|
Teraz jest niedziela, 28 lutego 2021, 12:29
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Obiektyw w PANASONIC HC-X1 OSTRZY OD 1 METRA !!!!!???
Autor |
Wiadomość |
Gość
Aktywny bywalec
|
 Obiektyw w PANASONIC HC-X1 OSTRZY OD 1 METRA !!!!!???
Witam, mam pytanie odnośnie obiektywu w kamerze X1 Panasonic. Obiektyw ostrzy dopiero od 1 METRA !! Czy to nie dyskwalifikuje kamerę do wesel?? Ciasne mieszkania (błogosławieństwo) , małe salki taneczne gdzie trzeba wejść w tłum na parkiecie.Wczoraj kupiłem tą kamerę ale jestem załamany. Czy ktoś naprawdę używa tej kamery i jak radził sobie z tym problemem w praktyce ??? Nie interesują mnie opinie ludzi , którzy nie mają tej kamery Tylko praktyczna porada Może jakiś konwerter na obiektyw ???
|
czwartek, 8 marca 2018, 10:20 |
|
 |
Qube
Aktywny bywalec
|
 Re: Obiektyw w PANASONIC HC-X1 OSTRZY OD 1 METRA !!!!!???
Nie pracuje na tej kamerze ale w instrukcji jest o tym czarno na białym, ot taka właściwość optyki, nie ma konwertera optycznego który zmniejszyłby odległość ostrzenia - cóż taka konstrukcja obiektywu do wielkości zastosowanej matrycy... sorry QB
_________________ Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0
|
poniedziałek, 12 marca 2018, 16:50 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Nie posiadałem instrukcji rozszerzonej w j.polskim .Już mam. Twoja odpowiedź jest błędna.W instrukcji pisze , że można z poziomu menu kamery wejść w tryb macro ( ostrzy od 10 cm ) na szerokim kącie . Wycinam zbędne moim zdaniem komentarze. kotin
|
poniedziałek, 12 marca 2018, 16:57 |
|
 |
Qube
Aktywny bywalec
|
Oczywiście tobie polecam szczególnie filmowanie wesela w trybie macro... będziesz miał ostro od 10cm do... rewelacyjne ujęcia... 
_________________ Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0
|
poniedziałek, 12 marca 2018, 17:04 |
|
 |
krajc
Bywalec
|
Hm, ja posiadam tą kamerę. Własnie robię test i normalnie ostrzy przy jednym metrze, lub mniej  Jak ci ostrość nie wyrabia, zawsze możesz użyć manualnego focusa i kręcić pierścieniem, jeśli nie pomoże, włącz makro, daje rade. Ale uważaj z zoomem to gubi ostrość wtedy
|
czwartek, 15 marca 2018, 21:47 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Ok.Dzięki.Już temat pomału opanowany.Ustawienie ogniskowej obiektywu na najkrótszą + funkcja macro włączona z menu daje głębię ostrości od 10 cm do nieskończoności , ale używanie zooma jest nie wskazane - działa przy ustawieniu transfokatora na "W".
|
czwartek, 15 marca 2018, 23:06 |
|
 |
pawelvideo
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02 Posty: 610 Lokalizacja: Warszawa
|
Od jakiego 1 metra  Należy włączyć funkcję makro, bez obawy kamera nie nagrywa wesel w makro  , kamera inteligentnie wykrywa kiedy zbliżenie jest bardzo bliskie i wtedy przełącza się w tryb makro automatycznie.
_________________ Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5
|
sobota, 17 marca 2018, 17:08 |
|
 |
WideoJacek
Nowy
|
pawelvideo napisał(a): Od jakiego 1 metra  Należy włączyć funkcję makro, bez obawy kamera nie nagrywa wesel w makro  , kamera inteligentnie wykrywa kiedy zbliżenie jest bardzo bliskie i wtedy przełącza się w tryb makro automatycznie. Troszkę odbiegnę od tematu makro,tak jak widzę w opisie posiadasz NX 100 i HC-X1 i tu pomijam fakt że AF w NX 100 jest do bani, moje pytania: z której kamery jesteś bardziej zadowolony? która w/g Ciebie ma lepszy obraz i jest jaśniejsza? Pozdrawiam
|
sobota, 17 marca 2018, 21:12 |
|
 |
pawelvideo
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02 Posty: 610 Lokalizacja: Warszawa
|
WideoJacek napisał(a): pawelvideo napisał(a): Od jakiego 1 metra  Należy włączyć funkcję makro, bez obawy kamera nie nagrywa wesel w makro  , kamera inteligentnie wykrywa kiedy zbliżenie jest bardzo bliskie i wtedy przełącza się w tryb makro automatycznie. Troszkę odbiegnę od tematu makro,tak jak widzę w opisie posiadasz NX 100 i HC-X1 i tu pomijam fakt że AF w NX 100 jest do bani, moje pytania: z której kamery jesteś bardziej zadowolony? która w/g Ciebie ma lepszy obraz i jest jaśniejsza? Pozdrawiam Jaśniejsza jest HC-X1, powiem nawet dużo jaśniejsza, orientacyjnie dla Sonego gain 18db to dla panasa 10-11db. Jedyny bół w panasie to LCD, jest słaby i w ostrym słońcu jest dupa, w pomieszczeniach OK. Poza tym Panas bije Sonego właściwie w każdym aspekcie, AF bajka, szeroki kąt 24mm, 4K w 50p, mikrofon który bije na łeb Sonego, doskonała stabilizacja lepszej nigdy nie widziałem.
_________________ Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5
|
niedziela, 18 marca 2018, 15:45 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 9 ] |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|