu na potrzebny reklamy lokalu naprawiła się
rano jak włączyłem kamerę zgrałem materiał , po wyjęciu kasety chciałem sprawdzić czy błąd dalej będzie, a tu niespodzianka, kieszeń się normalnie zamknęła i błąd już nie wyskoczył, powtórzyłem kilka razy i nic ,ech ale niespodzianka na nory rok , :D

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


niedziela, 5 stycznia 2014, 20:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
Nigdy nic się "samo" nie naprawia. Ja też tak odwlekałem naprawę, "bo już zaskoczyło i jest dobrze" a potem prawie się posrałem na weselu, kiedy już w ogóle nie zaskoczyło. Na Twoim miejscu bym serwisował.

To już dawne czasy, ale od tamtej pory zawsze mam jakiś zapasowy aparat/kamerę :)

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


niedziela, 5 stycznia 2014, 20:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 304
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
sądzę że to wina zabrudzenia w mechanizmie , zainwestuję w sprzężone powietrze do czyszczenia elektroniki i mechaniki precyzyjnej

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


niedziela, 5 stycznia 2014, 20:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 304
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
stało się najgorsze co może być
siadł mechanizm , kieszeń się wysunęła i już tak została

dzwoniłem do sontronic i
cena za sam mechanizm 1150zł, z głowicą 1850
ale czy głowica będzie do wymiany to się okaże po ekspertyzie
:( nie mam kasy na naprawę

może ktoś chce kupić tę kamerę ,

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


czwartek, 22 maja 2014, 20:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1383
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
Sontronic, to dobry serwis ale drogi, zapytaj w Euro Cori, powinno byc taniej.


czwartek, 22 maja 2014, 21:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:02
Posty: 196
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
Chyba jakaś epidemia się z tymi mechanikami objawiła. Wczoraj miałem dwa telefony od znajomych z problemem 31:23.


czwartek, 22 maja 2014, 23:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 marca 2007, 02:03
Posty: 304
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
dostałem emaila z Euro Cori Serwis
koszt wymiany mechanizmu 896zł, z głowicą 1550zł, jest to całkowity koszt, więc cena jak najbardziej spoko, temat znają, części mają na stanie
więc jak tylko będę miał kasę to naprawiam

_________________
Sony PXW-1XX, SONY FX1000, Libec ALLEX, Benro KH-25, BOYA BY-WM6, Avid Liquid 7.2, Pinnacle Studio 19, Edius 7.53


piątek, 23 maja 2014, 14:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1383
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
Zawsze pare stowek taniej


piątek, 23 maja 2014, 16:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
Warto więc może przy okazji tej awarii zastanowić się nad przejściem na nagrywanie na kartach. Zawsze awaria może być pretekstem do zmiany sprzętu i systemu. :mrgreen:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


sobota, 24 maja 2014, 09:43
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:02
Posty: 196
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
Do niedawna jak miałem kolegę w Sony to kilku osobom z uszkodzoną mechaniką pomogłem. Ostatnio już tylko wysyłam znajomych sprzęt do Sławka Opoki tel. 602 414 152. Nie wiele kosztuje telefon a satysfakcję gwarantuję.

http://www.beiksserwis.pl/index.php?p=contact_address


sobota, 24 maja 2014, 13:28
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 10:39
Posty: 182
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
W 4 VISION wymienili cały zespół przesuwu taśmy z głowicami i mechanizmem wysuwania kasety bo to jest jeden podzespół kamery + bateria podtrzymująca pamięć za dużo dużo mniejsze pieniądze i po kłopocie. A tak to używam rejestratora DATA VIDEO A tak na marginesie że SONY to bryndza to jedno , a drugie to że mechanizm przesuwu taśmy załatwia się własnoręcznie stosując kasetki dłuższe niż 60 minut W instrukcji FX pisze wyraźnie kasety DV/HDV 60 min.


niedziela, 25 maja 2014, 21:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1383
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
To nie kasetki, to wynika z duzo gorszej jakosci calego mechanizmu, kiedys tam rozmawialem z technkiem z Sontronica i on potwierdzil, ze wszystkie mechanizmy po PD/VX to szmelc, zreszta podal mi takie porownanie - koszt mechanizmu do PD170 (bylo to kilka lat wstecz) to ok 3000zl a do FX1000 (lub fx1 juz teraz nie pamietam) 800zl i tu jest odpowiedz na wasze problemy.


niedziela, 25 maja 2014, 21:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2008, 10:39
Posty: 182
Post Re: Sony FX1000 i błąd C:31:22
jacekxyz napisał(a):
To nie kasetki, to wynika z duzo gorszej jakosci calego mechanizmu, kiedys tam rozmawialem z technkiem z Sontronica i on potwierdzil, ze wszystkie mechanizmy po PD/VX to szmelc, zreszta podal mi takie porownanie - koszt mechanizmu do PD170 (bylo to kilka lat wstecz) to ok 3000zl a do FX1000 (lub fx1 juz teraz nie pamietam) 800zl i tu jest odpowiedz na wasze problemy.

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Tak to prawda swojego czasu rozmawiałem z byłym serwisantem SONY Powiedział mi że czasy niezawodności SONY skończyły się na VX 2100.
Cena kompletnego mechanizmu do FX1000 faktycznie tyle wynosi


poniedziałek, 26 maja 2014, 18:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 12 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL