Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 09:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 DMC-GH3 - timelapse 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 18 sierpnia 2009, 08:21
Posty: 37
Post DMC-GH3 - timelapse
Witajcie, chciałbym zapytać czy GH3 ma w trybie nagrywania filmów funkcję timelapse? Jeżeli tak, to czy obowiązuje wtedy też ograniczenie czasowe nagrań?

Jak to jest z migawką? Czy np podczas timelapse (lub wykonywania zdjęć w odstępach czasu) jest ona każdorazowo otwierana - czy jest na stałe otwarta na czas nagrania? Jak wiadomo ma ona pewną określoną żywotność i chciałoby się ją trochę zaoszczędzić ;-)


sobota, 10 maja 2014, 09:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
Nie doszukałem się trybu wideo time lapse. Jest tryb zdjęć pokatkowych gdzie wybierasz kiedy sprzęt ma zacząć robić fotki, w jakich odstępach i ile ma ich zrobić. Migawka w time klapsie może pracować jako elektroniczna lub mechaniczna. Szczerze?
Prędzej pewnie ten sprzęt wyląduje w muzeum niż zdąży się w nim zużyć migawka.

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


środa, 14 maja 2014, 14:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 18 sierpnia 2009, 08:21
Posty: 37
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
Witam, dziś otrzymałem odpowiedź od Panasonica dotyczącą migawki i okazuje się, że w aparacie jest migawka elektroniczna i mechaniczna i obie działają podczas robienia zdjęcia. Szkoda, że nie ma opcji otwarcia migawki mechanicznej na stałe jak podczas filmowania, a migawką elektroniczną robienia zdjęć.

A co do tego muzeum, to chyba nie do końca… Na jedną sekundę potrzeba mi 50 zdjęć. Dajmy na to 10 sekundowy timelapse, to już w sumie 500. Teraz przyjmijmy 200000 jako żywotność migawki, to takich timelapsów zrobimy 400 i po migawce. Może nie jest to mało ale i dużo też nie jak na sprzęt za ponad 5 tys. zł :-)

Lepiej chyba wyjdzie kręcenie filmu i z niego wydobycie co którejś klatki na potrzeby filmu poklatkowego – choć może jakość nie będzie ta i mniejsze możliwości obróbki takiego obrazu.


środa, 14 maja 2014, 18:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
mihuu napisał(a):
A co do tego muzeum, to chyba nie do końca… Na jedną sekundę potrzeba mi 50 zdjęć. Dajmy na to 10 sekundowy timelapse, to już w sumie 500. Teraz przyjmijmy 200000 jako żywotność migawki, to takich timelapsów zrobimy 400 i po migawce. Może nie jest to mało ale i dużo też nie jak na sprzęt za ponad 5 tys. zł :-)

Chyba mylisz pojęcia. Sens takiego nagrania (zdjęć) jest pokazanie upływu czasu a więc np. 15s jedna klatka/zdjęcie. W ciągu minuty zrobisz takich zdjęć 4. W ciągu 6 min wyjdą ci 24 zdjęcia, które później wstawiasz do programu NLE w projekcie 24k/s. Te 24 zdjęcia wstawiasz w "ujęcie" trwające 24k/s. W ten sposób w 1 sekundzie będziesz miał skrót z 6 min :) Oczywiście jest to przykład bo możesz dać 1 zdjęcie na godzinę i w ciągu 1s będziesz miał cały dzień :mrgreen:


środa, 14 maja 2014, 20:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 18 sierpnia 2009, 08:21
Posty: 37
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
mstmst napisał(a):
Chyba mylisz pojęcia. Sens takiego nagrania (zdjęć) jest pokazanie upływu czasu a więc np. 15s jedna klatka/zdjęcie. W ciągu minuty zrobisz takich zdjęć 4. W ciągu 6 min wyjdą ci 24 zdjęcia, które później wstawiasz do programu NLE w projekcie 24k/s. Te 24 zdjęcia wstawiasz w "ujęcie" trwające 24k/s. W ten sposób w 1 sekundzie będziesz miał skrót z 6 min :) Oczywiście jest to przykład bo możesz dać 1 zdjęcie na godzinę i w ciągu 1s będziesz miał cały dzień :mrgreen:


Wiem jaki sens ma tworzenie timelapsów i na czym to polega... Ale odstęp między kolejnymi zdjęciami - jaki by nie był - nie zmienia faktu, ze na jedną sekundę materiału potrzebuje 50 zdjęć (mowa oczywiście o filmie 50p). Czyli na 10 sekund potrzeba 500 zdjęć itd.


środa, 14 maja 2014, 20:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
mihuu napisał(a):
Szkoda, że nie ma opcji otwarcia migawki mechanicznej na stałe jak podczas filmowania, a migawką elektroniczną robienia zdjęć.

Dlaczego kolego nie czytasz ze zrozumieniem?

lukasz8402 napisał(a):
Migawka w time klapsie może pracować jako elektroniczna lub mechaniczna.

Jak chcesz tak sobie ustawisz. Jak klikanie sprawia ból to możesz właśnie przełączyć na bezbolesną elektroniczną. Jedyna wada jak wyłączysz mechaniczną migawkę to max 1600iso. Z wykorzystaniem migawki mechanicznej iso max 25 600.

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


środa, 14 maja 2014, 21:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2022
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
mihuu napisał(a):
Wiem jaki sens ma tworzenie timelapsów i na czym to polega... Ale odstęp między kolejnymi zdjęciami - jaki by nie był - nie zmienia faktu, ze na jedną sekundę materiału potrzebuje 50 zdjęć (mowa oczywiście o filmie 50p). Czyli na 10 sekund potrzeba 500 zdjęć itd.

Bzdury do sześcianu.


środa, 14 maja 2014, 22:31
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3253
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
Pinto napisał(a):
mihuu napisał(a):
Wiem jaki sens ma tworzenie timelapsów i na czym to polega... Ale odstęp między kolejnymi zdjęciami - jaki by nie był - nie zmienia faktu, ze na jedną sekundę materiału potrzebuje 50 zdjęć (mowa oczywiście o filmie 50p). Czyli na 10 sekund potrzeba 500 zdjęć itd.

Bzdury do sześcianu.

co?? 8O
to jak najbardziej prawda, wręcz oczywistość.

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


środa, 14 maja 2014, 22:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2022
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
GrassHoppeR napisał(a):
Pinto napisał(a):
mihuu napisał(a):
Wiem jaki sens ma tworzenie timelapsów i na czym to polega... Ale odstęp między kolejnymi zdjęciami - jaki by nie był - nie zmienia faktu, ze na jedną sekundę materiału potrzebuje 50 zdjęć (mowa oczywiście o filmie 50p). Czyli na 10 sekund potrzeba 500 zdjęć itd.

Bzdury do sześcianu.

co?? 8O
to jak najbardziej prawda, wręcz oczywistość.

Żle założyłem, że mu chodzi o 10 sek. nie materiału filmowego, tylko o okres, w którym ten materiał jest tworzony, więc oczywiście nie mam racji w tym przypadku :D


środa, 14 maja 2014, 23:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
mihuu napisał(a):
(mowa oczywiście o filmie 50p). Czyli na 10 sekund potrzeba 500 zdjęć itd.

No jak się upierasz na 50p to rób. Tylko po co :?


środa, 14 maja 2014, 23:12
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3253
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
a ja też ostatnio robiłem właśnie w 50p i bardzo ładnie wyszło, lepiej niż 25p.

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


czwartek, 15 maja 2014, 08:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 18 sierpnia 2009, 08:21
Posty: 37
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
Ja trybu 25p nie lubię. Obraz skacze itd. Oczywiście jest to kwestia gustu i upodobań ale ja wolę obraz płynniejszy stąd 50p. Ale wracając do tematu.

Czyli można używać tylko samej migawki elektronicznej? I rozumiem, że jeżeli jest włączona opcja migawka elektroniczna wtedy używana jest tylko ona tak? A migawka mechaniczna jest cały czas otwarta (nie zużywa się) i stąd mamy podgląd live?


piątek, 16 maja 2014, 11:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 stycznia 2010, 23:56
Posty: 404
Post Re: DMC-GH3 - timelapse
mihuu napisał(a):
Czyli można używać tylko samej migawki elektronicznej? I rozumiem, że jeżeli jest włączona opcja migawka elektroniczna wtedy używana jest tylko ona tak? A migawka mechaniczna jest cały czas otwarta (nie zużywa się) i stąd mamy podgląd live?

Tak.

Zamierzasz zakupić gh3 czy już posiadasz?

_________________
Doświadczenie: HMC151, XF100, AC130, AF101, GH3, 5dMKII, 6D


piątek, 16 maja 2014, 14:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL