Teraz jest wtorek, 16 października 2018, 22:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Canon 6d problem z zapisem....? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Canon 6d problem z zapisem....?
witam,
zdarzyło sie może komus ze gdy podczas nagrywania canonem 6d aparat nagle się wyłączył? padła bateria, ale bez ostrzeżenia, bez procedury wyłączenia aparatu - tak jakby ktos fizycznie wyciągnął baterie z korpusu.
oczywiscie nagrywany materiał przepadł. stad pytanie, trwał on ok 5 min, czy nie powinno być jakiegoś śladu na karcie po tym? czy nie ma możliwości odzyskania?

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


czwartek, 14 sierpnia 2014, 21:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Canon 6d problem z zapisem....?
Spotkało mnie to w GH2 jednak ten materiał znajdował się na karcie ale:
1. Plik był uszkodzony i nie dało się go odtworzyć w aparacie.
2. Po podłączeniu karty prze czytnik plik jest widoczny lecz nie można go było skopiować na PC. Uszkodzona struktura pliku.
3. Po paru próbach przy użyciu wszelkiej maści programów do naprawy plików, kopiowania uszkodzonych plików udało mi się przenieść nagranie na PC. Jednak nic to nie dało i nie można było załadować pliku do programu NLE. Zawsze wyskakiwał błąd.
4. Po paru próbach udało mi się go tylko odtworzyć w Windows Media Player i tu zapaliła mi się żarówka nad głową :) 8O :mrgreen:
5. FRAPSEM zgrałem materiał z WMP i problem rozwiązany 8)


piątek, 15 sierpnia 2014, 00:06
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 maja 2008, 21:26
Posty: 143
Post Re: Canon 6d problem z zapisem....?
rozumiem ze aparat na bieżąco zapisuje od razu na kartę? bo chyba nie ma az takiego buforu zeby zmiescic całe ujecie które trwalo ok 5 min,

karta to SanDisk Extreme PRO 95mb

zna ktoś może jakąś opcje odzyskiwania danych z takich kart?

_________________
Czy świat wiele się zmieni, gdy z młodych gniewnych powstaną starzy wkur***ni?


piątek, 15 sierpnia 2014, 03:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Canon 6d problem z zapisem....?
yokomo napisał(a):
rozumiem ze aparat na bieżąco zapisuje od razu na kartę? bo chyba nie ma az takiego buforu zeby zmiescic całe ujecie które trwalo ok 5 min,

karta to SanDisk Extreme PRO 95mb

zna ktoś może jakąś opcje odzyskiwania danych z takich kart?

Aparat posiada bufor, przez który "przechodzi" nagranie. Mieści się tam parę sekund więc zapis tak do końca nie jest na żywo.

Zazwyczaj z kartami SanDisk dołączany jest kod od programu do odzyskiwania danych. Od tego bym zaczął. Takie przygody z przerwaniem zapisu ma się zazwyczaj na nieoryginalnych bateriach, które potrafią wyłączyć się w najmniej oczekiwanym momencie co skutkuje właśnie uszkodzeniem ostatniego nagrania. W oryginalnych zanim bateria padnie aparat zamyka prawidłowo nagranie i kulturalnie aparat się wyłączy z odpowiednią informacją :)


piątek, 15 sierpnia 2014, 06:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Canon 6d problem z zapisem....?
Witam
Mnie też to spotkało bateria się szybko wyczerpała ja nie zwróciłem uwagi na poziom w wizjerze i ostatni plik aktualnie nagrywany przepadł. Zazwyczaj bez ostrzeżenia wyczerpują się zamienniki kiepskiej jakości. Niby jeszcze trochę mocy jest a tu nagle bach i zero. Szczęście filmowaliśmy we trzech. W kamerach przynajmnie sony jest duży bufor i po wymianie baterii odzyskuje nie zapisany plik. W aparacie tego nie ma. Trzeba dobrze znać możliwości swoich baterii. :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 18 sierpnia 2014, 19:15
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Canon 6d problem z zapisem....?
Miałem coś podobnego, ale z 5DMII. W tym przypadku myślę że chodziło napewno o wysoką temperaturę, bo aparat nagle się wyłączał pomimo iż akumulator był naładowany, (nie pamiętam,ale także używałem chyba baterii zamienników).

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


wtorek, 19 sierpnia 2014, 09:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL