Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 15:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Chyba nietypowy problem z przeplotem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 21 listopada 2003, 13:45
Posty: 11
Post Chyba nietypowy problem z przeplotem
Witam,
Wiem, że zjawisko przeplotu było tu rozpatrywane już 100ki razy, ale mój problem jest nieco inny.

Pracuję nad analizą sekwencji wideo w rozbiciu na poszczególne klatki. Na każdej klatce muszę dokonać segmentacji pewnych elementów, dlatego nie mogę analizować klatek złożonych z dwóch podobrazów. Zależałoby mi na obrazach 720 x 576 @ 25fps. Wiem, że przeplot jest elementem standardu (PAL i NTSC), dlatego rozumiem, że nagranie cyfrowe na taśmie musi spełniac ten standard. Jednak jeśli przesyłam dane z kamery bezpośrednio do komputera przez FireWire, to powienienem mieć możliwość ominięcia przeplotu.

Nie będę mógł raczej korzystać z filtrów do deinterlace'u bo analizuję obraz w czasie rzeczywistym i sam będę pisał oprogramowanie (DirectShow).
Z tego co zdążyłem się zorientować, to muszę mieć kamerę, która nagrywa w trybie progresywnym. Moja kamera to SONY TRV-14, może kupiłem ją zbyt pohopnie, bo chyba nie spełnia tego wymogu.
Zatem:
- Czy mogę w jakiś sposób uzyskać żadane 25fps w pełnej rozdzielczości bez przeplotu (może pisząc własny filtr w DirectShow) z moją kamerką?
- Jeśli nie, to jaka inna kamera daje mi takie możliwości (interesuje mnie przesyłanie bezpośrednio na komputer)?

pozdrawiam,

Gutek


piątek, 21 listopada 2003, 14:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A co szkodzi wybrać któryś z półobrazów i zastosować resize do roz 720x576. ( Tak naprawdę to jest jeden ze sposobów usuwania przeplotu i w dodatku poprawiający ostrość)


sobota, 22 listopada 2003, 11:09
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 21 listopada 2003, 13:45
Posty: 11
Post 
Adam. napisał(a):
A co szkodzi wybrać któryś z półobrazów i zastosować resize do roz 720x576. ( Tak naprawdę to jest jeden ze sposobów usuwania przeplotu i w dodatku poprawiający ostrość)


W ostateczności można tak zrobić, ale traci się w ten sposób połowę informacji. Zależałoby mi na pełnym obrazie optycznym a nie interpolowanym.

Gutek


sobota, 22 listopada 2003, 14:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
.....w dodatku poprawiający ostrość....
To bardzo ciekawe spostrzeżenie , usunięcie przeplotu poprawia ostrość, może i rozdzielczość.


sobota, 22 listopada 2003, 14:51
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Gutek twoja kamera właśnie przechwytuje obraz "optyczny" 288+1 liniami co 20 ms czli 50 kl/sek. Jeśli nie chcesz użyć resize to musisz zmienić kamerkę na "progresive" lub conajmniej na tryb "Frame-mode". Gościu inym sposobem usuwania przeplotu jest metoda "blend" polega na powiększeniu każdego półobrazu do roz720x576 ,ustawienie przeźroczystości na 50% i nałożeniu obu klatek na siebie. W takim przypadku na pewno nie będziesz miał ostrości w szybkich scenach filmu. (Gutek a może ty skorzystasz z tej metody jeśli nie chcesz "tracić połowy informacji")


sobota, 22 listopada 2003, 15:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Adamie mnie idzie o to że usunięcie przeplotu nigdy nie poprawi ostrości wprost przeciwnie.


sobota, 22 listopada 2003, 16:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Adam. napisał(a):
Gutek twoja kamera właśnie przechwytuje obraz "optyczny" 288+1 liniami co 20 ms czli 50 kl/sek. Jeśli nie chcesz użyć resize to musisz zmienić kamerkę na "progresive" lub conajmniej na tryb "Frame-mode". )


dzieki
A kamerki "progresive" to jaki rząd cenowy i jakie modele?
A ten tryb frame-mode to co takiego? można uzyskać w Sony TRV-14?

gutek


poniedziałek, 24 listopada 2003, 19:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Gościu jeśli wyświetlenie dwóch klatek jednocześnie przez przeplatanie pojedyńczych linni powoduje powstanie klatki filmu o dobraj ostrości to tylko wtedy gdy brak na nich "ruchu" w przeciwnym przypadku to tak jakbyś robił zdjęcia przy migawce 1/50, a co to znaczy przy fotografowaniu szybko przemieszczających się obiektów wie nawet początkujący amator.
Gutek tryb Frame mode to tryb w trybie przeplotu ale pozbawiony mocno widocznych artefaktów tego sposobu rejestracji obrazu.


środa, 26 listopada 2003, 11:25
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL