Teraz jest wtorek, 21 maja 2019, 10:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 VHS-magnetowid-kamera-pc 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 grudnia 2018, 21:31
Posty: 4
Post VHS-magnetowid-kamera-pc
Witam!
Jak widać w temacie chcę przegrać kasety VHS do pc przez kamerę JVC GR-D53E .
magnetowid połączony z kamerą przez eurozłącze - AV kamera z laptopem kablem przez złącze FireWire na exprescarcie.
Podam pierwszy problem bo może ma on coś wspólnego z tym drugim co mnie bardziej interesuje a mianowicie program PINACLE 14 do przechwytywania nie widzi kamery ale zainstalowałem drugi Ulead Video 11 i on widzi kamerę ale pojawia się ten drugi problem z którym nie mogę sobie poradzić a mianowicie .
Włączam magnetowid kamera na play pojawia się obraz na kamerze przyciskam nagrywanie na kamerze pojawia się napis A/V -In naciskam jeszcze dwa razy i obraz pojawia się w programie Ulaed klikam na przechwytywanie i A/V IN znika a program zaczyna przechwytywać obraz z kasetki DV nie wiem co jest nie tak.


niedziela, 16 grudnia 2018, 13:51
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4705
Lokalizacja: Tczew
Post Re: VHS-magnetowid-kamera-pc
Nie miałem tej kamery w ręku, ale wydaje mi się że ona jest kluczem, bo w Canon HV10 na przykład, nie trzeba było mieć kasetki w kamerze, do przechwytu z magnetowidu. Instrukcja kamery może coś podpowie?

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 16 grudnia 2018, 14:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 grudnia 2018, 21:31
Posty: 4
Post Re: VHS-magnetowid-kamera-pc
Poczytam dokładnie instrukcję może coś tam znajdę bo jak na razie stanąłem w miejscu.


niedziela, 16 grudnia 2018, 15:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 grudnia 2018, 21:31
Posty: 4
Post Re: VHS-magnetowid-kamera-pc
kotin dzięki poszłem twoim tropem i zacząłem kombinować bez kasetki z początku łapało ale zaraz wywalało błęda po zmianie folderu docelowego przechwytuje bez problemu.miałbym jeszcze jedno pytanie w programie Ulead mam podać format
DV
MPEG
VCD
SVCD
DVD
i nie wiem na który mam ustawić od razu powiem że na DV odpada bo tnie


niedziela, 16 grudnia 2018, 18:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4705
Lokalizacja: Tczew
Post Re: VHS-magnetowid-kamera-pc
Jak tnie to dysk za wolny. czyli trzeba coś o mniejszym strumieniu. Proponuję z tego co jest do wyboru - klasyczne mpeg2 PAL, stałe bitrate ok 8,5 Mbps., 25 klatek na sekundę, rozdzielczość 720 × 576 pikseli, (czyli standard dawnego DVD, ale bez pakowania się w DVD prawdziwe, bo to tylko kłopot). Mam nadzieję że komputer da radę.
Kiedyś może przerobisz to na MP4 w kodeku H264, albo nawet na HEVC, zeby czytały to nowe urządzenia. Tylko że standard VHS, jakością dramatycznie różni się na niekorzyść od dzisiejszych standardów, ale trudno. Pamiątki rządzą się swoimi prawami. :wink:

Wypróbuj kiedyś https://www.programosy.pl/program,video-enhancer.html. Z jednym zastrzeżeniem. Słowa "poprawa jakośći" traktuj z ogromnym cudzysłowem. :D Jak czegoś na kasecie VHS, czy przechwycone na dysk nie było, to nawet ten program tego nie dorobi. Pozwoli tylko na łagodne rozmydlenie, bez większych błędów, tego co jest, na większą rozdzielczość, (a to i tak dużo).

PS
No i nie opieraj się tylko na radach, sam rób próby na kilkunastosekundowych / kilkuminutowych fragmentach, z różnymi ustawieniami.

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 16 grudnia 2018, 20:08
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 9 grudnia 2018, 21:31
Posty: 4
Post Re: VHS-magnetowid-kamera-pc
Przepraszam że tak długo nie odpisywałem ale nie było czasu.
A więc tak:
Najpierw kotin podziękowania dla ciebie za program i radę (próbować i kombinować do skutku).
Po wielu próbach poszło w formacie DV (żle się okresliłem za pierwszym razem cięło i wywalało błęda kończąc przechwytywanie).
Opiszę dla innych może się przyda jak udało się to przechwycić bo zmiana folderu docelowego jak to wyżej pisałem to nie nie było lekarstwo na całe zło:
Kaseta do magnetowidu magnetowid połączony z kamerą , kamera ustawiona w menu na S/AV INPUT-ON no i kamera połączona z PC-tem przez FireWire.
Dodam że w kamerze potrzebna jest kasetka na początku póżniej się jej pozbędziemy.
Włączamy play w magnetowidzie Play w kamerze no i program w pc , w kamerze przyciskamy nagrywanie pojawia się zielone kółko i napis A/V.IN i powinien pojawić się obraz z kasety vhs następnie przyciskamy nagrywanie w kamerze pojawia się czerwone kółko i jeszcze raz naciskamy aby pojawiło się zielone kółko i w tym momęcie powinien się pojawić obraz w programie na komputerze zanim jednak włączymy przechwytywanie trzeba wyciągnąć kasetkę z kamery wtedy przechwyci vhs inaczej przechwyci kasetę dv życzę powodzenia a że mamy święta to i Wesołych Świąt.
Temat uważam za zamknięty


niedziela, 23 grudnia 2018, 13:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL