Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 23:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Witam! i pytam 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 13 października 2003, 08:17
Posty: 144
Lokalizacja: Skarżysko Kamienna
Post Witam! i pytam
Cześć
niejako, że w sobotę zostałem właścicielem kamery -Panasonic NV-DS60- chciałbym się przywitać z bywalcami tego forum:

siemacie

odrazu też skorzystam z możliwości zadawania pytań a mianowicie:

jak skasować nagraną kasetę? (chcę żeby była znów czysta)

dzięki za odpowiedź na to proste (nie dla mnie) pytanie

pozdrawiam


poniedziałek, 13 października 2003, 08:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
nie stosuje sie czegos takiego jak kasowanie kaset. przyczyna jest prosta: z kazdorazowo wykonanym na kasecie zapisem (kasowanie to tez zapis) obniza sie jakosc nosnika (kasety). Jesli koniecznie chcesz pozbyc sie materialu z kasety to albo zagraj go innymi zdjeciami, albo nagraj czern. Czern mozesz nagrac przy np. zaslonietym obiektywie kamery, zamknietej calkowicie przyslonie, albo na magnetowidzie nie podlaczajac zadnego sygnalu.


poniedziałek, 13 października 2003, 10:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
witam.
ale jak nagra czerń to i tak coś jest nagrene.
koledze pewnie chodzi o to by mieć pustą kasete z uwagi na timecode


poniedziałek, 13 października 2003, 10:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Najprostsza metoda to położyć taśmę koło silnego magnesu.

_________________
hi-rek


poniedziałek, 13 października 2003, 12:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
były kiedyś w sprzedaży podobne kasowarki magnetyczne do kaset audio.
ale z tego co pamiętam nie kasowały najlepiej póxniejsze nagrania na tej kasecie nie były rewelacyjne. czuje ze z wizją może być podobnie


poniedziałek, 13 października 2003, 12:58
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
no ale jak ja wykasuje calkowicie to z tego co wiem nie bedzie mial timecode - musi nagrac czern lub zebre - przynajkmniej na poczatku - prwada???

PZDR


poniedziałek, 13 października 2003, 21:53
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post Re: Witam! i pytam
michas napisał(a):
jak skasować nagraną kasetę? (chcę żeby była znów czysta)
pozdrawiam

Raz nagrana cyfrowo kaseta nigdy nie będzie czysta. Prawdę mówiąc co znaczy czysta - brak obrazu czy time code?
TC po nagraniu całej kasety będzie zawsze taki sam (nawet po 10-tym nagraniu) chyba, że ktos zrobi lukę w nagrywaniu :evil: Zostawienie fragmentu nie nagranej kasety dla montującego czyjś film to tragedia!


wtorek, 14 października 2003, 03:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Witam! i pytam
[quote="gaz Raz nagrana cyfrowo kaseta nigdy nie będzie czysta. Prawdę mówiąc co znaczy czysta - brak obrazu czy time code?
TC po nagraniu całej kasety będzie zawsze taki sam (nawet po 10-tym nagraniu) chyba, że ktos zrobi lukę w nagrywaniu :evil: Zostawienie fragmentu nie nagranej kasety dla montującego czyjś film to tragedia![/quote]

Tragedia bedzie wtedy jak edytujesz jako INSERT wtedy masz CTL, zaleta jest ze mozesz wgrac audio i video osobno, jesli zas edytujesz jako ENSAMBLE to nie potrzebujesz CTL, potrzebujesz tylko na poczatku tasmy kilkusekundowy fragment czerni lub zebry - niestety w tym wypadku audio i video ida razem... Mam nadzieje, ze nic nie namieszalem...


wtorek, 14 października 2003, 04:12
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
dyskusja chyba niepotrzebna bo jak kolega jest poczatkujacy to pewnie o TC ma pojecie marne.. Konkluzja jest taka, ze nie kasuje sie kaset cyfrowych bo to 1. niepotrzebne 2. pogarsza jakosc

A co do wywodow na temat edycji insertowej i asemblowej to moja rada jest taka, zeby zawsze sobie przygotowac nowa kasete poprzez zagranie jej czernia od poczatku do konca(assembly). Nagrywa sie wtedy na calej dlugosci jeden niezerwany TC i potem przy edycji nie ma zadnych problemow (oczywiscie edytowac na insertach). Jak komus sie nie chce albo nie ma czasu na przygotowanie kasety to na asemblu tez sobie da rade, ale z praktyki wszyscy wiedza, ze zawsze sie gdzies niechcacy wtedy na tasmie TC zerwie...


wtorek, 14 października 2003, 12:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL