Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 11:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Sony A3000, ILCE-3000 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Sony A3000, ILCE-3000
Witam Koledzy
Kupiłem jakiś miesiąc temu aparat A3000 Sony i wszystko niby OK tylko czemu jak nagrywam w jakości 1920 x 1080 (Full HD, 25p, AVCHD, 24 Mbit/s, FX) lub 1920 x 1080 pix (Full HD, 50i, AVCHD, 17 Mbit/s, FH) robi mi straszną 'galaretkę' aż oczy bolą jak sie patrzy a kartę mam Transcend 32GB z zapisem 25 MB/SEK a więc gdzie leży problem??? czyżby aparat był wadliwy ???
Pozdrawiam

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


sobota, 20 września 2014, 15:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
Daj jakiś materiał z galaretką bo trudno zrozumieć o co ci chodzi.


sobota, 20 września 2014, 16:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1375
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
Podwies jakas probke.


sobota, 20 września 2014, 16:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
Przepraszam ale faktycznie trochę chaotycznie napisałem
dziś zrobiłem dwa takie same ujęcia wiec sami zobaczcie a aparatem powoli przesuwałem już sam go nie rozumiem
1. 50i 24M AVCHD
http://uploaded.net/file/44d0oqqb
2. 25p 24M AVCHD
http://uploaded.net/file/lm8jtwe1

Jest jeszcze opcja zapisu do MP4 ale maks 1440 a chyba przy 1920 50i nie powinno tak działać

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


niedziela, 21 września 2014, 11:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
Pobrałem 50i ale to wygląda jak 25p. Poza tym obczaj ten temat, bo być może że i o to Ci chodzi:
http://videodslr.pl/obraz-jak-stroboskop-t380.html

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


niedziela, 21 września 2014, 12:26
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
maviozo napisał(a):
Pobrałem 50i ale to wygląda jak 25p. Poza tym obczaj ten temat, bo być może że i o to Ci chodzi:
http://videodslr.pl/obraz-jak-stroboskop-t380.html

No tak bo to jest jest 25p ale mimo rzeczy czy tak powinien nagrywać 25p żeby robiło stroboskop? już mi sie chyba odwidział ten cały A3000 i załuję ze nie wziąłem NEX5R który nagrywa 1920 50p poprostu jakaś masakra

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


niedziela, 21 września 2014, 13:40
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 września 2012, 10:11
Posty: 35
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
5r tez robi stroboskop ...nic nowego ,nie znam lustrzanki ktora tego nie robi :D
pociesze Cie, nawet w fs100 jest ten efekt oczywiscie mniejszy ale jest :wink:


niedziela, 21 września 2014, 15:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
Odechciało mi się tego pobierać z uwagi na prędkość. Lepiej założyć konto na dropbox - https://db.tt/s1gK5Kid. Mamy własną przestrzeń na pliki i szybciej to idzie.


niedziela, 21 września 2014, 17:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2014, 14:10
Posty: 82
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
sprawdź "shuter speed" przy czasie dłuższym niż 1//50 może tak być


niedziela, 21 września 2014, 18:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
Tomas73 napisał(a):
5r tez robi stroboskop ...nic nowego ,nie znam lustrzanki ktora tego nie robi :D
pociesze Cie, nawet w fs100 jest ten efekt oczywiscie mniejszy ale jest :wink:

Co ma do tego FS100 czy cokolwiek innego, skoro "problem" leży w specyfice 25p, panoramowania i zapewne za szybkiej migawce? Mógłby sobie nawet i Arri 65 nagrywać, też by to wyszło. :wink:

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


niedziela, 21 września 2014, 22:39
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
mstmst napisał(a):
Odechciało mi się tego pobierać z uwagi na prędkość. Lepiej założyć konto na dropbox - https://db.tt/s1gK5Kid. Mamy własną przestrzeń na pliki i szybciej to idzie.

Jest już na Dropboxie
plik 1920x1080 50i 24M
https://www.dropbox.com/s/nm1rwb1vgikjd ... M.MTS?dl=0
plik 1920x1080 25p 24M
https://www.dropbox.com/s/2setn9vvaitgy ... M.MTS?dl=0

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


poniedziałek, 22 września 2014, 08:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
Tomas73 napisał(a):
5r tez robi stroboskop ...nic nowego ,nie znam lustrzanki ktora tego nie robi :D
pociesze Cie, nawet w fs100 jest ten efekt oczywiscie mniejszy ale jest :wink:

Może i 5R też robi ale nie rozummiem ze w testach A3000 piszą że filmy w FHD są wręcz rewelacyjne skoro tu takie rozczarowanie a myślicie ze biorąc pod uwagę 1920 x 1080 pix. 50p (Full HD, AVCHD) z jakością 28 Mbit/s nie bedzie płynniejszy obraz niż w tym całym Soniaku który ma 1920 x 1080 pix (Full HD, 50i, AVCHD, 24 Mbit/s, FH) ???

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


poniedziałek, 22 września 2014, 08:28
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:43
Posty: 23
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
Witam
Czy napewno shutter speed było na 50. Co do pliku 50i wygląda to jakby były zamienione półobrazy.
Pozdrawiam, Grzesiek.


poniedziałek, 22 września 2014, 10:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 13 maja 2013, 18:43
Posty: 44
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
gregoriusr(0) napisał(a):
Witam
Czy napewno shutter speed było na 50. Co do pliku 50i wygląda to jakby były zamienione półobrazy.
Pozdrawiam, Grzesiek.

Witam Grzegorz
Tak shutter speed jest na 50 zresztą sam zobacz jak mam ustawione a poniżej filmik z tych ustawień
Ustawienia
https://www.dropbox.com/s/91baokn9uh7xt ... 7.jpg?dl=0
Film
https://www.dropbox.com/s/pkr6kbd3eajop ... 4.MTS?dl=0
Pozdrawiam
Paweł

_________________
CPU : Intel® Core™ i7-4790K (8M Cache, up to 4.40 GHz) Devil's Canyon
MB Brand : ASRock
MB Model : B85 Fata1ity Killer
GPU Type : ASUS GTX680 4GB DDR5
RAM : 8192 MB DDR3 1600Mhz CL16
SSD: Kingston v300 240GB SATA/600
HDD: Seagate® Expansion™ 3TB 7200


poniedziałek, 22 września 2014, 10:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Sony A3000, ILCE-3000
PabloNT napisał(a):
mstmst napisał(a):
Odechciało mi się tego pobierać z uwagi na prędkość. Lepiej założyć konto na dropbox - https://db.tt/s1gK5Kid. Mamy własną przestrzeń na pliki i szybciej to idzie.

Jest już na Dropboxie
plik 1920x1080 50i 24M
https://www.dropbox.com/s/nm1rwb1vgikjd ... M.MTS?dl=0
plik 1920x1080 25p 24M
https://www.dropbox.com/s/2setn9vvaitgy ... M.MTS?dl=0

Te nagrania to masakra 8O Oba wyglądają identycznie więc wychodzi na to, że czy to 25p czy 50i to cały czas mamy zapis progresywny. W 50i 25p jest tylko owinięte w przeplot ale i tak nie ma to znaczenia przy tym nagraniu. Obraz 25p ma swoją specyfikę ale to co tu dałeś to jest po prostu kaszana do kwadratu. Nawet skrócenie czasu do 1/100 i więcej nie powinno wpływać na taką degradację nagrania - !!! Tym bardziej, że ustawiłeś czas na 1/50 więc powinno być dobrze. Tu KLIK bawiłem się obiektywem ze światłem 2.0 i czas miałem ustawiony na 1/4000. Widać "strobo" bardziej ale nie aż takie jak w twoim nagraniu. Trudno mi jest napisać co jest nie tak. Czy aparat posiada inny tryb zapisu - np. 720p w 50k/s ? Może tu będzie lepiej ? Ale z drugiej strony nagranie w 1920x1080 tak nie powinno wyglądać nie zależnie od 50i czy 25p !!!!!


poniedziałek, 22 września 2014, 16:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL