Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 01:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 filmy - zgrywanie na kompa (informacje) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post filmy - zgrywanie na kompa (informacje)
witam. :D
kupiłem kamerke imam pytanie?
dużo się mówi na forum o DV in i zgrywaniu na kompa i z powrotem na kasete. dlaczego?
ja nie mam DV in i chciałem to zgrywać na płyte CD jako mpg lub divx. czy jakość jest wtedy dużo gorsza? który format lepszy. ponoć nagrywając na dvd jest bardzo dobra jakośc tzn. nie ma strat.
proszę o wszelkie opinie gdyż tego nie rozumiem i nie wiem na co sie nastawiać.
mi się wydaje że poprostu na płycie jest wygodniej (włączam kompa i już moge oglądać, pomijam dvd)
dzięki


wtorek, 25 listopada 2003, 20:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Oglądać możesz z CD i to jest najlepsze rozwiązanie. Jednak wielu amatorów wiedofilmowania nagrywa co popadnie, by potem wyciąć śmieci i zachować jedynie to co warte zachowania i dlatego przydaje się możliwość ponownego zgrania na kasetkę DV, bo to chyba najtańsze rozwiązanie na przechowywanie danych. Profesjonaliści często zachowują nagrane przez siebie filmy by móc je kiedyś ponownie wykorzysatać i wtedy również przydaje się możliwość przechowywania tego na DV. Ale oczywiście możesz zgrać materiał z kamery, wyedytować i nagrać na CD (w kompresji mpeg czy divx), ba możesz to sobie póżniej nawet dodatkowo obrabiać, ale... już niestety ze stratą na jakości materiału. Jedni tę stratę zauważą, inni nie...


środa, 26 listopada 2003, 00:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dzięki bardzo.
no właśnie po zgraniu na kompa zapis jest w formacie avi, można go obrabiać i wtedy kompresować na divx (czy jest on lepszy od mpg?).
czy to się zgadza?
a jak z kompresją na dvd? czy to daje najlepszą jakość?
płyta CD kosztuje 1 zł kasetka np 15, tu nie rozumiem tego najtańszego rozwiązania. w cenie kasety mamy np 15 płyt co chyba daje więcej czasu zapisu? gdzie się mylę?


środa, 26 listopada 2003, 01:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Zgranie tej samej ilości materiału co na DV wymaga w przypadku CD nieco więcej niż 15-stu nośników - normalnie mieści się ok. 3,5-4 minut filmu na jednym CD. Ponadto raczej ciężko operuje się 15-stoma CD-kami zamiast jedną kasetą.

Jakość DVD i DivX jest zbliżona (sory znawców za tę herezję), ale to jest podobnie jak z WAV i MP3 - jedni tę różnicę widzą, inni nie. Poza tym dochodzi kwestia kompatybilności sprzętu - z DVD nie ma raczej problemów, z DivXami może być. A sam format DVD (mpeg2) jest stratny, tyle, że stosunkowo niewiele w porównaniu z np. divixem. Wiesz, wszystko zależy od tego dla kogo i po co chcesz generować obraz wyjściowy - jeśli dla siebie i do korzystania z kompa to DivX jest najlepszym wyjściem (ale zapomnij raczej o późniejszej obróbce).


środa, 26 listopada 2003, 01:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dzięki.
powoli zaczynam łapać.
z tymi płytkami chodziło mi o format skompresowany, rozumiem że na dv zgrywa się poprostu filmek obrobiony?
czy ja nagrywając dla siebie, tak abym mógł póżniej siąść z rodzinką i obejrzeć powinienem zgrywać to na dv i oglądać później z kamerki, czy nagrywać to w tej chwili w divixie a za niedługo w dvd jak troche stanieją nagrywarki dvd?
jakoś tak sobie to wyobrażałem


środa, 26 listopada 2003, 01:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
...i jeszce jedno.
wyczytałem że jest programik dr.Divx do kompresji na divx. znasz ten program, jak nie to jaki poleciłbyś?


środa, 26 listopada 2003, 01:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Jak masz na karcie graficznej wyjście TV i masz możliwość podłączenia kompa do TV to rób filmy w DivXie. Jak masz zamiar wracać do nich (w sensie obróbki) za rok czy dwa to zgrywaj na DV. A Dr.Divx służy nie do kompresji, a do naprawiania uszkodzonych plików zakodowanych w divixie, zresztą z raczej marnym skutkiem.


środa, 26 listopada 2003, 01:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a jaki poleciłbyś program do kompresji. przy zakupie karty dostałem ulead video studio 4 ale z tego co już na forum poczytałem to od 5-tki chyba już są ok? no i właśnie do zrzucania na kompa?


środa, 26 listopada 2003, 01:48
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
VirtualDub! Ja do edycji używam Studio 8, ale do kompresji najlepszy bedzie VirtualDUb.


środa, 26 listopada 2003, 02:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
bardzo Ci dziękuję.
pozdrawiam :D


środa, 26 listopada 2003, 02:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
Dr.Divx jak najbardziej sluzy do kompresji.


środa, 26 listopada 2003, 09:01
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
badyl ma rację Dr.DivX jak najbardziej służy do kompresji. Jest to intuicyjny i prosty program, jakość materiału... Polecam VirtualDub'a jest bardzo dobry.

_________________
Javo


środa, 26 listopada 2003, 17:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
czy VirtualDub ma w standardzie kompresje w divixie czy trzeba ściągnąć pluginy. Z tego co pamiętam a na razie zrobiłem to tylko raz to jedyny wybór był w systemach pal, ntsc i vcd czy svcd i rozdzielczość oraz szybkość powiązana była z wyborem systemu?


środa, 26 listopada 2003, 18:06
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Wystarczy, że masz zainstalowane kodeki DivX w systemie i już są one widoczne w VirtualDub.

_________________
Javo


środa, 26 listopada 2003, 18:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a czy ktoś posiada opis obsługi VirtualDub po polsku? s_nowak@poczta.onet.pl


środa, 26 listopada 2003, 20:40
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL