Teraz jest czwartek, 21 czerwca 2018, 18:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Komputer nie widzi kamery (SONY DCR-TRV110e)?? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Komputer nie widzi kamery (SONY DCR-TRV110e)??
Mam kamerę SONY DCR-TRV110e i chciałem zgrać film do kompa.
Mój komputer to ACTINA Tytan 4 z wbudowanym kontrolerem IEEE1394 VIA zgodnym z OHCI. Kupiłem kabel FireWire 4/4 i po próbie podłączenia tej kamerki komputer jej wogóle nie widzi.
Próbowałem programu Pinnacle Studio 8, i standardowego programu z XP Windows Movie Maker.
Gdzie tkwi problem?
Pomóżcie!!


niedziela, 12 października 2003, 18:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post podobny problem : (((
witaj
to nie bedzie odp na Twoj problem, chce sie tylko dolaczyc do prosby o pomoc. mam identyczna sytuacje - komputer nie widzi kamery (Panasonic NV-DS29). Kupilam karte i firewire, wszystko podlaczylam i nic. w ogole jej nie widzi. tez uzywam pinnacle studio 8. zadawalam to pytanie na roznych grupach dyskusyjnych i nikt nie umial mi pomoc. nie mam pojecia co z tym dalej zrobic : (
Ola


niedziela, 12 października 2003, 20:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
:!:
... czy system "widzi" kartę IEEE?
... czy kabel jest O.K ?


poniedziałek, 13 października 2003, 09:02
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
tak jak powiedzial progerian, najczestsza przyczyna to wadliwy kabel. druga to zle zainstalowany soft (drivery) od kontrolera FW


poniedziałek, 13 października 2003, 09:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
System widzi kartę FireWire i pokazuje ze jest prawidłowo zainstalowana.
Co do kalbla to nie sprawdzałem go, jak to zrobić?


poniedziałek, 13 października 2003, 12:37
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
najprościej to iść do kogoś kto tym się zajmuje i zgrywa z kamery na kompa :))) albo kupić nowy kabelek


poniedziałek, 13 października 2003, 13:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W taki sposób to wiem że można sprawdzić, tylko ja nie mam możliwości (nie znam nikogo zajmującego się tym). Może ktoś ma schemat połączeń takiego kabla, to sprubuje sobie sam sprawdzić.


poniedziałek, 13 października 2003, 16:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post podobny problem
Mam ten sam problem z inną kamerą. Ciekaw jestem, czy udało Ci się go rozwiązać. Jeżeli tak, to napisz w jaki sposób.

Pozdrawiam!


środa, 15 września 2004, 13:38
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 00:09
Posty: 107
Lokalizacja: Radom
Post 
Witam
Mam laptopa dell d505 podłączam kamerkę sony trv17. No i jest wszystko w porządku do czasu gdy exportuję materiał z premiera na vhs.
Proponuję wam zrobić eksperyment. Jeżeli macie jakiś stacjonarny komputer z firewire podłączcie z nim laptopa kabelkiem utworzycie wtedy sieć. Powinno wyskoczyć, że wykryto urządzenie sieciowe. Jeżeli nie to zapewne problem tkwi w kablu.
Jeżeli sieć wam zadziała to podejrzewam, że przyczyną może być typ karty tzn że ma ona tylko 4 piny. Te dwa dodatkowe piny, które są w kartach PCI w stacjonarnych kompach są prawdopodobnie zasilające. Dają dodatkowy prąd (oczywiście nie jestem tego pewien). Zapewne jedynym rozwiązaniem jest zakup kontrolera firewire z wyjściami 6-cio pinowymi aby móc używać kabelka 4-6.
Moje spostrzeżenia wynikają z faktu iż mam na laptopie i stacjonarnym zainstalowane dokładnie identyczne oprogramowanie. Na stacjonarnym ten problem nie występuje.
Nie podejrzewam także aby problem tkwił w sterownikach. Wszystkie kamery jakie używałem w systemie win XP same instalowałe sterowniki.
Ale może dla pewności lepiej poszukać sterów na stronie producenta i zainstalować.
Pozdrawiam.


środa, 15 września 2004, 15:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Schemat kabelka nic ci nie da - to poprostu słabej jakości kabel i tyle. Jedynie wymiana na inny może pomóc - były już takie posty na Forum. Ja mam kabelek za 18 zł kupiony w sklepie komputerowym i działa... na całe szczęście.


czwartek, 16 września 2004, 11:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Matrix napisał(a):
Schemat kabelka nic ci nie da - to poprostu słabej jakości kabel i tyle. Jedynie wymiana na inny może pomóc - były już takie posty na Forum. Ja mam kabelek za 18 zł kupiony w sklepie komputerowym i działa... na całe szczęście.


matrix zobacz 8O jaka date ma ten watek
prawie rok
GregoriusR dobrze prawi
4/6 kabel jest do łaczenia kamera kop
4/4 jest do łaczenia kamerek ze soba lub innych urządzeń cyfrowych z 4 pinowym kont.
a 6/6 do łaczenia kopów np. sieć
czyli jaki by nie miał kabel 4/4 to podłaczenie do kopa kamerki nie zadziała


czwartek, 16 września 2004, 11:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ja mam karte FireWire w kompie z jednym gniazdem 4. Wobec tego zadziala, oczywiscie jesli ma taki port.


czwartek, 16 września 2004, 12:40
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano czwartek, 30 września 2004, 12:36 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 16 września 2004, 13:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
jam3 napisał(a):
matrix zobacz 8O jaka date ma ten watek
prawie rok

Nie ja go odgrzałem :P


czwartek, 16 września 2004, 13:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL