Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 08:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Glidecam +Canon XH A1 = drgania 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 czerwca 2013, 15:59
Posty: 13
Post Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Witam

Od pewnego czasu jestem posiadaczem glidecama HD-2000 z szybkozłączką, jednak cały czas nie mogę dać sobie rady z drobnymi drganiami pojawiającymi się podczas filmowania. Drgania występują cały cały czas podczas ruchu są jednostajne, wyglądają tak jakby jakaś śrubka nie była dokręcona lub jakby w kamerze optyczna stabilizacja obrazu była włączona. Moja kamera do Canon XH A1 + lampa+rekorder(łącznie około 4,5kg)

Próby usunięcia drgań:
- wyważenie wg tutoriali na youtube
- wyłączenie stabilizacji obrazu w kamerze(menu->nastawienia kamery->stabilizator)
- zwiększenie/zmniejszenie ilości odważników
- wydłużenie/skrócenie drążka
- dokręcenie wszystkich śrubek

Ogólnie w glidecamie nie widzę żadnych luzów, również kamera przymocowana do niego nie ma żadnych luzów.

Co może być przyczyną? bo już nie mam pomysłów. Może w kamerze są jeszcze jakieś inne ustawienia dotyczące stabilizacji obrazu?


niedziela, 3 maja 2015, 21:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
podwieś może jakiś materiał bo trudno tak na sucho debatować...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


niedziela, 3 maja 2015, 21:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 czerwca 2013, 15:59
Posty: 13
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Przykładowy film: https://vimeo.com/126749867


poniedziałek, 4 maja 2015, 09:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Według mnie to po prostu nie potrafisz się nim jeszcze posługiwać. Nie da się tak zwyczajnie wziąć do ręki po kłopocie. Urządzenie stabilizujące musi być dobrze (odpowiednio) wyważone (przykłady na YT), a Ty musisz nabrać dużej wprawy. Bardzo ważny jest odpowiedni chód... Efekty przyjdą z czasem :-)

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


poniedziałek, 4 maja 2015, 09:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
To nie wina sprzętu ale operatora. :wink: Spróbuj z czymś lżejszym jakiś aparat z szerokim kątem i ćwicz.

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


poniedziałek, 4 maja 2015, 10:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 czerwca 2013, 15:59
Posty: 13
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Hmm mówisz, że tak mi ręka drga - nie mówię tutaj o tych dużych wahnięciach, ale o drobnych drganiach - widać je najlepiej na drugim ujęciu patrząc się na karmnik.

Też na początku o tym pomyślałem i wczoraj poprosiłem znajomego, który pakuje na siłce. U niego też tak samo drga obraz(pomimo, że ręka drga znacznie mniej niż u mnie). Więc nie jestem przekonany do tej teorii.


poniedziałek, 4 maja 2015, 10:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Tu żaden paker nie pomoże tylko wprawa i doświadczenie (to jest bardziej kwesta techniki niż siły). Napisałem ci poćwicz chód. Nie da się przejść parę kroków ze stabilizatorem i nabrać doświadczenia. Musisz w sobie wyćwiczyć pewne odruchy (jak z jazdą na rowerze czy nartach). Czeka cie "parę" ładnych godzin pracy - inaczej nie ma szans...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


poniedziałek, 4 maja 2015, 10:27
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 czerwca 2013, 15:59
Posty: 13
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Dzięki crit i kazikmaly za odpowiedzi. Ehh chyba jednak będzie trzeba zainwestować w kamizelkę, bo jednak 4,5kg+glidecam to nie dla mnie :wink:


poniedziałek, 4 maja 2015, 10:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Ale wiedz, że kamizelka ci nie załatwi sprawy techniki pracy ze stabilizatorem. Tutaj też trzeba wprawy w poruszaniu się :-) Kamizelka odciąża jedynie ręce ale najważniejsza jest wprawa i umiejętności nabyte ćwiczeniami. Poza tym w kamizelce dochodzi odpowiedni balans ciałem co też musisz opanować...

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


poniedziałek, 4 maja 2015, 10:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Pomijając te wszystkie sprawy co poruszyliście to ja widzę jakieś mikro drgania. Jak jest karmnik do ptaków ( 2 ujęcie )przez chwilę widać jakby luz na złączce. Obraz dziwnie zadrżał w pionie :?


poniedziałek, 4 maja 2015, 13:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 czerwca 2013, 15:59
Posty: 13
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Tak mstmst, dokładnie chodzi mi o te mikrodrgania, faktycznie może materiał nie jest idealny, bo nie liczyłem, że będę go gdzieś umieszczać, ale właśnie te mikrodrgania są problemem.


poniedziałek, 4 maja 2015, 14:03
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 czerwca 2013, 15:59
Posty: 13
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Kupiłem kamizelkę do swojego glidecama - jest znaczna poprawa. Zniknęły te drobne drgania, jednak widać kroki podczas chodzenia - kamera razem z całym ramieniem podczas stawiania kolejnego kroku idzie do góry i w dół. Próbowałem delikatniej chodzić jednak mimo wszystko widać kroki. Jakieś wskazówki?

Glidecam: HD-2000
Kamizelka flycam:
Obrazek


piątek, 22 maja 2015, 23:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Jeżeli całe urządzenie jest dobrze wyważone to tylko tak jak pisałem powyżej...
Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć :-)
Musisz wyczuć urządzenie i nabrać wprawy.

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


sobota, 23 maja 2015, 00:15
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 30 czerwca 2013, 15:59
Posty: 13
Post Re: Glidecam +Canon XH A1 = drgania
Dzięki crit za odpowiedź, glidecam jest dobrze wyważony. Ale delikatne wyprostowanie klatki piersiowej powoduje duże wachania całego ramienia i kamery. Oglądałem filmiki na youtubie i tam w ogóle nie widać kroków na filmie. Może jakieś wskazówki? :wink:


sobota, 23 maja 2015, 00:32
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL