Teraz jest czwartek, 15 listopada 2018, 06:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 problem z Canonem C100 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post problem z Canonem C100
Po podłączeniu 70-200 f4 USM do C100, kamera nie rejestruje dźwięku. Problem wystąpił dwukrotnie na dwóch różnych obiektywach ( 70-200 f 2.8 i 70-200 f 4.0). Nie bardzo potrafię sobie z tym poradzić. Klipy są "nieme", ale przy maksymalnym podgłośnieniu na komputerze słychać dźwięk zakłócenia, coś jakby do nagrywającej kamery przyłożyć telefon komórkowy szukający zasięgu. Po zmianie obiektywu na 17-55 f2.8 wszystko jest OK, nie ma najmniejszych problemów, dźwięk jest czysty i klarowny, żadnych zakłóceń. Ścieżka audio była rejestrowana przez wbudowane mikrofony. Czy do 70-200 f 4.0 USM trzeba zmieniać jakieś ustawienia w kamerze? Przeprowadziłem test w domu, mówiąc do kamery z podłączonym "problematycznym" obiektywem i wszystko nagrało się dobrze. Nie bardzo wiem na co powinienem zwrócić uwagę podczas filmowania z 70-200 f4.0 USM, żeby uniknąć w przyszłości takich problemów.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


niedziela, 13 sierpnia 2017, 12:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: problem z Canonem C100
Chwilowo do zamknięcia. Wydaje się, że problemem w takim zestawie jest zasilanie kamery akumulatorem Zoom. Wszystkie pliki nagrane na oryginalnej baterii Canona są z dźwiękiem i bez żadnych zakłóceń.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 07:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4546
Lokalizacja: Tczew
Post Re: problem z Canonem C100
Potwierdziło się? Bo nie negując obserwacji, ma to tyle samo sensu, co zanik WiFi w laptopie z jedną konkretną myszką, a taki przypadek znam. :D
Dziwić się potem takim rysunkom. :wink:
Obrazek

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 20 sierpnia 2017, 14:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: problem z Canonem C100
Nie potwierdziło się. Właśnie wróciłem z imprezy z mocno rozładowanym Zoomem i jak tylko wstałem ( jeszcze przed kawą) podpiąłem i przetestowałem... dźwięk jest bez zakłóceń. Pozostaje sprawa mojego niechlujstwa, czyli teoria, że podpinałem obiektyw na włączonym ( zdarza mi się :oops: ) body i coś nie zagrało. Teoria równie absurdalna, ale nie mam pomysłu na nic innego.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


niedziela, 20 sierpnia 2017, 14:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4546
Lokalizacja: Tczew
Post Re: problem z Canonem C100
Przypomniało mi się zaraz podpinanie IEEE 1394 pod włączoną kamerę i włączony komputer. Skutki bywały sporo gorsze. Jakoś mnie ominęło, ale za to mam prawie 100% pewności że wyjmując z marszu pendrive z USB narobiłem sobie kłopotu. Nigdy już się do mnie nie odezwał. :mrgreen:

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 20 sierpnia 2017, 15:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: problem z Canonem C100
Dobrze, że przypomniałeś fakt o kamerze i IEEE, teraz będę ostrożniejszy - już jestem, wczoraj pilnowałem tego wyłącznika jak nigdy.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


niedziela, 20 sierpnia 2017, 15:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 354
Post Re: problem z Canonem C100
Ja tam boję się podłączać obiektyw przy włączonym aparacie. Jakby nie patrzeć przy wkręcaniu jedziesz po stykach.

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


niedziela, 20 sierpnia 2017, 18:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 594
Post Re: problem z Canonem C100
W FSkach nałogowo zmieniam szkła przy pracy kamery od lat i nigdy nic się nie stało. Zarówno natywne szkła E jak i przez adapter metabones - na nim zresztą też zmieniam szkło przy włączonej kamerze.
Sony to oczywiście nie Canon, ale wątpię, żeby to miało wpływ.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


niedziela, 20 sierpnia 2017, 18:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: problem z Canonem C100
maviozo napisał(a):
W FSkach nałogowo zmieniam szkła przy pracy kamery od lat i nigdy nic się nie stało. Zarówno natywne szkła E jak i przez adapter metabones - na nim zresztą też zmieniam szkło przy włączonej kamerze.
Sony to oczywiście nie Canon, ale wątpię, żeby to miało wpływ.

Właśnie sęk w tym, że inne szkła reagują na taką wymianę normalnie. Zresztą nie twierdzę, że to kwestia wymiany obiektywu... sam nie wiem co się przydarzyło i to dwukrotnie na dwóch różnych obiektywach 70-200.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


niedziela, 20 sierpnia 2017, 23:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 777
Lokalizacja: Polska
Post Re: problem z Canonem C100
Chyba znalazłem przyczynę. Banał - niedokładnie wpięty kabel audio do body. Tak mi się przynajmniej wydaje. Swoją drogą, to kabel siedział dosyć mocno, ale miał taki dziwaczny luz - nie umiem tego inaczej określić - nie wiem jak to możliwe przy tym "uwydziwianym" mocowaniu Canona, ale w piątek wyjąłem - nie bez trudu - ten kabel i zamontowałem jeszcze raz. Wszystkie klipy są ok - pomimo testowej zmiany szkła na włączonym body.

_________________
OSX 10.14 - FCPX -HMC151 do sprzedania - C100-A7III - GH2 do sprzedania - TascamDR07


wtorek, 22 sierpnia 2017, 17:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL