Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 13:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Czy do karty FWi można podłączać kamerę w czasie pracy Kompa 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Czy do karty FWi można podłączać kamerę w czasie pracy Kompa
Bo kilka razy podłączałem i nic się nie działo. Pytam bo nie wiem czy gdy podłączam uruchomioną kamerę na uruchomionym systemie nic sięnie stanie karcie czy kamerce. Czy jest to tak jak z USB ?


wtorek, 6 stycznia 2004, 02:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
nic sie nie stanie - "to jest tak jak z usb" - mozesz podlaczac bez obaw.


wtorek, 6 stycznia 2004, 09:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 09:24 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 6 stycznia 2004, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Koledzy mają racje lepiej jednak nie podłączać właczonej kamery do kompa.


Ostatnio edytowano środa, 7 stycznia 2004, 09:10 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 6 stycznia 2004, 11:22
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 1 grudnia 2003, 16:25
Posty: 39
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Mam Samsunga a w instrukcji do niego napisali żeby kamęrę włączać dopiero po podłączeniu do fiwi. Nie ma znaczenia natomiast czy komputer chodzi czy jest wyłączony. Ja to robię tak: włączam komputer, czekam na start systemu, podłączam kabel fiwi do komputera i wyłączonej kamery, włączam kamerę, system rozpoznaje włączoną kamerę i mogę pracować.


wtorek, 6 stycznia 2004, 11:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
producenci dmuchaja na zimne, oczywiscie jest bezpieczniej postepowac tak jak wskazuja, choc mi sie nigdy nie zdarzyla zadna usterka z powodu takiego podpinania sprzety przez fw


wtorek, 6 stycznia 2004, 13:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 13 kwietnia 2002, 13:32
Posty: 294
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Chodzi tu przedewszystkim o roznice potencjalow napiecia. Komputer bedzie uzemniony gdyz przewaznie ma wtyczke zasilajaca z gniazdem na bolec, a zasilacz od kamery tego nie posiada, wystapic moze roznica potencjalow masy i powstanie iskra (przbicie chwilowe) i wrazliwa elektronika moze sie uszkodzic. Sa przy gniazdach IEE1934 budowane specjalne zabezpieczenia no ale przezorny ubezpieczony :) jezeli ktos podlacza kamere zasialana akumulatorem jest znikome prawdopodobienstwo powstania przepiecia.

_________________
__STEL_MOTION__


Ostatnio edytowano wtorek, 6 stycznia 2004, 20:11 przez kermit, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 6 stycznia 2004, 19:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ja to robie z powodzeniem w ten sposob:
a) komp sobie chodzi, kabelek mam podlaczony do kompa
b) podlaczam kabelek do WYLACZONEJ kamery
c) wlaczam kamere


wtorek, 6 stycznia 2004, 20:06
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
eheheh sorki, to bylem ja, Jarzabek, yyy tzn. Tommy :)


wtorek, 6 stycznia 2004, 20:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 2 listopada 2003, 20:32
Posty: 156
Lokalizacja: Kaczyce
Post I ja ta robię...
Anonymous napisał(a):
ja to robie z powodzeniem w ten sposob:
a) komp sobie chodzi, kabelek mam podlaczony do kompa
b) podlaczam kabelek do WYLACZONEJ kamery
c) wlaczam kamere


I ja tak robię j.w.

Komputerowi raczej nic się nie stanie, a kamera jest bardzie wrażliwa na ewentualne przeskoki iskry, dlatego lepiej jak jest wyłączona, a po podpięciu do kompa można ją uruchomić.

_________________
Pozdrawiam

dnc



Mój sprzęt:
Kamera: JVC GR-DV700E
Grafika: Gainward PP2100LE TV/DVI
Obróbka video:Pinnacle Studio 9.1 PL
Kontakt: GG: 4926855
Obrazek


sobota, 10 stycznia 2004, 15:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 26 sierpnia 2003, 16:55
Posty: 144
Lokalizacja: Lublin
Post 
Ja zawsze podlaczam kamerke do kabla Fi-Wi w czase pracy kompa i nic sie nie dzieje!

_________________
no reason to live but I like it that way


sobota, 10 stycznia 2004, 15:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
kermit napisał(a):
Chodzi tu przedewszystkim o roznice potencjalow napiecia. Komputer bedzie uzemniony gdyz przewaznie ma wtyczke zasilajaca z gniazdem na bolec, a zasilacz od kamery tego nie posiada (...)
No i co z tego, że komputer ma wtyczkę z dziurą na bolec, skoro gniazdko nie ma bolca. W większości mieszkań chyba jedynie w łazience i w kuchni są gniazdka z uziemieniem, a nie podejrzewam by ktoś miał tam podłączony komp.


sobota, 10 stycznia 2004, 15:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Zawsz możesz sobie uziemić komputer do kaloryfera :-P

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


sobota, 10 stycznia 2004, 18:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
nie polecam powyzszego (do kaloryfera) - z prostej przczyny: rury cieplownicze nie sa dobrym uziemieniem - sa bardzo dobrze izolowane (cieplnie, ale jednoczesnie tez elektrycznie). jesli juz uziemiac do jakiejs instalacji to do wodociagowej lub ostatecznie gazu ziemnego..


sobota, 10 stycznia 2004, 19:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
To może do piorunochronu ;-)
Co do kaloryfera, to napisałem, bo widziałem swego czasu taki wynalazek w bardzo poważnej firmie, jednak nie polecam.
Przy podłączaniu, jeżeli kamera musi być podłączona do sieci, to najlepiej, żeby było to to samo gniazdo sieciowe co komputer, bo o ile w domach się to raczej nie zdarza to w instytucjach w jednym pokoju potrafią być gnazdka z osobnych pionów energetycznych i różnica potencjału pomiędzy kablami zerowymi około 100V.
Zawsze można przed podłączeniem wykonać parę sztuczek magicznych, na przykład połączyć ze sobą stopkę w kamerze i obudowę komputera (wbrew pozorom ma to ukryty sens, bo wyrównuje różnicę potencjałów: kontakt masa-masa)

Pozdrowienia
Ulv

p.s.
Jedno z założeń FireWire to praca on-fly czlyli jak kto woli możliwość podłączania do pracującego hosta

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


sobota, 10 stycznia 2004, 19:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL