Teraz jest piątek, 19 października 2018, 13:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Spaliłem mikrofon? Pomocy 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 13 stycznia 2014, 08:08
Posty: 3
Post Spaliłem mikrofon? Pomocy
Witam,
Na wstępie zaznacze, że jestem laikiem, dlatego proszę się nie denerwować jeżeli piszę bzdury.

Chciałem podpiąć mikrofon zewnętrzny dwukanałowy do kamery panasonic hmc41eu. Adapter jaki posiadam to adapter ag mya30g.

Obrazek

Ustawiłem na górze mic na dwóch input i +48v, na początku możliwe, że działało, teraz strasznie trzeszczy nic nie słychać, nie wiem jak to ustawić. Może coś źle robie. Pomoże ktoś? Jak zmienie z ATT na of i z +48V na off to przez kilka sekund jest głos z mikrofonu, ale zanika. Proszę o pomoc. Z góry dzięki.


poniedziałek, 13 stycznia 2014, 08:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 marca 2009, 15:30
Posty: 311
Post Re: Spaliłem mikrofon? Pomocy
Dobrze by było gdybyś napisał jeszcze jaki mikrofon.

_________________
Lumix FZ-2000,2x Lumix G80, SonyCX900, Nikon D7200, D7000, ZHIYUN GIMBAL CRANE, Mavic Pro


poniedziałek, 13 stycznia 2014, 10:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 13 stycznia 2014, 08:08
Posty: 3
Post Re: Spaliłem mikrofon? Pomocy
AG-MYA30G


poniedziałek, 13 stycznia 2014, 10:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 marca 2009, 15:30
Posty: 311
Post Re: Spaliłem mikrofon? Pomocy
Ustawienia były prawidłowe dla tego mikrofonu. Sprawdź mikrofon na innej kamerze lub jakimś mikserze audio aby określić co padło, mikrofon czy adapter.

_________________
Lumix FZ-2000,2x Lumix G80, SonyCX900, Nikon D7200, D7000, ZHIYUN GIMBAL CRANE, Mavic Pro


poniedziałek, 13 stycznia 2014, 13:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 13 stycznia 2014, 08:08
Posty: 3
Post Re: Spaliłem mikrofon? Pomocy
zedgrajewo napisał(a):
Ustawienia były prawidłowe dla tego mikrofonu. Sprawdź mikrofon na innej kamerze lub jakimś mikserze audio aby określić co padło, mikrofon czy adapter.


czyli ma być aba wejscia na mic, input1 att -on, +48v on, input2 att on, +48V on, ch select ch1-2

tak bedzie prawidłowo? Mam ciągle trzaski


poniedziałek, 13 stycznia 2014, 14:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: Spaliłem mikrofon? Pomocy
zomo napisał(a):
AG-MYA30G

To model adaptera - http://www.panasonic.com/business/profe ... mya30g.asp nadal nie znamy mikrofonu jaki podłączyłeś.

Jeśli mikrofon jest mono i wymaga zasilania (mikrofon pojemnościowy) to:

1. Podłącz mik do wejścia input1 a na przełącznikach od sekcji "input 1"ustaw:
- MIC
- ATT ON
- +48 ON
- CH SELECT 1-2

2. Jeśli trzeszczy to możesz sprawdzić drugi kanał adaptera, przełącz mikrofon do input2 i użyj tych samych ustawień co napisałem wyżej tylko ustaw je w sekcji "input 2".

3. Podmień mikrofon na inny a jeśli dźwięk na innym jest poprawny to wina mikrofonu a jeśli nie to najlepiej udać się do serwisu np: eurocori.

pozdro.

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


wtorek, 14 stycznia 2014, 22:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: Spaliłem mikrofon? Pomocy
lukasz8402 napisał(a):
zomo napisał(a):
AG-MYA30G

To model adaptera - http://www.panasonic.com/business/profe ... mya30g.asp nadal nie znamy mikrofonu jaki podłączyłeś.

Jeśli mikrofon jest mono i wymaga zasilania (mikrofon pojemnościowy) to:

1. Podłącz mik do wejścia input1 a na przełącznikach od sekcji "input 1"ustaw:
- MIC
- ATT ON
- +48 ON
- CH SELECT 1-2

2. Jeśli trzeszczy to możesz sprawdzić drugi kanał adaptera, przełącz mikrofon do input2 i użyj tych samych ustawień co napisałem wyżej tylko ustaw je w sekcji "input 2".

3. Podmień mikrofon na inny a jeśli dźwięk na innym jest poprawny to wina mikrofonu a jeśli nie to najlepiej udać się do serwisu np: eurocori bo mógł paść adapter. Kamera ma wbudowany mikrofon i on nagrywa ok?

pozdro.

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


wtorek, 14 stycznia 2014, 22:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL