Teraz jest poniedziałek, 22 października 2018, 23:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 procesor 400Mzh,Ram256 sdr czy cos zrobie na takim sprzecie 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post procesor 400Mzh,Ram256 sdr czy cos zrobie na takim sprzecie
Konkretnie mam pytanie czy kamera cyfrowa która podlacze do takiego komputera bedzie mi z nim współpracowala tz. czy bez problemów zapisze na dysk twardy zapisany na kamerze obraz i dzwiek (za pomoca portu USB)i czy jestem w stanie obrobic ten film na takim sprzecie a jak tak to za pomoca jakiego programu( czy nie jest to za słaby procesor)


poniedziałek, 3 listopada 2003, 17:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
jak za pomoca usb to oznacza ze w okrojonej rozdzielczosci/jakosci - taki procek byc moze podola jesli system bedzie dobrze skonfigurowany. zeby jednak zapisac material z jakoscia dv potrzebujesz polaczenia przez firewire i procka szybszego troche (jakies 700 MHz minimum?)


wtorek, 4 listopada 2003, 10:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Do przechwytywania DV potrzebny jest kontroler FireWire. Procesor przy przechwytywaniu niewiele pracuje. Potrzebny jest dysk twardy zapewniajacy transfer min. 3,7 MB/s. Film obrobisz na takim sprzęcie - bedzie to wolno ale swój pierwszy film poskładałem na czymś takim, pracowałem z VegasVideo i Adobe Premiere 6. Opisałem to chyba przed rokiem gdzieś na tym forum. Byli ludzie, którzy pracowali z dyskami ATA 33, z zadowalającymi efektami. Powodzenia


wtorek, 4 listopada 2003, 11:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
procesor niewiele pracuje, ale tylko przy lepszych kontrolerach FW, przy tych cienkich obciazenie procesora jest nawet spore. dlatego nie jestem pewien czy 400 MHz podola..? Moze ktos ma takiej klasy procek to podzielilby sie wrazeniami? :)


czwartek, 6 listopada 2003, 11:44
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Procesor jednak nie pracuje, bo dysk działa w trybie DMA (czyt. nie używa procesora), a kontroler ATA i FireWire będą na szynie PCI, więc chyba do tego nie jest potrzebny procesor, a szybki dysk.

_________________
Javo


piątek, 7 listopada 2003, 00:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
Masz racje, procesor jednak nie jest obciazany przy samym zgrywaniu. w blad mnie wprowadzily opisy kart na chipsecie NECa ktore mialy wolniejsze transfery niz Texas. Wynikalo to jednak z wad w kontrolerze, a nie jego zapotrzebowania na moc procesora.
Za to procek odegra juz spora role przy obrobce i odtwarzaniu materialu - bo jesli kontroler nie wspiera sprzetowo dekompresji to wszystko spada na procesor.


piątek, 7 listopada 2003, 11:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
I w tym momencie Badyl poruszył inny bardzo ważny problem - obróbka materiału - przy takim sprzęcie trzeba będzie być cierpliwym, nie jest to rozwiązanie dla ludzi nerwowych i porywczych maniakalnie 'klikających' myszką jak widzą na ekranie ikonkę klapsydry. Jeżeli taki materiał będzie miał być później kompresowany to należy liczyć się z tym, że trochę to potrwa.

->TomekN
Jeżeli masz cierpliwość to śmiało możesz zaczynać na tym PC. Chociaż z tą cierpliwością to też bym tak nie przesadzał - zobacz, a sam będziesz wiedział czy takie tempo pracy Ci odpowiada, bo z technicznego punktu widzenia będzie działać.

_________________
Javo


niedziela, 9 listopada 2003, 10:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki za wszystkie info. wszystkim i prosze o wiecej :)
Jaką przepustowośc ma mój dysk :"generic ide disk type46 5400 obr" bo nie moge tych informacji znaleźć. Czy wystarczy (tz czy bedzie wyrabial ) podczas zrzucania materiału z kamery cyfrowej.
Ps. fajne jest to forum siedze na nim od tygodnia i uzyskałem wiele cennych info. Dzieki :P


niedziela, 9 listopada 2003, 19:36
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Aby zobaczyć prawdziwą nazwę dysku musisz to zrobić podczas startu komputera albo w setupie. To o czym piszesz to nazwa nadana przez system windows i nic nie mówi. Ale pewnie da się na tym pracować.

_________________
Javo


niedziela, 9 listopada 2003, 20:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Żeby zobaczyć jaki naprawdę masz dysk trza będzie zajrzeć do bebechów :twisted:

A kontynuując rozmowę - 400 MHz zapewni, że coś tam się dziać będzie. Piszecie o wydajności dysku, a nikt nie zapytał kolegi jaki system na tym pracuje, jaki rodzaj partycji?? Dziwi mnie to, o tyle, że znam osobiście ludzi, którzy używają P233MMX pod Windows XP - chodzi to (o dziwo i o zgrozo), ale co to za praca ?!?!?!?! A sprawy związane z systemem są o tyle istotne, że sprzęt jest (wg mnie) poniżej bezpiecznej granicy "przyzwoitości" i oczywiście może to działać, ale może i nie. Mam kolegę, który używa podobnej "jakości" sprzętu (ma nawet mniej RAMu) i sam niestety nie mógł pracować bezproblemowo. Dopiero moje drobne sugestie (przepięcie napędu CD na drugi kanał kontrolera IDE, defragmentacja dysku przed każdym podejściem do zgrywania, wyłącznie zbędnych w czasie zgrywania i obróbki urządzeń i programów pracujących w tle, np. antywirusa) sprawiły, że mógł spokojnie sobie pracować... przy wykazaniu ogromu cierpliwości. Czasem naprawdę warto zainwestować toszkę kaski, by potem pozbyć się wielu stresów. Moim zdaniem przy tej konfiguracji bez wykonania kilku czynności "tunningowych" efekt będzie raczej marny :?


poniedziałek, 10 listopada 2003, 01:17
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 23 października 2003, 11:14
Posty: 5
Lokalizacja: Ślask
Post 
Ja mam obecnie procek 450 MHz (AMD K6-2) przetaktowany na 550 MHz i dysk pracujacy w trybie 33Mb ( dysko moze 66Mb - ale płyta nie) . I moge stwierdzić ze zgać przez FiWi sie da i to nawet całkiem całkiem. Ale o edycji mozesz raczej zapomnieć ( moze pod windowse 98 jes lepiej) jezeli masz WinXP.

PS. Ja juz rozgladam sie za nowym prockiem :)


czwartek, 13 listopada 2003, 00:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 12 października 2003, 14:30
Posty: 56
Post 
defragmentacja dysku hmm... moim zdaniem zwalnia prace komputera...

_________________
Pozdrawiam


czwartek, 13 listopada 2003, 13:38
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Zależy czym ją wykonujesz. Niezły jest SpeedDisk Symanteca.

_________________
Javo


czwartek, 13 listopada 2003, 13:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Mrdread napisał(a):
...i dysk pracujacy w trybie 33Mb ( dysko moze 66Mb - ale płyta nie). I moge stwierdzić ze zgać przez FiWi sie da i to nawet całkiem całkiem. Ale o edycji mozesz raczej zapomnieć ( moze pod windowse 98 jes lepiej) jezeli masz WinXP.

Nie jest lepiej, generalnie ATA33 nie za bardzo nadaje się do tego rodzaju pracy. Do tego rodzaju zabawy może i owszem.


czwartek, 13 listopada 2003, 21:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Lewy napisał(a):
defragmentacja dysku hmm... moim zdaniem zwalnia prace komputera...
Pewnie, że zwalnia pracę komputera, bo go mocno obciąża, szczególnie dysk :). Ale przecież nie masz tego robić podczas obróbki wideo, tylko przed. A jeśli ktoś ma słaby komp to musi poświęcić nieco czasu na odpowiednie jego przygotowanie. To jak z maluchem w ziemie - trzeba go nieco pogrzać by ruszył, dobre samochody ruszają od razu ;)


czwartek, 13 listopada 2003, 21:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL