Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 12:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2017, 21:08
Posty: 6
Post Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
Witam wszystkich, jestem to nowy i bardzo potrzebuję pomocy.

Przez 10 lat nagrywałem filmy- dorastające dzieci, uroczystości rodzinne, wakacje, kamerą JVC która nagrywał w formacie AVI i po przerzuceniu na kompa (zajmowało to ponad 20 GB) konwertowałem do DVD i nagrywałem na płytę.
Kamera zepsuła się, naprawiłem za 250 zł i po roku znów awaria, postanowiłem nie dokładać i kupiłem Panasonic NV-GS75, tylko że ona nagrywa w innym formacie- z tego co wygrzebałem a sieci to jest JPEG.

Pytanie teraz mam takie czy mogę dogrywać rozpoczęte już kasety tą kamerą w innym formacie i jak to potem będzie wyglądało przy przechwytywaniu materiału tą kamerą nagranego w innym formacie ?

A jak już jestem przy pytaniu przechwytywania , to doradzicie jakim programem to zrobić ?
Bo na Windows XP nie było problemów a teraz mam nowy komputer z Windows 10 i nie mam takiej opcji.
Więc jakbyście mogli doradzić najprostszy program przechwytywania i konwertowania to byłbym baaardzo wdzięczny :wink:


sobota, 26 sierpnia 2017, 21:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 342
Post Re: Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
Panasonic NV-GS75, nagrywa w formacie Dv a więc też w avi. Jednak nowe nagrania robiłbym na nowych kasetach.
W JPEG pewnie może robić zdjęcia ;)

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


niedziela, 27 sierpnia 2017, 00:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 352
Post Re: Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
fransua napisał(a):
Panasonic NV-GS75, nagrywa w formacie Dv a więc też w avi. Jednak nowe nagrania robiłbym na nowych kasetach.


Format DV nie jest jednoznacznie przypisany kontenerowi AVI !!! - może być QT MOV i bezpośrednio jako DV...
Nowej kasety DV nigdy nie używa się dla "ważnych" nagrań - nową kasetę DV należy "formatować" - nagrać ciągiem od początku do końca - tutaj ważną sprawą jest ciągłość kodu czasowego. Każdy markowy producent taśm DV w swoich testach wytrzymałościowych podaje, że najniższą stopę błędów uzyskuje się po kilku cyklach zapisu, taśmy Panasonic AMQ/PQ mają wytrzymałość nawet i 1000 przejść (dane producenta)...
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


niedziela, 27 sierpnia 2017, 10:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2017, 21:08
Posty: 6
Post Re: Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
Fajnie że ktoś się odezwał :D
Jestem laikiem i nie ma mi kto doradzić.
Skoro nagrywa w AVI to dlaczego odtwarza tylko dźwięk a nie radzi sobie z obrazem z poprzedniej kamery ?

Czyli jeśli mam nową kasetę DV (ja używam EMTEC) i nagrywam na LP
No należy włączyć nagrywanie w kamerze od początku do końca bez przerwy, potem cofnąć i nagrywać już jak chcę ?
Ja co 5 nagrań zmieniałem kasetę na nowa dla pewności, czyli nie trzeba ?

A jakiś prosty program do przechwytywania i konwertowania doradzicie ?

No i co 3 kasetami na których mam materiał do zgrania na kompa, czy Panasonic może posłużyć jak "matka" do zgrania nagrań z kamery JVC ?


niedziela, 27 sierpnia 2017, 10:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 342
Post Re: Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
Qube akurat wspomniany model nagrywa "normalnie" w DV.
Pierwsze słyszę o formatowaniu nowych kasetach miniDV poprzez ich nagranie. Mam puścić i nagrać np. "ciemność" przez 1 h a dopiero później na nowo nagrywać ?!? Dobre :D
Cytuj:
Skoro nagrywa w AVI to dlaczego odtwarza tylko dźwięk a nie radzi sobie z obrazem z poprzedniej kamery ?

Inna kamera, producent i taśma inaczej "idzie" po głowicy i mamy tylko dźwięk. Także zapis LP może być rozwiązany inaczej u różnych producentów. Dlatego lepiej nagrywać w SP. Te parę minut nie jest tego warte.
Cytuj:
No i co 3 kasetami na których mam materiał do zgrania na kompa, czy Panasonic może posłużyć jak "matka" do zgrania nagrań z kamery JVC ?

Jak widać już masz problemy. Możesz próbować ale czy zagrasz ?
Co do programu osobiście używam Magix Movie Edit Pro. Od czasu.do czasu zgrywam materiał identycznym co wspomniany Panasonic. Nagranie jest z Panasonica NV GS500. Wszystko działa bezproblemowo. Swoją drogą mogłeś poszukać GS500 bo jako jedna z.nielicznych nagrywa w formacie 16:9. Takim prawdziwym. Co prawda SD no ale zawsze lepsze to niż 4:3

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


niedziela, 27 sierpnia 2017, 12:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2017, 21:08
Posty: 6
Post Re: Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
Czyli jak nie uda mi się zgrać za pomocą Panasonica to musze dodać kasetki gdzieś do studia żeby mi to zgrali ?

P.S. Sama kamera nie odtwarza obrazu, ale myślałem żeby posłużyła tylko jako nośnik, że przerzucić materiał na kompa a komputer już sobie z tym chyba poradzi ?
Czy musi być tak że kamera odtwarza obraz i dopiero wtedy może to zostać przerzucona na komputer ?


niedziela, 27 sierpnia 2017, 14:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 342
Post Re: Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
Jak nie ma obrazu podczas zagrywania to lipa.

_________________
Magix Video Pro X i inne Poradniki YT - Klik


niedziela, 27 sierpnia 2017, 15:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2017, 21:08
Posty: 6
Post Re: Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
I Twoja ostatnia wypowiedź mnie naprowadziła, ponieważ starą kamerą nagrywałem w LP a gdy odkupiłem Panasonica to był ustawiony na SP, no i nie było obrazu.
Pomyślałem trudno, wsadziłem więc nową kasetkę i rozpocząłem nagrywanie, ale zauważyłem że jest SP pogrzebałem w menu i przełączyłem na LP.
I teraz mi się to przypomniało, właśnie wsadziłem starą kasetką z JVC i działał, odtwarza obraz i dźwięk , hurrrraaaaaaaa.

Teraz tylko muszę się uporać z tym Windowsem 10 bo nie widzi mi tej kamery ani przez USB ani przez Fire Wire.
Ale nie widzi też żadnego smartfona, nie wiem gdzie ten problem rozwiązać ?


niedziela, 27 sierpnia 2017, 19:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4527
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
Powinno zadziałać również w Windowsie 10: https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2970191/firewire-port-based-device-does-not-work-correctly-in-windows-8-1-or-w

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 28 sierpnia 2017, 14:42
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2017, 21:08
Posty: 6
Post Re: Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
Opanowałem już przenoszenie materiał na PC oraz konwertowanie i nagrywanie na płytę.
Mam natomiast problem z gubieniem ostrości tej kamery, głównie w pomieszczeniach, przy świetle dziennym, stojąc tyłem do okna , kręcone dziecko na podłodze bez gwałtownych ruchów kamera traci ostrość.
Trzeba czekać kilkadziesiąt sekund żeby złapała ostrość.
Tryb mam ustawiony na AUTO, mogę coś jeszcze zmienić w ustawieniach czy coś jest nie tak z kamerą ?
JVC anie razu nie zrobiła mi takiego numeru, więc wydaje mi się że na bank nie jest to normalne.


niedziela, 24 września 2017, 07:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 26 sierpnia 2017, 21:08
Posty: 6
Post Re: Zmiana kamery z formatem AVI na JPEG czy można dobrywać film
Nadal mam problem z ostrością w pomieszczeniach, wyczytałem że pomóc może włączenie trybu manualnego, ale się nie da.
Wchodzę w Menu ->Podstawowe -> SCN F-CJA SCENY -> naciskam i włącza się czerwony komunikat -> "Zmienić na F-CE Manualną" i nic się nie da zmienić.
Doradźcie mi czy robię coś źle czy kamera ma defekt ?

Dobra znalazłem, ale napiszę dla innych gdyby mieli z tym problem.
Po otwarciu ekrany jest manualny przełącznik AUTO - > MANUAL -> FOCUS
JAk przełączę na Manual to mam możliwość wyboru scen, która będzie najlepsza do kręcenia w pomieszczeniach w ciągu dnia ?
I jak dam FOCUS to co to jest za ustawienie ?


środa, 18 października 2017, 19:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL