Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 05:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Canon XhA1 - błąd kasety/napędu? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 grudnia 2012, 01:43
Posty: 45
Post Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Witam
Kiedy wkładam kasetę kamera ją czyta (pokazuje jej czas) lecz kiedy przyciskam "rec" lub próbuje przewinąć wyskakuje informacja o wysunięciu kasety. Testowałem na kilku firmowych kasetach, problem jest ten sam. Dodam że przy wysuwaniu napęd? tak jakby burczy.

Z problemem spotykam się po raz pierwszy. Nic takiego nigdy mi się nie przytrafiło.

Jakieś pomysły co mogło się stać?


niedziela, 23 listopada 2014, 23:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 listopada 2007, 20:21
Posty: 31
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Witam.

Sprawdź rolkę dociskającą,prowadzącą taśmę.
Jest ona osadzona na metalowym trzpieniu.
Rolkę na trzpieniu przytrzymuje plastykowa tulejka,
jest ona bardzo mała.
W moim przypadku (objaw był identyczny z tym co opisujesz),
była pęknięta ta plastykowa tulejka.
Trzeba ją wymienić,nową zrobiłem z wkładu od długopisu.
Dobrałem taki wkład, żeby ciasno wchodził na ten metalowy
trzpień.
Objawy ustąpiły, nagrałem 6 godzin testu na różnych
kasetach z kamerą w ruchu i wszystko jest ok.
Przy pękniętej tulejce rolka przesuwa się do góry trzpienia
i źle prowadzi taśmę, wyskakuje napis WYJMIJ KASETĘ.

Pozdrawiam.


Załączniki:
ROLKA.JPG
ROLKA.JPG [ 776.56 | Przeglądane 165 razy ]
środa, 26 listopada 2014, 21:44
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 grudnia 2012, 01:43
Posty: 45
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Niestety chyba nie o to chodzi.
Zrobiłem 3 wersje tulejek które idealnie pasują i nic się nie zmieniło.
Przy okazji zgubiłem małą zaślepkę do rolki...

Będę musiał wysłać kamerę do naprawy, innego wyjścia chyba nie ma.


czwartek, 27 listopada 2014, 15:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 listopada 2007, 20:21
Posty: 31
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Szkoda, że nie mogłem pomóc.
W niektórych kamerach pękały uchwyty od paska,
pod który wkłada się dłoń, w mojej pękł,
ale jakoś szczęśliwie ją złapałem.
Żeby dokładnie zobaczyć przesuw taśmy,
odkręciłem cały bok, mechanizm wtedy ładnie widać.
Użyłem kasetki ze zdjętymi klapkami ochraniającymi taśmę,
wtedy klapki nic nie zasłaniają i widoczny jest cały przesuw taśmy.
O jakiej zaślepce do rolki piszesz ?


Załączniki:
TAŚMA.JPG
TAŚMA.JPG [ 1.94 | Przeglądane 117 razy ]
PĘKNIĘTA TULEJKA.JPG
PĘKNIĘTA TULEJKA.JPG [ 1.99 | Przeglądane 117 razy ]
czwartek, 27 listopada 2014, 22:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 grudnia 2012, 01:43
Posty: 45
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Hmm może warto pokombinować rozkręcenie kamery żeby mechanizm było widać. Nigdy nie próbowałem i się boje, tym bardziej że jak kiedyś chciałem odkręcić to nie mogłem bo dobrze poprzedni właściciel zakręcił. Nawet nie wiem czy mam takie małe śrubokręty.

W rolce dociskającej jest mikroskopijna zaślepka. Możliwe że wpadła mi do środka kamery...


piątek, 28 listopada 2014, 00:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 grudnia 2012, 01:43
Posty: 45
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Wysłałem sprzęt do oficjalnego serwisu Canon. Hmm przyczyna niby znaleziona ( cały mechanizm do wymiany :D ). Jednak co do kosztów jestem nieco zszokowany. Zna ktoś dobry i tańszy serwis w którym bez problemu można naprawić kamerę?


Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 101.6 | Przeglądane 188 razy ]
piątek, 19 grudnia 2014, 21:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1375
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Dlaczego zakryles najistotniejsza informacje, czyli kwoty, tu mie ma co ukrywac. Oficjalnego czyli jedynego w PL czyli na Zytnia?, a jak wiadomo tanio to tam nie jest.


piątek, 19 grudnia 2014, 21:50
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 grudnia 2012, 01:43
Posty: 45
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Dlaczego zakryłem cenę? Nie chce żeby inne serwisy sugerowały się tymi kosztami :) Sprzęt póki co jest na Żytniej czeka na decyzję. Wysłałem pytanie jeszcze do kilku innych serwisów. Zobaczymy na ile oni wycenią usługę :)


piątek, 19 grudnia 2014, 22:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2010, 21:12
Posty: 28
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Pytasz o inne serwisy, nic z tego. Tak, czy owak i tak musisz wysłać do serwisu "Na Żytnią" Canon nikomu z poza swojej sieci serwisów nie udostępnia części zamiennych i "klapa" Co do ceny, ja niedawno cały kompletny mechanizm do Sony FX1 wymieniłem w krakowskim serwisie XXXX za 960 zł. Ile sobie "krzyknęli" u Canona?


sobota, 20 grudnia 2014, 20:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 6 grudnia 2012, 01:43
Posty: 45
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Powiem tyle że "Żytnia" ścina 800zł za samą "robociznę" co dla mnie to oszałamiająca kwota...
Hmm też znalazłem w Krakowie serwis i pewnie tam pójdę osobiście, gościu za robotę chce o wiele mniej także zobaczymy.


niedziela, 21 grudnia 2014, 11:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 12 sierpnia 2010, 21:12
Posty: 28
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
No to sobie pięknie zaśpiewali! Doliczyć za mechanizm pewnie drugie 800zł i masz niemal tyle ile warta kamera. A tak z ciekawości, ile godzin przepracował ten Canon że mechanizm "kaput" Ja na swojej FX1 miałem ok 1600 godz. pracy głowicy i wszystko było OK, tylko pod koniec kasety przy stop/start zaczynała pikslować.


niedziela, 21 grudnia 2014, 13:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Panowie niestety nie ma co dyskutować na temat autoryzowanych serwisów gdyż czy to dotyczy aut czy kamer to zawsze będzie drożej niż u Pana Janka w garażu lub innych nieautoryzowanych serwisach. Zasada jest taka, że "dokręcenie śrubki w takowym serwisie to nie jest drogie ale już wiedza jaką śrubkę, gdzie i jak mocno to już jest ten koszt" niestety. Ja osobiście zawsze canony zostawiałem na żytniej owszem cena była wyższa ale miałem pewność że nagle w najbardziej nieodpowiednim czasie coś się wydarzy z przyczyn złej naprawy. Choć raz w niby autoryzowanym serwisie sony w Warszawie kamerkę mi schrzanili. Ale i tak zostaję przy autoryzowanych ewentualnie dobrych sprawdzonych innych zakładach np Euro-cori z Krakowa. Natomiast zdecydowanie odradzam samodzielne zabawy z naprawami gdzie wtyka się np: wyżej wymienioną rurkę od wkładu od długopisu do kamery za 15 000zł. Sorry ale wydajemy albo większą kasę na sprzęt a bawimy się w taki shit. Takie zabawy to owszem ale w kamerkach domowych od których nie zależy jakość wykonywanych usług w firmie. Tym bardziej przez osoby które się na tym nie znają a chcą kamerę sobie naprawić. 8O
Takie jest moje zdanie i ja proponuję nie bawić się samemu tylko albo przełknąć cenę autoryzowanych serwisów albo oddać do innych cieszących się dobrą opinią, ewentualnie jest też trzecia opcja czyli pozbycie się starej kamery i zakup nowej. :wink:

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


niedziela, 21 grudnia 2014, 13:19
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
http://www.fotomaerz.de/

Tu będzie pewnie taniej i lepiej niż na Żytniej niestety kamery Canona
naprawiane są w Hamburgu nie w Berlinie a na Żytniej zachowują
się jak udzielni władcy. Nawet jeśli mamy oczywistą usterkę jak wyżej
wymieniona spadająca rolka to nie dowiedziałem się ile będzie kosztować
jej naprawa lub wymiana bez przysłania do nich całej kamery. Na moją
propozycję że wyślę zdjęcia bo przecież to łatwiej, szybciej i nie będzie
kosztów, straconego czasu i ryzyka związanego z przesyłaniem sprzętu
cieć z recepcji odpowiedział że technik nie będzie się fatygował do
komputera by je zobaczyć a czemu ... bo nie ! i ceny naprawy mi nie poda !
Najbardziej mnie to wk...o bo sam jestem technikiem RTV i wiem że to żadna
łaska czy kłopot i gdyby był dostęp do części Canona to w godzinę ogarniam
naprawę sam, gdyż lubię mieć porządek w sprzęcie i nie akceptuję też zbytnio
środków zastępczych typu rurka z wkładu no ale... . Z Berlina dostałem
prawie natychmiast odpowiedź wraz z ceną, terminem i zaproszeniem
na konkretny adres ale jednak wobec trudności i odległości dopasowałem
tą tulejkę sam a dla potomnych info koszt naprawy tego w DE to było
250 Euro + transport. Wymieniane jest wtedy całe ramie z rolką dociskową.

Poniżej fota, którą chciałem przesłać do wyceny i część zamienna, którą
trzeba wymienić gdyby był problem ze zrozumieniem fotki co jest uszkodzone.
Ale to jednak nie wystarczyło do wyceny naprawy w "Serwisie na Żytniej"
a w Fotomaerz.de bezproblemowo i niemal od ręki.


Załączniki:
1 Pinch Roller.jpg
1 Pinch Roller.jpg [ 745.28 | Przeglądane 97 razy ]
2 back.jpg
2 back.jpg [ 54.02 | Przeglądane 95 razy ]
3 front.jpg
3 front.jpg [ 54.13 | Przeglądane 90 razy ]
niedziela, 21 grudnia 2014, 15:10
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 19 listopada 2007, 20:21
Posty: 31
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
FreeLancer z serwisami jest dokładnie tak jak opisałeś,
trzeba wysłać kamerę.
Dzwoniłem do Warszawy i Krakowa mówiłem co chcę wymienić,
ale odpowiedź zawsze była taka sama dostarczyć sprzęt, bo mogą być jeszcze inne uszkodzenia. Jedynie co się dowiedziałem to samej tulejki jako część zamienna nie ma.
A co do wymiany ramienia z rolką 250 euro + transport to przecież ponad 1000 zł. Nowy cały mechanizm do canona kosztuje 149 dolarów, czyli mniej niż 500 zł.
A tulejkę zrobiłeś z wkładu do długopisu czy miałeś jakiś lepszy patent.


niedziela, 21 grudnia 2014, 18:23
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 17 maja 2010, 15:31
Posty: 1
Post Re: Canon XhA1 - błąd kasety/napędu?
Witam. Koszt wymiany kompletnego mechanizmu w CS Canon to 1250zł :( Trudno powiedzieć, czy to dużo, czy mało. Wszak dostajemy nową głowicę, a przy okazji resetowane są zegary. natomiast zaskakujący jest, tak jak napisał kolega Azen udział procentowy robocizny w tej operacji. Berlin blado wypada w tej konkurencji z ceną ponad 1000zł przy wymiane tylko ramienia z rolką.


poniedziałek, 22 grudnia 2014, 23:47
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL