Kamera na wakacje lub jako wideo rejestrator
Witam serdecznie użytkowników forum

Na wstępie chciałbym ująć że nie jestem osobą która zna się zbytnio na sprzęcie, chociaż kocham dobry i solidny sprzęt.
Postanowiłem założyć konto ponieważ od paru dni borykam się z problemem znalezienia odpowiedniej kamery która spełniłaby moje oczekiwania i potrzebowałbym opinii ludzi doświadczonych oraz posiadających wiedzę na ten temat.
Otóż wybieram się niedługo na wakacje i chciałbym zakupić kamerę sportową, ale i również taką którą mógłbym na co dzień używać jako kamery samochodowej ( jako wideo rejestrator ). Czy kamery sportowe nadają się do używania ich przymocowanych w samochodzie?
Nie ukrywam że kocham jazdę samochodem i chciałbym głównie takiej kamery używać w samochodzie, natomiast brać ją również w teren ( nie uprawiam obecnie sportów ekstremalnych)
Co do kamery...Budżet z dodatkami nie powinien przekraczać powyżej 2,5 tys zł. Lecz wolałbym kamerę dobrą i tanią, taką w której nie byłoby widać że jest gorsza od flagowców typu GoPro. A może GoPro również dobrze się sprawuje w samochodzie?

Usłyszałem również od kogoś że może i lepiej do takiego przeznaczenia zakupić nowy telefon typu samsung s8/iphone, jak byście się do tego odnieśli?
Byłbym niezmiernie wdzięczny za pare udzielonych porad, pozdrawiam serdecznie,
Gamciak.