Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 13:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 dlaczego przez fire wire obraz ciemny 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post dlaczego przez fire wire obraz ciemny
Posiadam kamerke Sony TRV22E, mam taki problem: gdy odtwarzam nagranie z kamery na TV, wszystko jest dobrze, jasny obraz, idealnie wszystko widac. Gorzej sprawa wygląda w momencie zrzucenia go przez FireWire na kompa, wtedy jest bardzo ciemny (odpowiada ustawieniu jasnosci LCD na najmniejszym poziomie), ledwo cos widac (szczegolnie w nagraniach nocnych), gołym okiem wszystko widac a na nagraniu prawie nic. Co jest przyczyną? Co zrobic aby obraz byl przesylany cyfrowo i jasny jak przy normalnym ustawieniu jasnosci LCD.
Uzywam Adobe Premier 7 Pro do capturingu......


czwartek, 8 stycznia 2004, 21:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
A jak wygląda obraz zgrany na kompa, odtwarzany na TV? Pytam bo obraz wyświetlany na TV z reguły jest jaśniejszy niż ten na kompie.


czwartek, 8 stycznia 2004, 21:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
To są zrzuty z materiału video:
Obrazek
tak obraz wyglada na TV i na LCD (przy standardowym ustawieniu, srodek na skali)

Obrazek
a tak po zrzuceniu materialu na hdd

(lub link do zrzutów: http://artsonic.w.interia.pl/DVProblem.htm)
podczas filmowania, na ekranie lcd wszystko bylo widac....natomiast po zrzuceniu na hdd praktycznie nie widac nic, jedynie w miejscach gdzie jest jakies źródło światła.....

.......czy to moze byc wina kodeka?

[Codec MainConcept 2.44, FireWire wbudowany w Audigy, Athlon 2,4, 512 DDR Ram, GeForce 3 Ti200, Adobe Premiere 7 Pro]


sobota, 10 stycznia 2004, 16:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
U mnie w obu wypadkach widać niewiele ;-)
Przerzuć materiał z hdd na kamerę i zobacz czy różni się jasnością. Jeżeli nie będzie różnic w jasności, to znaczy, że twój komputer ma skłonności do czarnowidzenia.
Sam codek nie ma nic do tego, capturing w przypadku dv to zwykłe skopiowania (prawie) bit po bicie danych z taśmy, co innego przy wyświetlaniu, ale nie powinno być różnicy (zawsze możes sprawdzić z canopus'em lub panasonic'iem).

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


sobota, 10 stycznia 2004, 19:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Jak dla mnie to coś z kodekiem lub parametrami capturingu. Ale normalne to to nie jest.


sobota, 10 stycznia 2004, 20:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 17 marca 2003, 22:34
Posty: 425
Post 
Pogrzeb trochę w ustawieniach AP. Powinieneś znaleźc opcję pozwalającą na zmianę podstawowych parametrów obrazu przy zgrywaniu. Pewnie masz tam coś "przewalone".

_________________
hi-rek


niedziela, 11 stycznia 2004, 00:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 15:03
Posty: 16
Post 
W parametrach w AP nie ma nic zwiazanego z wizualnymi parametrami obrazu (jasnosc, kontrast itd), po za tym nic tam nie zmienialem, są w domyslnym ustawieniu. Materiał odtworzony na TV jest tak samo ciemny jak na monitorze, a prosto z kamery na TV jest jasny, taki jak na panelu LCD w standardowym ustawieniu.

Kiedys przypadkiem znalazłem strone na której byly testy różnych kodeków i wyraznie bylo widac ze co kodek to odmienny obraz po zrzuceniu, różne odcienie, różne ostrosci....wiele osób mówi ze kodek nie ma wplywu na jakosc, ze to tylko przeslanie materialu z kasety....przyklad: po rozjasnieniu materialu dv zgranego standardowym kodekiem microsoftu pojawiają sie zielone pasy pionowe, w innych tego nie ma.

co moze byc jeszcze przyczyną ciemnego obrazu?

_________________
It's me against the world, still i'm loosing ground.......


niedziela, 11 stycznia 2004, 15:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Codek nic nie ma do zgrywania. Zgrywanie z kamery jest jak zwykłe kopiowanie pliku. To o czym piszesz to jest proces dekodowania materiału zgranego z kamery przy użyciu różnych dekoderów (np.: microsoft), samo kodowanie miało miejsce w kamerze. Co innego po przetworzeniu dane wideo zapisanie powtórnie do pliku co oznacza ponowne zakodowenie.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


niedziela, 11 stycznia 2004, 17:05
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 12 stycznia 2004, 10:01
Posty: 5
Post 
Ulv:

Nie mogę się z Tobą zgodzić, kompresja DV nie jest kompresją bezstratną, spróbuj parę sekund materiału zapisać 10x jakimkolwiek kodekiem miniDV...

A co do różnicy w jasności to spotykam się z tym pierwszy raz.
Do zrzucania używam modułu ULEAD, do zapisu po edycji kodeków MainConcept i nie mam kłopotów z jasnością czy tonacją kolorystyczną materiału.


poniedziałek, 12 stycznia 2004, 12:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Odnosze wrazenie, ze nie umiesz czytac ze zrozumieniem. Przeczytaj raz jeszcze moj post i powiedz, w ktorym miejscu napisalem, ze kompresja dv jest bezstratna. Ja tylko napisalem, ze zrzucanie danych przez FireWire z kamery na komputer to zwykle kopiowania bit po bicie (prawie, bo sa one jeszcze pakowane w naglowki avi, ale sam strumien zakodowanych danych wideo nie ulega jakiejkolwiek zmianie), a to chyba nie to samo.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 12 stycznia 2004, 13:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 27 czerwca 2003, 11:15
Posty: 841
Post 
kant: sluchaj ulva bo ma racje. co do stratnosci to jest to kompresja stratna ze wspolczynnikiem 1:5, ale tak jak powiedzial ulv kopiowanie jest bit po bicie i nawet 100krotne przegrywanie tego samego materialu nie bedzie powodowalo pogorszenia jakosci.


poniedziałek, 12 stycznia 2004, 15:32
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 stycznia 2004, 15:03
Posty: 16
Post 
Chyba jednak rodzaj kodeka ma wplyw na plik po zgraniu, jak znajde tą stronke to dam linka, wyraźnie bylo widac różnice w obrazie miedzy niektórymi kodekami.

a czy tą "ciemność" moze powodowac kabel, kupilem go za 18 zl, ale widzialem ze są tez duzo duzo drozsze. Czy te drozsze dają lepszą jakość, jaka jest różnica miedzy nimi?

_________________
It's me against the world, still i'm loosing ground.......


poniedziałek, 12 stycznia 2004, 23:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Kedek może mieć wpływ na dekodowanie więc i wyświetlenie, ale o tym pisałem ;-) Co do kabelka, to są to dane cyfrowe, więc jeżeli byłyby przekłamania to w postaci dropów a nie ciemnego obrazu.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


wtorek, 13 stycznia 2004, 02:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
obraz w komputerze zawsze jest ciemniejszy i jest to normalny objaw, a wpływ ma ustawienie karty graficznej która jest ustawiona na wyświetlanie obrazu monitora komputerowego a nie telewizyjnego PAL. można to sprawdzić w ustwieniach karty graficznej - po ustawieniu jej na pal automatycznie mocno rozjaśnia ekran monitora. jeżeli masz kamerkę z dv in podłącz ją do komputera a analogowe wyjście kamerki do telewizora, następnie w programie edycyjnym np AP umieść zaimportowany klip DV i zobaczysz jak spora jest różnica między obrazem na monitorze i na tv.

pozdrawiam
FStyl


wtorek, 13 stycznia 2004, 10:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 


Ostatnio edytowano piątek, 1 października 2004, 19:01 przez jam3, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 13 stycznia 2004, 12:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL