Teraz jest poniedziałek, 22 października 2018, 23:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 paski podczas ruchu na ekranie 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post paski podczas ruchu na ekranie
posiadam kamere sony DCR-TRV245E
podczas podglądu obrazu z kamery (na kablu svideo)
wszystko wygląda ładnie, jednak gdy zrzucam film na dysk (zero zgubionych klatek) podczas ruchu występują poziome paski, które nie znikają przy zmianie trybu (obojętne pal/secam)
jak moze byc tego przyczyna??
ewentualnie czy zakup przewodu fire-wire coś zmieni w tej kwestii ??


poniedziałek, 22 grudnia 2003, 12:45
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
PRZEPLOT!!!!!!!!
moja rada: Na tym forum jest opcja "szukaj", wpisz słowo "przeplot" i CZYTAJ to co sie tam znajdzie.

PS. A jak zrzuciłeś to na HDD bez FireWire?


poniedziałek, 22 grudnia 2003, 13:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
zruciłem przez svideo (mam karte graficzną z vivo)

to nie jest przeplot.
efekt pojawia się tylko gdy jakiś obiekt na ekranie porusza się (i tylko w okolicy tego obiektu) lub podczas ruchu całej kamery (wtedy na całym ekranie oczywiście).


poniedziałek, 22 grudnia 2003, 13:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
efekt pojawia się tylko gdy jakiś obiekt na ekranie porusza się (i tylko w okolicy tego obiektu) lub podczas ruchu całej kamery (wtedy na całym ekranie oczywiście).

no własnie wtedy widoczny jest przeplot. Przeplotu nie widać na nieruchomych obiektach.
Zrzut przez FireWire na pewno poprawi jakość ale nie usunie przeplotu.


poniedziałek, 22 grudnia 2003, 13:43
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 grudnia 2003, 13:39
Posty: 5
Post 
ale dlaczego podczas podglądu obrazu przeplotu nie widać (obraz jest ostry i wszystko jest oki)

poza tym sprawdziłem w opcjach i przeplot jest wyłączony...


poniedziałek, 22 grudnia 2003, 13:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
napisz po kolei, czym zrzucasz, jak podglądasz? na TV? w jakich opcjach przeplot jest wyłączony? jak an rzaie to wiem tylko ze masz karte GF VIVO


poniedziałek, 22 grudnia 2003, 14:00
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 grudnia 2003, 13:39
Posty: 5
Post 
1.)karta gf 4 ti4200 128mb ddr vivo
2.)kamera sony DCR-TRV245E
3.) zrzucam i podglądam pinacle studio 8 ( ew. adobe premiere 6)
4.)podgladam na monitorze w którymś z powyższych programów
(obraz jest ostry jak żyleta)
5.)następnie włączam capture w najwyższej jakości (np w pinacle studio daje dv albo sam ustawiam wszystko na max (rozdzielczośc itd.- próbowałem zrzucać różną liczbę klatek na sek - od 15 do 60)
w wynikowym avi są paski.
Przeplot jest wyłączony w opcjach programu w którym zrzucam.


poniedziałek, 22 grudnia 2003, 14:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Nie uzywam ani Premiera ani Studio 8. A czy ta opcja nie wyłącza przeplotu własnie tylko w trybie podglądu? Ja zrzucam Scenalyzerem i zawsze z przeplotem, który późnej i tak przecież moge usunąć. Wg. mnie to co opisałeś to jest własnie przeplot a co z nim zrobić to czytaj na forum.


poniedziałek, 22 grudnia 2003, 14:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 30 kwietnia 2003, 08:27
Posty: 294
Post 
Poza tym co robisz ze zmontowanym filmem? Jeśli na VHS, z powrotem na kamere, na DVD do oglądania na TV - należy przeplot zostawić.
Jeśli na CD do ogladania na monitorze to przeplot należy usunąć.


poniedziałek, 22 grudnia 2003, 14:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W oknie podglądu może być np.rozdzielczość 288 linni, więc obraz ostry jak żyleta.Co do przeplotu to Krisss nie obraź się twoja propozycja wydaje mi się co najmniej "dziwna",gdyż tak naprawdę to my na PC podczas przechwytu usuwamy "artefakty obrazu" powstałe na skutek pracy kamery z odświeżaniem 20ms(50 kl/sek). Tworzymy obraz progresywny , który wysłany na TV i tak jest wyświetlany z przeplotem. (Materiały filmowe robione kamerami progresywnymi i filmy kinowe emitowane przez telewizję po przechwyceniu na PC mimo iż są nadawane z "przeplotem" nie zawierają żadnych "artefaktów" obrazu, po prostu mamy od razu obraz progresywny więc zostawianie "przeplotu" dlatego że tak "pracuje" TV jest całkowicie bezsensowne)


wtorek, 23 grudnia 2003, 09:15
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 22:25
Posty: 190
Lokalizacja: Swidnica
Post 
To jest przeplot i należy się go pozbyć z materiału. (słownie kropka)

Kup FireWire, a później podziękuj kolegom że zasugerowali Ci to zrobić. Nie usuniesz w ten sposób przeplotu ale zobaczysz jak może wyglądać obraz po zrzuceniu do PC. Zwłaszcza, że potrzebujesz tylko kabla (tak piszesz) więc koszty będą żadne, a jakość...

_________________
Javo


wtorek, 23 grudnia 2003, 12:07
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 22 grudnia 2003, 13:39
Posty: 5
Post 
Dzięki za rady. Właśnie sprawdziłem kabelek Fire-Wire i rzeczywiście wszystko spoko.
przeplot usuwam za pomocą virtual duba.
i teraz wszystko wygląda super
jeszcze raz dzięki


wtorek, 23 grudnia 2003, 15:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL