Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 07:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Fire wire jest i problem pozostał. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 09:34
Posty: 8
Lokalizacja: Sandomierz
Post Fire wire jest i problem pozostał.
Witajcie.
Kupiłem kamerę DV full wypas i wszystko jest cacy, ale na analogu używając kabla AV do TV czy magnetowidu obraz jest lux. I tu koniec radości.Nie będę montował filmu na magnetowidzie. Bo komputer odwala kit. Sprowadziłem kolesia co on na to, mówi komp za słaby. Wywaliłem wszystkie bebechy, wsadziłem nowe zmieniłem taniego fire wire na drogiego, start i to samo. Przy zrzucie na komputer obraz traci na jakości a po obróbce i ponownym zrzucie na kamerę jeszcze bardziej. Myślę, może PIXELA słaby program, dostałem z kartą , video-studio nie wiele lepiej.Obraz jest gorszej jakości jak by zaśnieżony i jeszcze w tle widać krateczkę delikatną z cyfry. Filtroawnie i różne bajery nie wiele pomagają.
A może wy mi pomożecie?
Pozdrowienia. bay5

_________________
Cześć


wtorek, 9 grudnia 2003, 09:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
cos jest nie tak
trudno tak pomoc w takiej sytuacji na odleglosc, ale musisz drazyc temat - probowac zmienic kabel, soft do zrzucania filmu (np sprobuj uzyc trial ulead media studio z http://www.ulead.com), moze cos z kamera jest nie tak ?
obraz po firewire musi byc idealnej jakosci, inaczej to nie ma sensu


wtorek, 9 grudnia 2003, 10:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Proszę spróbować przegrać i zmontować film innym programem.
Po porównaniu powinno być łatwiej ustalić przyczynę.

_________________
xxx


wtorek, 9 grudnia 2003, 11:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Najprostrza rada jaką mogę Ci dać to sprawdź czy ta kamera zachowa się tak samo na innym komputerze. Może masz włączoną w kamerze kompresję sprzętową do MPEG1, wtedy na innym kompie będzie to samo.
Oprócz tego w sytuacji kiedy komputer byłby za słaby to jakość była by dobra ale gubione byłyby klatki.

Jaka to kamera?

_________________
Javo


wtorek, 9 grudnia 2003, 11:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Fire wire jest i problem pozostał.
Będę się stosował do wskazówek kolegów. Choć muszę wleżeć grypę ale za parę dni wezmę się do kolejnych prób. Kamerka jest nówka(dwa miesiące) sony TRV22E wszystkie funkcje chodzą. Samemu mi zależy żeby to wszystko brykało jak się należy. Zmieniłem płytę główną , procka, grafikę itd. nie zmieniłem tylko monitora. jest to analogowy monitor. może w tym tkwi problem. Pojadę do brata on ma nowy sprzęt i plazmę, zobaczymy.
Pozdrowienia bay5


środa, 10 grudnia 2003, 10:06
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
->Bay5

A może próbujesz oglądać film w jakiejś dużej rozdzielczości i stąd te problemy?

_________________
Javo


środa, 10 grudnia 2003, 22:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Fire wire jest i problem pozostał.
kol. javo Zapisuję w formatach z paska narzędzi programu do obróbki filmów.
Do pozostawiena na dysku MPEG, a do zrzutu na kamerę AVI DV inaczej być nie chce. Ustawienie ekranu 800-600 i to ustawienie stosuję od lat. Jak fim jest orginał to i obraz jest bez zerzutu a jak któraś z kolei wypalona kopia to jest jak jest.A tu pierwszy zrzut i słabo, obraz podglądu jest przecież malutki a już można się dopatrzeć słabszej jakości. Pewnie, że oglądanie w małym oknie daje lepszą jakość, ale nie o to przecież chodzi. Tu mi moi koledzy podpowiadają żebym zmienił grafikę na titanium lub wyższą obecnie mam GF4 440 mx 64, jak pomyślę ile forsy jeszcze muszę wydać to zaczynam żałować że w ogóle się za to brałem. Kamerki używam amatorsko do celów rodzinnych. Ale jak wstanę z wyra to się dalej biorę za grzebanie. Bo nie dociera do mnie że inne filmy mogą być wyraźne a moje kaszana.
Pozdrowienia bay5


czwartek, 11 grudnia 2003, 12:04
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
Zostaw na razie tą kartę w spokoju. Podaj adres to wyślę Ci programik do ściągania z DV, jeżeli on nie pomoże (ale myśle, że to może być właśnie ten problem - z moją trv14 dziala bez problemu) to będziemy dalej walczyć.

_________________
Javo


piątek, 12 grudnia 2003, 10:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Z tą wymianą wszystkiego po kolei chłopie to poczekaj, zresztą i tak już nieco za późno, ale... Wg mnie masz coś źle ustawione w konfiguracji capturingu. Większość softów pozwala wybrać format zapisu i ściągając film na dysk należy zawsze wybrać format DV/avi DV/DirectDV/Full Quality DC/(czy jak to się jeszcze nazywać może). Broń Boże żadnych mpegów, preview czy podobnych wynalazków. Proponuję abyś zgrał na dysk minutę filmu i jeśli ta minutka w pliku będzie zajmować ci 200-250 MB tzn. że zrzut jest w formacie DV, jeśli zajmować będzie ok. 50 MB to masz mpega, jeśli zaś 20 MB lub mniej to masz zrzut w trybie preview i musi być on koszmarny.

Do zgrywania nie używaj w żadnym razie MovieMakera microsyfowego, ja proponuję Pinnacle Studio 7/8 - w sieci znajdziesz na pewno triala (kiedyś i Pinnacle udostęniał, teraz nie wiem). Soft jest prosty i nie wymaga konfiguracji parametrów obróbki - do wyboru masz trzy opcje: full DV, MPEG i preview. Z poziomu programu sterujesz kamerą, obrabiasz, a w wersji 8 możesz nawet wypalić na CD/DVD.

A małe okienko przy zgrywaniu jest po to, by nie jak sądzisz była lepsza jakość :twisted: , a by niepotrzebnie nie dociążać kompa wyświetlaniem dużego, ruchomego obrazu i ma to zapewnić możliwie najwięcej mocy do zgrywania. A obraz musi być żyleta! No chyba, że kręcisz po ciemku :lol:


sobota, 13 grudnia 2003, 11:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post No i co?
I co poradziłeś sobie z problemem jakości filmu, bo mam to samo. :cry:


wtorek, 16 grudnia 2003, 15:38
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 09:34
Posty: 8
Lokalizacja: Sandomierz
Post Fire wire jest i problem pozostał.
Muszę podziękować Matrixsowi za podpowiedz z tym capturingiem. jednak on był przyczyną tych moich problemów. Jako nowicjusz w tej dziedzinie myślałem, że nie ważne jak się ściągnie ważne jak się zapisze. I tu był błąd przy ściąganiu wybrałem DV AVI i po ponownym zgraniu na kamerę jest super. Nie widać różnicy.
Ale dzięki pomocy wszystkich kolegów z forum, sporo więcej wiem,
jeszcze raz serdecznie dziękuję, i życzę Wesołych Świąt.

Pozdrawiam :lol: bay5

_________________
Cześć


wtorek, 16 grudnia 2003, 20:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jkaość
No dobra ja właśnie tak ustawiam, ale jakiego programu używasz da capturingu.


wtorek, 16 grudnia 2003, 20:35
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 31 marca 2003, 22:15
Posty: 134
Lokalizacja: Łódź
Post 
Oglądając zgrany materiał za pomocą Windows Media Player należy pamiętać o właściwym ustawieniu opcji wideo w Narzędzia/Opcje/Wydajność-Dostosowanie ustawień wideo- Cyfrowe wideo ustawić na duże. Przy ustawieniu na małe zachodzą podobne zjawiska jak wcześniej opisywane.


wtorek, 16 grudnia 2003, 23:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 09:34
Posty: 8
Lokalizacja: Sandomierz
Post Fire wire jest i problem pozostał.
Odpowiadam robowi. Programów mam kilka. ale pracuję na razie na wideo studio. I tam jest bramka do wyboru mpeg czy DV, wybierz DV oczywiście w capture, a jak potem zapiszesz to już twój wybór.
Ale trzeba mieć duużo miejsca na dysku.

_________________
Cześć


środa, 17 grudnia 2003, 12:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
witam
mam to samo z sony trv340.Obraz ogladany z kamery na tv jest super.Natomiast kiedy przechwytuje przez firewire jakosc jest znacznie gorsza.Nie jest to kwestia komputera czy oprogramowania bo probowalem na roznych pc-tach a dzisiaj nawet na imacu g4 z protoolsami.Wlasnie na imacu pokazalo ze transfer przez firewire jest 100kbit/s a powinno byc 400 kbit/s.Czy ktos ma jakis pomysl ?


wtorek, 30 grudnia 2003, 23:44
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL